Piła RYOBI 12 V - problem z działaniem

G
reason 2010-03-05 14:56

Piła RYOBI 12 V - problem z działaniem

Witam,
Nabyłem taką oto piłę http://www.ryobitools.com/OnePlus12v/circular_saw.html
Podczas jej uruchamiania nie zawsze tarcza startuje od razu, czasem po uruchomieniu tarcza obraca się przez chwilę a potem staje.
Czasem odpali się poprawnie i chodzi cały czas.
Czy to normalne czy sprzęt może być uszkodzony?
Akumulator jest naładowany w 100%.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

G
budowlaniec 2010-03-06 00:18

Re:Piła RYOBI 12 V - problem z działaniem

Podczas jej uruchamiania nie zawsze tarcza startuje od razu, czasem po uruchomieniu tarcza obraca się przez chwilę a potem staje
Sprawdź: gniazdo akumulatora i złącza na baterii. Być może maszyna leżała w magazynie i styki zawilgotniały lub zaśniedziały. Jeśli piła ma silnik ze szczotkami, to może to być wina szczotek - mogły się zawiesić lub zapylić komutator. Na żywo widziałem ją tylko przez pół minuty - czy piła ma jakąś blokadę, żeby nie uruchomić jej przypadkowo? Widzę, że ma standardową osłonę tarczy - może tam się coś przyblokowało?

G
reason 2010-03-06 00:32

Re:Piła RYOBI 12 V - problem z działaniem

Hej,
Dzięki za odpowiedź.
Posiedziałem trochę nad tym i doszedłem do wniosku że to jednak wina może nie tyle co akumulatora ile samej ładowarki, za szybko wskazywała całkowite naładowanie.
Pomimo że sam akumulator według instrukcji powinien ładować się w 45 minut to już po 10 ładowarka wskazywała pełne naładowanie.
Pojechałem do sklepu i wymieniłem i akumulator i ładowarkę.
Po krótkich testach na razie działa, jutro ją sprawdzę w "boju", zobaczymy jak to będzie.
Piła ma standardowe zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem i osłonę na tarcze, jednak tu się nic nie blokowało.
Ewidentny brak mocy :)

1