Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
dzień dobry, Chodzi o piłę łańcuchowa Parkside Performance PPKSA40Li (IAN 494217). Gdzie można dostać zdejmowaną część obudowy piły łańcuchowej, tę...
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Witam Pytanie do użytkowników spalinówki Oleo-Mac GS350. Oglądałem taką pilarką nową ale rok prod 2010, w instrukcji obsługi napisali że posiada pompę oleju automatyczną z możliwością regulacji (ustawiona fabrycznie) - olej przepływa tylko podczas ruchu łańcucha. Tymczasem podczas testu wyszło że w rzeczywistości smaruje cały czas jak tylko uruchomi się silnik (wiadomo olej się leje na próżno) Czy ktoś posiada taką i może sprawdzić jak działa u niego czy może ma ktoś taką wiedzę ???
Mam taką pilarkę z roku 2011 i olej leje się tylko w czasie ruchu łańcucha i tak ma być.Ale jeśli przy pracy silnika wał korbowy napędza pompkę olejową a zębatka łańcuchowa się nie obraca ,swiadczyło by to o uszkodzeniu sprzęgła.
Dzięki za szybką odpowiedź, no i właśnie tak powinno być jak piszesz że smaruje jak łańcuch jest w ruchu. A ja spróbowałem nawet na hamulcu i podawało olej. Czyli co uszkodzona ??? Najlepsze jest też to że w instrukcji od niej napisane jak wół że pompa automatyczna z możliwością regulacji (ustawiona fabrycznie) smaruje wyłącznie gdy łańcuch w ruchu. Natomiast instrukcja na stronie producenta od takiego samego modelu GS350 podaje że pompa automatyczna podaje olej od początku uruchomienia silnika i w czasie jego pracy niezależnie od ruchu łańcucha. Dwie wersje instrukcji to dla mnie niezrozumiałe, chyba że stosowali dwie wersje pompy zależnie od roku produkcji bądź też od kraju w którym produkowali - bo z tego co tu czytałem to jest niby chińska ale ja na niej nie znalazłem nic co by wskazywało że produkowana w Chinach, wszystko wskazuje na to że we Włoszech. Ale czyli ty masz model z 2011 r, a masz w niej tylko jeden punkt z którego jest podawany olej czy dwa ???, bo w tej są dwa i po odpaleniu leci tylko z tego lewego (bliżej uchwytu).
W mojej pile oleo-mac GS 350 po zdjęciu osłony łańcucha widać nad prawą śrubą prowadnicy skos w prawo otwór do wypływu oleju z rowkiem skośnym prowadzącym aż do napinacza łańcucha.Natomiast tuż nad lewą śrubą prowadnicy jest taka gumowa zatyczka,koreczek w kształcie małego prostokącika,w który można z prawej strony wgłąb włożyć np.zapałkę a na prawo poziomy rowek w plastiku.Możliwe,że służy to do regulacji ciśnienia oleju w zbiorniku oleju i odpowietrzania działając jak gumowy zaworek.A więc do smarowania łańcucha służy tylko ten otworek nad prawą śrubą prowadnicy.Natomiast jeśli chodzi o producenta to oleo-mac jest firmą włoską,możliwe,że niektóre modele są montowane w Chinach,tak jak i tańsze stihle.Jednak nie można równać oleo-mac do takiej chińszczyzny jak NAC,Ryobi,Bizon itp.Moja oleo-mac pracuje od 2 lat bez awarii.Naklejka - Bagnolo in Piano(RE)-Italy
W tych Chińskich Oleomacach co kawałek sa jakieś wady konstrukcyjne i zmiany,w innych modelach też
U mnie to wygląda tak jak na zdjęciu (nie wiem czy się doda i czy będzie dobrze widać), olej wycieka z tego lewego otworka z tym gumowym koreczkiem. Ten olej co widać na zdjęciu wyciekł nawet przed zapaleniem silnika, wystarczyło że pociągnąłem kilka razy za linkę rozrusznika. Po odpaleniu na hamulcu leci mocniej z kolei gdy zwolnię hamulec i uruchomi się zębatka napędowa leci jeszcze intensywniej.
Ogrodnik, zobacz to http://www.youtube.com/watch?v=AufFvV3aeqM, tam gość twierdzi że jest tak jak u mnie. Więc co z Tobą, weź i może sprawdź bo już zwątpiłem w Twoje słowa....
