Pilarka spalinowa NAC , zapytanie o domieszke Paliwo + olej

G
Dawid 2010-02-28 20:37

Pilarka spalinowa NAC , zapytanie o domieszke Paliwo + olej

Witam ,kupiłem sobie tą pilarkę do domowych prostych cięć
mam małe pytanie odnośnie mieszanki
w książce pisze że mieszanina 25:1 to na 1L benzyny dać 40 ml oleju
Olej mam z Orlena syntetyk do silników dwusuwowych i tam pisze że 100 ml na 5 litrów benzyny
czyli na 0.5l muszę dać 10 ml oleju
i teraz nie wiem czy zastosować się do książki czy do tego co pisze na oleju
Bardzo proszę o rade
Pozdrawiam

G
Sławek1 2010-03-02 17:29

Re:Pilarka spalinowa NAC , zapytanie o domieszke Paliwo + olej

Jeżeli instrukcja przewiduje 1;25 to masz dać tyleż!
Natomiast nie wiem co masz za olej jeżeli na nim jest specyfikacja ,że do pil spalinowych to jest wszystko OK. Musisz pamiętać ,że pila ma silnik mocno obciażony i stosowanie jakiegoś miksolu lub luxu , lub tym podobnego jest NIPOROZUMIENIEM.
STOSOWANIE NIEODPOWIEDNIEGO OLEJU LUB NIEODPOWIEDNIEGO SKŁADU MIESZANKI MOŻE PROWADZIĆ DO USZKODZENIA NARZĘDZIA NAWET W TRAKCIE KRÓTKIEJ PRACY.
Rozrabiaj tylko tyle benzyny ile zużyjesz i rozpoczynając pracę używaj ZAWSZE świeżej mieszanki. Jeżeli rozrobisz 5l benzyny to po dwoch tygodniach nie będzie się nadawała do użytku!
pozdrawiam Sławek

G
stara piła 2018-09-17 23:43

Re: Re:Pilarka spalinowa NAC , zapytanie o domieszke Paliwo + olej

Jeżeli instrukcja przewiduje 1;25 to masz dać tyleż!
Natomiast nie wiem co masz za olej jeżeli na nim jest specyfikacja ,że do pil spalinowych to jest wszystko OK. Musisz pamiętać ,że pila ma silnik mocno obciażony i stosowanie jakiegoś miksolu lub luxu , lub tym podobnego jest NIPOROZUMIENIEM.
STOSOWANIE NIEODPOWIEDNIEGO OLEJU LUB NIEODPOWIEDNIEGO SKŁADU MIESZANKI MOŻE PROWADZIĆ DO USZKODZENIA NARZĘDZIA NAWET W TRAKCIE KRÓTKIEJ PRACY.
Rozrabiaj tylko tyle benzyny ile zużyjesz i rozpoczynając pracę używaj ZAWSZE świeżej mieszanki. Jeżeli rozrobisz 5l benzyny to po dwoch tygodniach nie będzie się nadawała do użytku!
pozdrawiam Sławek

bez przesady, to nie laboratorium, jeśli trzymasz mieszankę w szczelnym pojemniku to nawet rok jej nie zaszkodzi, zużyłem w życiu sporo pił, prowadziłem też warsztat naprawczy ich silników, jest teoria i jest praktyka

1