osztrzenie łancucha

G
leszko 2013-07-25 19:23

osztrzenie łancucha

witam mam piłę spalinową Oleo-mac na gwarancji. teraz pytanko czy w ramach gwarancji muszę płaśic za ostrzenie łancucha ? i drugie pytanie prowadnica łancucha w jednym miejscu się zjechała czy sprzedawca powinień dać nową prowadnice do łancucha ?

G
oleo 2013-07-26 07:23

Re: osztrzenie łancucha

Na tym forum nie wypada się przyznawać do tej marki bo tu panuje kult makity.

G
lee 2013-07-28 13:35

witam mam piłę spalinową na gwarancji. teraz pytanko czy w ramach gwarancji muszę płaśic za ostrzenie łancucha ? i drugie pytanie prowadnica łancucha w jednym miejscu się zjechała czy sprzedawca powinień dać nową prowadnice do łancucha ?

G
Vranicki 2013-07-28 18:57

Re: ostrzenie łancucha

Ostrzenie łańcucha, nie jest usługą gwarancyjną. Zjechana prowadnica ( co masz na myśli) też nie podlega wymianie gwarancyjnej, chyba że udowodnisz, że zatarła się na skutek wady układu smarującego.Ostrzenie łańcucha albo we własnym zakresie albo w serwisie- kosztuje chyba niewiele. Ja, ostrzę sobie sam. Mam dwa łańcuchy - jeden w ostrzeniu drugi w pilarce.

G
w.ig 2013-07-31 08:46

Ostrzenie kosztuje od 5 do 10 pln w zależności od lokalizacji serwisu (w okolicach stolicy 10 pln).
Najlepiej samemu nauczyć sie ostrzyc pilnikiem. Można zakupić pilnik z prowadnikiem (uwaga, należy dobrać właściwy rozmiar pilnika do łańcucha).
Na youtube znajdziesz filmiki jak ostrzyc łańcuchy.
Niektórzy robią w ten sposób, ze zazwyczaj ostrza ręcznie a raz na jakiś czas wiozą do serwisu na ostrzenie.
Aha, nie każdy serwis dobrze ostrzy, zdarzają się przypadki przegrzania ostrzy łańcucha lub nadmiernego ich spiłowania.

Ostry lancuch to podstawa. Tepy lancuch przeciaza pilarke, mocniej rozciaga lancuch i niszczy zebatke. No i oczywiscie szybciej sie pracuje.

1