Skoro 2 dealerów i główny serwis oleo-mac odpisali,że jest zainstalowana automatyczna pompa nieregulowana na stale połączona z zębatką napędową to dobrze napisali.Ale to już chyba od siebie dodałeś - a więc podającą olej nawet na biegu jałowym.Na biegu jałowym zębatka nie powinna się obracać bo to znaczyłoby o rozregulowanym gażniku.Natomiast co do tych otworków to ja po kilunastokrotnym poruszeniu łańcuchem, sprawdziłem,że olej smaruje łańcuch ale wycieka tylko z prawego otworka.Teraz nie zapalam piły bo nie mam nic do cięcia,zresztą nie kupuję paliwa na zapas bo traci na wartości.Pracowałem tą piłą 2 sezony i zdejmując osłonę łańcucha na przerwie w pracy nie zauwaażyłem aby spod tego koreczka po lewej stronie wyciekał olej.Oczywiście w czasie pracy silnika możliwe,że nadmiar oleju uchodzi przez ten zaworek gumowy.Po coś przecież zrobili to ujście z koreczkiem.Do tego otworka prawego dochodzi od pompki wężyk i jak piszą na forach bywa,że w zbiorniku odpadnie od otworka,jest zagięty,pęknięty i olej nie leci.A czy do tego otworka z koreczkiem dochodzi drugi wężyk,tego nie wiem bo nie rozbierałem piły.Żeby sprawdzić pompkę trzeba zdjąć sprzęgło.
No sory to moje przejęzyczenie nie chodzi o zębatkę napędową tylko o wał, pompa jest sprzężona z wałem więc podaje olej cały czas podczas pracy pilarki (na jałowym również), przy wzroście obrotów podaje mocniej. A co do tego ,,koreczka" po lewej stronie to główny serwis też mi odpowiedział cyt: ,,Olej wypływa z prawidłowego miejsca - "koreczek" to końcówka kolektora olejowego, z którego podczas pracy olej napływa do kanału olejowego a dalej do prowadnicy". Z kolei ten otwór po prawej stronie to cyt:,, To jest otwór odpowietrznika, przez który wypływa nadmiar oleju ze zbiornika". U mnie leciało też z tego prawego ale tylko wtedy gdy olej był świeżo nalany do pełna, natomiast gdy oleju ubyło leci tylko z tego lewego. I wg informacji z serwisu tak ma być, u ciebie pewnie jest tak samo. Więc proponuję Ci Ogrodnik najpierw szczegółowo sprawdzić a dopiero potem pisać bo w ten sposób to tylko wprowadzasz ludzi w błąd.
Na pewno główny serwis ma rację.Ja zwykle nalewam i uzupełniam do pełna niechcąc rozgrzać prowadnicy.W czasie pracy tą piłą nie narzekałem na zbyt duże zużycie oleju a w instrukcji pisze - Olej przepływa jedynie podczas ruchu łańcucha.
Czytałeś co pisałem wyżej na temat instrukcji. Wg producenta ,,Informacja w instrukcji obsługi z pierwszych partii produkcyjnych zawierała błędy" - taką informację otrzymałem od producenta. Poza tym przeczytaj sobie fragment we wprowadzeniu na początku instrukcji , tłustym drukiem ,,...Producent zastrzega sobie prawo wnoszenia zmian i nie zobowiązuje się do każdorazowej aktualizacji podręcznika..." Wynika z tego, że tak samo Ty jak i ja mamy nieaktualne instrukcje. Aktualna znajduje się na stronie producenta, zerknij http://www.oleomac.pl/allegati/emakcatalog/GS35-350_2_B.pdf i różni się od naszych właśnie tym fragmentem o smarowaniu silnika. Ponadto producent twierdzi że wszystkie modele GS350 niezależnie od roku produkcji miały stosowany ten sam rodzaj pompy. Natomiast pompe regulowaną która podaje olej wyłącznie gdy łańcuch jest w ruchu posiada wyższy model GS370, ale tu niestety 850-860 zł trzeba wyłożyć.
Dziękuję za wyjaśnienie,z którego wynika,że prawdziwe są informacje na stronie producenta.Ja mam też reklamę papierową dot.tylko tej piły wziętą kiedyś ze sklepu dystrybutora tych produktów Victus - Emak Sp. z o.o.I tam pod tyt.Łatwa obsługa pisze m.in. - Automatyczna pompa olejowa o stałym wydatku:uruchamia się automatycznie gdy łancuch jest w ruchu.Można ją łatwo wymienić,wystarczy w tym celu zdemontować bęben sprzęgła oraz sprzęgło.
Ogrodnik, skoro masz tę pilarkę już jakiś czas to pewnie wymieniałeś już łańcuch, powiedz czy bez problemu udało Ci się założyć łańcuch z 52 ogniwami (prowadnica 35cm), bo fabrycznie jest założony łańcuch z 53 ogniwami. Pewnie bez drobnej przeróbki śruby naciągającej nie da się założyć tego krótszego.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.