piła tarczowa

G
marcin 2009-05-13 00:00

piła tarczowa

panowie potrzebuję porady jestem na kupnie piły tarczowej, najchętniej kupił bym sprzęt firmy SKILL. toradzcie mi proszę jaki model wybrać 9chodzi mi o piłę głównie do prac domowych. proszę o porady

G
JK 2009-05-13 00:00

Re:piła tarczowa

Skil ogólnie teraz ma dwie wersje narzędzi, tandetne chińskie narzędzia do domu i niby profesjonalne narzędzia Masters. O ile te drugie w stosunku do ceny, są do przeżycia to te pierwsze w 90% są za drogie. Inną troche historią są Pilarki. Ponieważ Skil dość solidnie przykłada się do tych urządzeń, ponieważ to Skil stworzył pierwszą pilarkę tarczową. Jednak są one troszke drogie;) ale czasami warto. Porównywalne są produkty B&D oraz Einhella. Ja osobiście mam ochotę na pilarkę właśnie z Einhella, a że na pewno rzadko bede jej używał starczy mi model BT-CS 1400. Mocna, a dość smukła. I przystępna cena ok 200-250zł.

G
Paweł 2009-05-14 00:00

Pilarki to flagowy produkt Skilla, więc dobrze, że chcesz coś tej marki;) Do domowego użytku mogę Ci polecić model 5155 - ponad 1100 W, głębokość cięcia 55 mm dla 90st. oraz 43 mm dla 45st w zupełności wystarcza do domowych zastosowań (np. grubość blatu kuchennego to 40 mm). W internecie znajdziesz ja za około 200 złotych, ale jeśli masz możliwość, to sprawdź w Praktikerze: nie tak dawno mieli na ten model jakąś szaloną promocję: zestaw z walizką i dwiema tarczami (chyba 24 i 60 zębów - ta ostatnia rewelacyjna do cięcia płyt laminowanych) kosztował 179 złotych, a potem widziałem nawet za 159 PLN. Skill daje dwuletnią gwarancję, a jeśli chodzi o jakość wykonania i ergonomię, to jak dla mnie jest bardzo dobra. W sklepowym zestawie brakowało mi tylko jednego drobiazgu, a mianowicie worka na pył: przy cięciu bez worka strasznie dużo syfu wokoło;)
Pozdrawiam,
Paweł

G
JK 2009-05-16 00:00

BO pilarki nie mają worków i praktycznie nigdzie tego się nie kupi;p ważne aby wylot był przystosowany do rury odkurzacza, wtedy ewentualnie można próbować zaadaptować worek z ukośnicy, lub jakieś szlifierki. Trzeba uważać bo sporo pilarek ma wyloty eliptyczne i wtedy nawet odkurzacz nie pomoże;P.

G
Paweł 2009-05-17 00:00

Mają worki, ale zazwyczaj dostępne jako wyposażenie dodatkowe. Do wspomnianego Skila znalazłem w pierwszym sklepie z maszynami tego producenta, jaki znalazłem przez internet w moim mieście;) A że cena worka cokolwiek kosmiczna, to już zupełnie inna sprawa;)
Pozdrawiam,
Paweł

1