Moc a napięcie

k
kszescio 2016-02-03 17:34

Moc a napięcie

Witam,
Jestem zielony więc przepraszam za głupie pytanie.
Poszukuję wiertarko- wkrętarki jeszcze nie wiem czy akumulatorowa czy na kabel. Co proponujecie?
I jeszcze jedno pytanie w akumulatorowych podawane są dane np "Napięcie akumulatora: 10,8 V" a na kabel :"podawana jest moc np 670 W"
jak te 2 wartości porównać??

G
Kamiloski 2016-02-06 07:15

Re: Moc a napięcie

Na twoim miejscu ważne jest abyś określił się gdzie będziesz używał wkrętarki? Na kabel to tylko do warsztatu do użytku stacjonarnego. Wybrać wkrętarkę to nie takie proste jak się wydaje. Jest duży wybór. Co do mocy tak jak pytałes jak przekłada się 600w na 10.8v to są oczywiście dwie całkowicie różne wartości. Jednak żeby porównać ich moc ważna będzie liczba NM(niutonometrow). Im więcej tym lepiej. Są takie wkrętarki gdzie z baterią o pojemność 10.8v mają więcej NM niż niektore wkretarki 12v a nawet 14.4v. Ja mam taką Metabo Quick pro 10.8v (super sprawa). Ważne aby wkrętarka była dwu biegowa wkrecanie miękkie i twarde. Jeśli chcesz profesjonalną wkrętarka to musisz wydać od 1000 zł nawet do 3500. Wtedy masz często funkcje udaru co przydaje się w pełnych materiałach budowlanych (oprócz zelbetu. Tam tylko wiertarka z SDS ) bateria w takich wkrętarkach ma często 18v lub wiecej i prawie 5 Ah a liczba NM dochodzi do 90. Często też są bezszczotkowe a mają w zastępstwie elektronikę. Np Festool - elektroniczne sprzęgło, elektroniczna blokada przeciw przeciążeniu akumulatora.Musisz zwrócić uwagę do czego tak naprawdę potrzebujesz wkrętarki. Jeśli do stolarki to nie musisz kupować odrazu Festool. Jeśli do budowlani to nie odrazu Hilti. To są najlepsze sprzęty. Jak do domu do majsterkowania to wystarczy np. zielony bosch. Jak masz pytania to pisz. Na pewno odradzam aku na kabel. Założę się ze jeśli to bedzie jedyna wkrętarka dostępna dla ciebie to znajdzie sie dla niej na pewno wiele miejsc użytku gdzie nie ma prądu.

1