Plarka Festool czy Makita ?

G
Adam 2009-02-20 00:00

Plarka Festool czy Makita ?

Witam,
Mam dylemat co wybrać Festool TS55 czy makita SP6000
Robię zabudowy kuchenne i często jest mi pilarka potrzebna na robocie a nie na warsztacie.
Oszczędzać i brać makite czy inwestować i brać festool.
Proszę o porady oraz w miarę możliwości je uargumentować
PS, Fajne to forum mimo że jest proste ale treściwe :)

G
Q 2009-02-20 00:00

Re:Plarka Festool czy Makita ?

witam.
jak już wybrał bym festo od makity. droższa ale można ją doposarzyć w hamulec odbicia, a makitę nie.
jażeli mówimy o zagłębiarkach to masz jeszcze DWS520 dewalta. ma całkiem inny systwm zagłębiania, pasuje również na szyny festo,
pozdrawiam

G
Q 2009-02-20 00:00

p.s. cena pomiedzy makitą a festo
jak trafisz to szynę 1,5m dostaniesz gratis:)

G
WITUUS 2009-02-20 00:00

Mam klientow ktorzy maja i ideno i drugie na stanie, ale bardziej chwala festo np. za to ze w szynach mozna wymienic gume dociskajaca laminat, w makicie mozesz wymienic tylko cala szyne. Przy szynie 1,4 nie ma problemu bo cena jeszcze znosna ale 3m to juz wydatek spory.

G
Q 2009-02-21 00:00

w DW też masz możliwość wymiany gum trzymających szynę, gumy krawędziowe i również wymienialne są ślizgi górne. dws520 możesz założyć na szynę festo.
pozdro

G
nibblerfan 2009-02-24 00:00

Festo. Uargumentować? proszę bardzo:
jeśli podjedziesz do kilku renomowanych firm produkujących meble kuchenne, które dbają o najwyższy standard wykończenia, to przekonasz się, że pracują na Festo :) nie chodzi tylko o pilarki, ale i frezarki, odkurzacze itp.
Warto zainwestować więcej na początek. Efekty pracy sam zobaczysz.

G
Ralf 2009-03-14 00:00

Ja mam i festool ts 55 i makite sp6000. nie ma zadnej roznicy ...Kup chlopie makite sp6000. super sprzet i o polowe tanszy . a przy szynie wbrew temu co inni pisza to na szynie mozna wymienic gume przeciwodpryskowa i paski gone na szynie . Makita lepsza bo jakosc ta sama a cena nizsza

G
chris70 2009-03-14 00:00

Witam
Inwestycja w Festool? jak najbardziej. Ta firma specjalizuje się w urządzeniach do obróbki drewna i ma ich w ofercie dość sporo.Może cena nie jest mała, ale niestety jakość kosztuje i tak już jest. Miałem przyjemność pracować pilarkami, wiertarko-wkrętarkami aku i wyrzynarkami tej firmy (zabudowy wnęk). Ergonomia,trwałośc,design to niewątpliwe atuty tych maszyn. Pozdrawiam.

G
Q 2009-03-16 00:00

Ja mam i festool ts 55 i makite sp6000. nie ma zadnej roznicy ...Kup chlopie makite sp6000. super sprzet i o polowe tanszy . a przy szynie wbrew temu co inni pisza to na szynie mozna wymienic gume przeciwodpryskowa i paski gone na szynie . Makita lepsza bo jakosc ta sama a cena nizsza
taki sam?? kolo zobacz najpier na żywo o czym piszesz, a później się wypowiadaj

G
Michał 2009-03-16 00:00

witam.
Makita- szyna z prowadzeniem bocznym(identyczny jak w festo), kąt cięcia 0-48stopni, głębokośc do 56mm, brak hamulca udbicia, brak ślizgów na obudowie ścianki, zagłebienie: ruch nadgarstkiem w dół(zawias)
http://www.makita.pl/index.php?page=katalog&produkt=352
TS55 - szyna jak wyżej, kąt jak wyżej, głębokość do 55mm, hamulec odbicia jako opcja, brak ślizgów na obudowie ścianki, zagłebienie: ruch nadgarstkiem w dół(zawias)
http://www.festool.pl/mediandoweb/index.cfm?sLanguage=Polish&ID_O_TREE_GROUP=3403&PARENT=1690&AKTIVPROD=1
DWS520 - szyna z centralnym prowadzeniem, kąt 0-47stopni, głębokość do 55mm, hamulec w standzarcie, ślizgi na osłonie tarczy, pasuje na szyny festo, zagłebienie: ruch do przodu (podwujny zawias)
http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DWS520K/
pozdro

G
Ralf 2009-03-19 00:00

Kolo??? Chlopie ja pracowalem festoolem ts55 przez 3-4 lata a teraz kupilem makite sp6000 i nie ma roznicy. A teksty typu festool najlepszy piszac tacy ludzie jak ty ktorzy nie widza nic oprocz tej marki. Fakt festool to jakosc ale byl on potentatem kilka lat temu teraz poziom maszyn jest taki sam. sp6000 tnie tak samo jak ts55. festool jest bardzo dobry bo mam np frezarke Festool OF 1400 ale np frezarke do krawedzi mala mam makity za 450zl bo taka sama festoola kosztuje ponad 1000zl. Ja pisze tylko o narzedziach ktorym pracowalem wlasnorecznie. i mala frezarka festoola tez pracowalem i takze nie ma roznicy miedzy makita a festoolem.

G
Sopex 2011-05-24 08:59

Re: Plarka Festool czy Makita ?

Mam festoola t55, t75 i makitę. po 2 latach użytkowania festool jest jak nowy, a na makicie juz pojawiają się luzy. Festool ma hamulec, szybszą wymianę tarczy, jeśli jadę na montaż to biorę festoola, gdy mam coś uciąc w warsztacie to makitą. Ja tez sie dlugo zastanawialem, bo różnica w cenie jest tego warta, ale teraz wiem na 100%, bierz festoola oczywiście z odkurzaczem, dasz 4k, a masz prestiż i 100% zawodolenia

G
Paweł 2014-09-13 12:04

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1