Prawidłowa konserwacja baterii i dobór wkrętarki

G
Krzysiek 2010-01-29 01:33

Prawidłowa konserwacja baterii i dobór wkrętarki

Witam.
Chciałem się dowiedzieć kilku informacji w zakresie obsługi baterii do wkrętarek.
Aktualnie jestem na kupnie wkrętarki (za ok 400zł) a nie chciałbym jej popsuć.
Moje typy to Hitachi DS12DVF3 (dużo pozytywnych opinii o niej czytałem i ma baterie 2,0Ah ale ma podany tylko moment wkręcania twardego nie jest podawany),
Makita 8270D (podoba mi się że ma udar, ale słabe baterie są w zestawie 1,3Ah i nie ma w ogóle specyfikacji co do jej momentów),
Bosch GSR 12-2 (też baterie słabsze niż w Hitachi bo 1,5Ah i czytałem że trochę loteria jeśli chodzi o efekt samorozładowywania się i ich żywotności).
Najbliższy jestem Hitachi z racji baterii, a w praktyce sprzęt potrzebuje do pracy na swojej budowie (wkręcanie wkrętów do drewna w sporych ilościach 7cm i mała ilość 12cm, montaż regipsów i konstrukcji i ew. czasem coś przewiercić żeby nie brać ciężkiej wiertarki, czy przykręcić kilkadziesiąt farmerów). Proszę o rady czy sprzęty wystarczy do takich prac.
Ogólnie do tej pory eksploatowałem wkrętarkę Skila 2004 o mocy 9Nm i teraz nie wiem czy ją popsułem (choć trochę napewno bo się lekko przydymiła) i baterie zepsułem czy poprostu przestała dawać radę. W czasie eksploatacji wkręciła ok 2000 śrub 7cm i 200 śrub 12cm (jak pamiętam ze 100 śrub 7cm na dwóch bateriach). W tym momencie ma problem z 35 śrubami na dwóch bateriach. Niby mam czekać do gaśnięcia lampki na ładowarce (proces ładowania 3 godzinny) ale ona nigdy nie gasła - nawet w nowości więc zawsze z zegarkiem (jak ten debil) odliczałem i wyłączałem po ok 3h. Teraz nawet dłużej ładowałem (raz nawet 7h) i też nie gaśnie więc nie wiem.
W instrukcji było napisane że mam rozładować baterie aż wkrętarka "osłabnie". Czytałem instrukcje Hitachi i też jest tak napisane z zaznaczeniem żeby nie rozładować w pełni.
Wiec pytam - co to znaczy rozładować baterię aż wkrętarka osłabnie - tzn ze przestanie się kręcić czy że nie wkręci śruby w drewno 10cm, 5cm czy 1cm? W skilu zawsze doprowadzałem do niemal zgonu (może tym pogorszyłem) tzn do takiego stanu że dociskając wrzeciono ją do spodni już praktycznie się zatrzymywała...
Jak prawidłowo rozładować baterię i jak ją później ładować?
Poza tym w tym Hitachi jest jakaś kontrolka czy będę musiał z zegarkiem stać żeby nie przeładować?
Oceńcie mój wybór wkrętarki pod kątem przewidzianych prac.
Z góry dziękuję za pomocne informacje
Pozdrawiam

G
thomas 2010-01-29 17:34

Re:Prawidłowa konserwacja baterii i dobór wkrętarki

Makita 8270D Ma chyba 2.0Ah aku przynajmniej tak pisze na www.makita.pl a udar w tego typu wkrętarkach raczej szału nie zrobi(co innego w innych wyższych modelach) których bym ci polecił ale to już wydatek powyżej 1000zł.Ja proponuje ci może makite 6271.Baterie sie szybko ładują jak w każdej i jest tańsza!Hitachi DS12DVF też fajna ale ja zdecydowanie wybrał bym jeśli chodzi o wkrętarki makite lub metabo(który też jest wypasiony)Co do baterii to sam chciałbym usłyszeć jak się przechowuje baterie Ni-cd np przez zimę lub jak je eksploatować zeby nam długo trzymały?także pomnóżcie i radźcie?

G
wojrz 2010-01-30 09:06

Re:Prawidłowa konserwacja baterii i dobór wkrętarki

Baterie Ni-Cd odchodza powoli do historii. Co do ladowania bateri NiCd- powinno sie je ladowac calkowicie , nie wyciagac z ladowarki nie w pelni naladowanych. Jesli chodzi o rozladowanie to do konca , Wszystko po to aby zmniejszyc tzw efekt pamieci . To wszystko. Najlepszym zrodlem informacji jest wyszukiwarka np google. Co do przechowywania baterii Nicd - przechowujemy rozladowane w ok 50-70 %. jednak nie polecam. nawet jesli stosujesz sie do instrukcji to i tak skraca to zywotnosc baterii.

1