Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Witam. Chciałem się dowiedzieć kilku informacji w zakresie obsługi baterii do wkrętarek. Aktualnie jestem na kupnie wkrętarki (za ok 400zł) a nie chciałbym jej popsuć. Moje typy to Hitachi DS12DVF3 (dużo pozytywnych opinii o niej czytałem i ma baterie 2,0Ah ale ma podany tylko moment wkręcania twardego nie jest podawany), Makita 8270D (podoba mi się że ma udar, ale słabe baterie są w zestawie 1,3Ah i nie ma w ogóle specyfikacji co do jej momentów), Bosch GSR 12-2 (też baterie słabsze niż w Hitachi bo 1,5Ah i czytałem że trochę loteria jeśli chodzi o efekt samorozładowywania się i ich żywotności). Najbliższy jestem Hitachi z racji baterii, a w praktyce sprzęt potrzebuje do pracy na swojej budowie (wkręcanie wkrętów do drewna w sporych ilościach 7cm i mała ilość 12cm, montaż regipsów i konstrukcji i ew. czasem coś przewiercić żeby nie brać ciężkiej wiertarki, czy przykręcić kilkadziesiąt farmerów). Proszę o rady czy sprzęty wystarczy do takich prac. Ogólnie do tej pory eksploatowałem wkrętarkę Skila 2004 o mocy 9Nm i teraz nie wiem czy ją popsułem (choć trochę napewno bo się lekko przydymiła) i baterie zepsułem czy poprostu przestała dawać radę. W czasie eksploatacji wkręciła ok 2000 śrub 7cm i 200 śrub 12cm (jak pamiętam ze 100 śrub 7cm na dwóch bateriach). W tym momencie ma problem z 35 śrubami na dwóch bateriach. Niby mam czekać do gaśnięcia lampki na ładowarce (proces ładowania 3 godzinny) ale ona nigdy nie gasła - nawet w nowości więc zawsze z zegarkiem (jak ten debil) odliczałem i wyłączałem po ok 3h. Teraz nawet dłużej ładowałem (raz nawet 7h) i też nie gaśnie więc nie wiem. W instrukcji było napisane że mam rozładować baterie aż wkrętarka "osłabnie". Czytałem instrukcje Hitachi i też jest tak napisane z zaznaczeniem żeby nie rozładować w pełni. Wiec pytam - co to znaczy rozładować baterię aż wkrętarka osłabnie - tzn ze przestanie się kręcić czy że nie wkręci śruby w drewno 10cm, 5cm czy 1cm? W skilu zawsze doprowadzałem do niemal zgonu (może tym pogorszyłem) tzn do takiego stanu że dociskając wrzeciono ją do spodni już praktycznie się zatrzymywała... Jak prawidłowo rozładować baterię i jak ją później ładować? Poza tym w tym Hitachi jest jakaś kontrolka czy będę musiał z zegarkiem stać żeby nie przeładować? Oceńcie mój wybór wkrętarki pod kątem przewidzianych prac. Z góry dziękuję za pomocne informacje Pozdrawiam
Makita 8270D Ma chyba 2.0Ah aku przynajmniej tak pisze na www.makita.pl a udar w tego typu wkrętarkach raczej szału nie zrobi(co innego w innych wyższych modelach) których bym ci polecił ale to już wydatek powyżej 1000zł.Ja proponuje ci może makite 6271.Baterie sie szybko ładują jak w każdej i jest tańsza!Hitachi DS12DVF też fajna ale ja zdecydowanie wybrał bym jeśli chodzi o wkrętarki makite lub metabo(który też jest wypasiony)Co do baterii to sam chciałbym usłyszeć jak się przechowuje baterie Ni-cd np przez zimę lub jak je eksploatować zeby nam długo trzymały?także pomnóżcie i radźcie?
Baterie Ni-Cd odchodza powoli do historii. Co do ladowania bateri NiCd- powinno sie je ladowac calkowicie , nie wyciagac z ladowarki nie w pelni naladowanych. Jesli chodzi o rozladowanie to do konca , Wszystko po to aby zmniejszyc tzw efekt pamieci . To wszystko. Najlepszym zrodlem informacji jest wyszukiwarka np google. Co do przechowywania baterii Nicd - przechowujemy rozladowane w ok 50-70 %. jednak nie polecam. nawet jesli stosujesz sie do instrukcji to i tak skraca to zywotnosc baterii.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.