POMOCY !!

R
Rafi 2014-03-23 15:02

POMOCY !!

Panowie ! Proszę pomóżcie.. Potrzebuję natychmiast pistoletu do klejenia na gorąco.. Do użytku amatorskiego ;) Jaką ma mieć minimalną moc ? Chodzi mi o to, żeby nie był za słaby.. Proszę o pomoc.

G
Paw-Therm 2014-03-23 16:42

Re: POMOCY !!

zalezy do czego potrzebny popularne np 60w są ok pod względem temperatury czyli wystarczą do wszystkiego ale czas nagrzewania bardzo długi nawet do 10min

R
Rafi 2014-03-23 17:11

Do czego potrzebny? Do sklejanie desek, uszczelek i różnych innych prac.. A jaka moc pozwalałaby na to, żeby pistolet się szybko nagrzewał? ;)

G
Paw-Therm 2014-03-23 18:28

np stanleye po ok 120w piszą ze w 2 minuty sie nagrzewa ale ponad 100zł kosztują ja mam a raczej żona ma modeco o jest dobry 4zł kosztował 60w ma jak sie juz nagrzeje to działa dobrze

R
Rafi 2014-03-23 18:52

Ale jaka moc potrzebna byla by aby sie szybko nagrzal? 80W? Wystarczy? I jeszcze jedno... jakie najlepsze sztyfty klejowe? O jakiej srednicy? I ktore sa najbardziej wydajne?

R
Rafi 2014-03-23 18:55

Aha rozumiem :P a 80w wystarczy aby sie szybko nagrzal ? A jakbys mogl odpowiedziec. Na moje pytanie odnosnie sztyftow.

G
Paw-Therm 2014-03-23 19:56

zona używa 12mm niby nie ma wielkiej różnicy w jakości czy wydajności kupuj te najdłuższe

R
Rafi 2014-03-23 20:27

Ok dzięki ;) A jeszcze jakbyś mógł mi odpowiedzieć na temat tej mocy :D Czy 80W szybko się nagrzeje ile min 4-5? Bo ja bym chciał żeby tak się nagrzewał ten pistolet w ciągu 2 max 3 minut. ;)

G
Paw-Therm 2014-03-24 06:50

to kupuj 120w golnie to poczytaj co pisza prodycenci w opisach

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2014-03-24 12:04

Rafi, moc grzałki nie zawsze ma przełożenie na czas gotowości. Najlepszym przykładem niech będzie pistolet, który opisywałem w ubiegłym roku: http://panfleks.blogspot.com/2013/03/bosch-pkp-72-li-pomocnik-dekoratora.html. Pomimo, że akumulator i 7,2V to czas gotowości osiąga po... 15 sekundach :)

Pistolety na klej 11 mm zawsze będą nagrzewały się dłużej. Ja korzystam z Boscha PKP 18E oraz Dremela. Oba godne polecenia. Mam też Topexa, którego kupiłem kilka lat temu za złotówkę - w koszu w Makro :) Im droższy pistolet, tym dłużej powinien popracować. Będzie szybciej się nagrzewał i lepiej znosił ciągłą pracę. Ta zasada dotyczy także innych narzędzi, chociaż czasami zdarzają się wyjątki o czym świadczy mój Topex :)

Klej kupuję na wagę - kilogram około 32 złotych. Zwróć uwagę, że kleje termotopliwe także mogą być "specjalistyczne" - najczęściej różnią się kolorem. Możesz kleić nimi ceramikę, tworzywa sztuczne, papier, etc. Do drewna nadają się jedynie w celach dekoracyjnych - spoina jest dosyć duża i mało "ściśliwa" więc nie polecam takiego rozwiązania do budowania rzeczy z drewna.

R
Rafi 2014-03-24 16:37

A np. jakbym chciał połączyć deskę z drugą deską właśnie klejem na gorąco to by się nie trzymało?? a gdy połączyć klejem na gorąco i np. wkrętami lub gwoździami?? Trzymało by się to? ;)

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2014-03-24 16:48

Trzymać to się będzie, ale połączenie nie będzie najdokładniejsze.
Lepiej użyć do tego zwykłego nawet kleju do drewna. Możesz dodatkowo użyć wkrętów, albo nawet gwoździ. Kleje termotopliwe (używane w pistoletach) nie służą do połączeń konstrukcyjnych. Raczej do dekoracji. Kup sobie najtańszy pistolet za kilka - kilkanaście złotych i sprawdź o czym mówię :)

R
Rafi 2014-03-25 16:17

Ok dziękuję za pomoc PanieFleksie ;)

1