Piła łańcuchowa SABRE CHARLOTTE 35

G
crook 2010-06-23 20:43

Piła łańcuchowa SABRE CHARLOTTE 35

Witam.
Mam taką małą piłę łańcuchową i ciekaw jestem czy można dostać do niej części zamienne typu tłok, pierścień, korbowód, wał korbowy.
Była bardzo długo nie używana bo nikt nie umiał jej wyregulować i ma nie stabilną pracę, wchodzi na wysokie obroty samoczynnie czasami gaśnie i brak mocy.
Po odkręceniu tłumika okazało się że tłok ma dość duże luzy i częściowo obraca się wokół swojej osi wzdłużnej (mam nadzieje że wyrażenie jest zrozumiałe) a nie powinien, poprostu ma duże nieszczelności i przedmuchy ale odpala.

Interesuje mnie czy ta firma SABRE istnieje i czy można dostać części zamienne ewentualnie czy da się dopasować jakieś inne części do takich dziwnych pił.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

G
Sławek1 2010-06-24 10:14

Re: Piła łańcuchowa SABRE CHARLOTTE 35

szukaj odpowiednika w HQ jako Partner.
Naprawa jednak najprawdopodobniej nieopłacalna na częściach oryginalnych ze względu na niską cenę piły sprawnej na rynku wtórnym.
pozdrawiam Sławek

G
crook 2010-06-25 21:41

Aha rozumiem, czyli jak szukać to jakiś zamienników z aledrogo itp?

G
Sławek1 2010-06-25 23:31

Jeżeli chcesz naprawiać to raczej jest to nieopłacalne ze względu na cenę nowych części, natomiast najtaniej kupisz całą używana kompletną piłę z "wystawek". Jednak musisz tutaj uważać abyś nie kupił jakiegoś złoma!
Każda dołozona kupiona nowa część kieruje zakup ku granicy oplacalnosci i wtedy mozliwe ,że się oplaci kupić nową MS17, czy 18 lub jakiegoś z HQ, Makity Oleomaca ale nowego.
Obejrzyj jeszcze jaki jest stan lańcucha, prowadnicy koła napędowego- to sa też pieniądze do zainwestowania! ( w nowej to masz ). No i mimo wszystko gwarancja na okreslony czas....

pozdrawiam Sławek

G
crook 2010-06-26 20:04

Po bardzo dokładnych oględzinach (rozbiórka na części pierwsze) zauważyłem że piła została zatarta (głębokie rysy na tłoku od strony wydechu i na ścianie cylindra) dodatkowo tłok ma duże wyrobienia a na cylindrze oryginalnie był chyba chrom lub coś w tym stylu i zostały po nim tylko ilości śladowe.
Po za tym łożyskowanie na sworzniu tłoka ma ledwo wyczuwalny luz i na łożysku korbowód-wał korbowy też jest ledwo wyczuwalny luz

Podejrzewam że pewnie skórka nie warta wyprawki
Bo wątpie czy dostane cylinder do takiej piły, przynajmniej na aledrogo nie znalazłem.

A może da się zrobić tulejowanie cylindra i tłok większy wstawić?
Tłok ma średnicę (mierzone w miejscach nie wyrobionych) 36,50mm a zauważyłem że bardzo popularne wymiary są 37, 38mm co o tym sądzisz?
Wtedy koszt cylindra odpadnie

G
Slawek1 2010-06-26 23:30

Gdybyś mill do wymiany tylko tłok to naprawiaj....
Weź kartke i zlicz ceny brakujących elementów. cena tłoka( nawet kompletnego) to pikus w porównaniu do ceny cylindra. Dolożysz jeszcze resztę; uszczelniacze z lozyskami, komplet tnący i wejdziesz w cenę nazwijmy to dla pasjonata -hobbysty,.
Cenę tej piły używanej, sprawnej, kompletnej oceniam na 100- 200zł. Szukaj raczej na giełdzie. Widzialem u handlujących używanym sprzętem ogrodniczym z Milicza o wiele lepsze pilarki w cenie ok. 250zł.
pozdrawiam Slawek

G
crook 2010-06-27 12:36

Ok dziękuję za radę tak też pewnie zrobię
Pozdrawiam.

G
Grzecho 2011-01-29 13:28

Witam
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale mam taką piłę na części tzn. silnik OK,
natomiast uszkodzony hamulec i szwankuje sprzęgło chętnie sprzedam w całości za ok 50 - 60 zł mój telefon 791791297, lub gg 9484923

1