pilarka nowa pracowała 1godż i póżniej już nie chciała zapalić

G
Zbigniew 2009-09-13 00:00

pilarka nowa pracowała 1godż i póżniej już nie chciała zapalić

Mam nową pilarkę MAC838 przywiezioną z UK pracowała może 1godż z przerwami po czym nie dałem rady jej zapalić . co mogło się stać?

G
Sławomir Kalinowski 2009-09-13 00:00

Re:pilarka nowa pracowała 1godż i póżniej już nie chciała zapalić

WSitam
Miałem podobne problemy... ale rozwiązaniem bylo udanie się do serwisanta. Ustawił gaźnik na obrotomierzu i wszystko OK. Gaźnik sam ustawisz bez problemu ale jak chcesz to zrobic wg parametrów zalecanych przez producenta to lepiej w zakładzie.
mam nadzieję ,że nie zatarles piły, ze nalałeś NOWEGO paliwa o prawidlowych proporcjach mieszanki. Piłę tak łatwo zatrzec nawet po 1/2 godzinie pracy!
Odnosnie regulacji i zapytan o piły napisz na forum FiS (Felik i Syn) z Kamiennej Góry: tam jest duzo ciekawych info o sprzęcie , parametrach , obsludze i róznych zapytań forumowiczów.
pozdarwiam Sławek

G
Zbigniew 2009-09-13 00:00

Dzięki Sławku za rady,paliwo ok 1/40 ale ona od początku żle chodziła bo podczas pracy gasła a ja myślałem że jest przegrzana.tak na pewno muszę iść do fachowca. pozdrawiam

G
Sławomir Kalinowski 2009-09-13 00:00

Sprawdź;
1. powieś pilarkę za sznurek rozruchu i jeżeli bedzie spadac skokami to OK. Jeżelizaś będzie spadac szybko i bez szarpniec to moze byc zatarta.
2. odkręc tłumik i zajrzyj do otworu wylotowego, ciagnij za sznurek rozruchu. Jeżeli tłok ma rysy to pilarka jest zatarta, jeżeli brak rys to mozesz udac się do mechanika - on sprawdzi ci gaźnik i dokona regulacji ewentualnie wymiany w nim membran itd.
Jeżeli pilarka jest wypracowana to możesz rownież miec nieszczelności na uszczelniaczach na wale . Łapanie fałszywego powietrza na uszczelniaczach to też coś zlego , bo generalnie prowadzi do zatarcia.
Zatarcie, czego Ci nie zyczę , to moze byc powod niestabilnej pracy, łapania fszywego powietrza, braku kompresji i braku mocy.
Sprawdź również świecę , bo to przecież dwusów , a świeca ważny element tego silnika Koszt nowej to parę zlotych! Świecy ze starej piły raczej się nie czysci, a wyrzuca.
Remont piły przy zatarciu jest nieopłacalny; wymiana łozysk, uszczelnień, cylindra i tłoka to koszt kilkuset złotych . Lepiej więc-piłę na śmietnik i kupic coś sprawnego.
pozdrawiam Sławek

1