Młotowiertarka do remontu

G
xvito 2010-02-21 11:31

Młotowiertarka do remontu

Witam.
Przede mną całkowity remont nowokupionego mieszkania - stan developerski (wiercenie, wyburzenie kilku ścianek kartonowo-gipsowych, bruzdy pod instalację elektryczną, itp).
Zależy mi na zakupie urządzenia, które przeżyje remont i bedzie jeszcze długo po nim wiernie służyło. Postanowiłem że jestem w stanie wydać do 400 zł. Znalazłem coś takiego: GRAPHITE 950W 58G548 SDS+. Niestety w sieci znalazłem tylko jeden jako/taki test, który niestety tylko pobieżnie opisuje (i tylko pozytywne) cechy urządzenia.
Tu pytanie: co o tym myślicie? Czy ktoś miał już do czynienia z tym modelem?
Dzięki i pozdrawiam.

G
kw 2010-02-21 12:13

Re:Młotowiertarka do remontu

proponuje za 498zł w castoramie dewalta D25003K, maszynka profi, 2.4J, 650w

G
budowlaniec 2010-02-21 16:51

Tu pytanie: co o tym myślicie?
Mówisz, że mieszkanie jest nowe. Zakładam, że betonowe masz tylko nadproża i ewentualnie strop. Do wyburzania kartongipsu nie potrzeba młotka. Może zastanowisz się nad kupnem niedrogiej bruzdownicy, którą zrobisz miejsce na instalację?
Ewentualnie mocniejszego fleksa +dobra tarcza i tańszy młotek? Jeśli szukasz młotka, który trochę popracuje (sds+ to sprzęt do podkuwania, co oznacza, że jego podstawową rolą jest jednak wiercenie) to wybierz taki, który ma metalową obudowę przekładni: przy intensywnej pracy taka obudowa skuteczniej odprowadzi ciepło. DeWalt ma chyba plastik, Graphite raczej jakiś stop.
W tej cenie nie znajdziesz chyba niczego o dużo lepszych parametrach.

G
kw 2010-02-21 18:59

w dewalcie pod plastikową obudową przekładni jest jakiś metal

G
JK. 2010-02-21 21:08

;) w każdy chyba młotku zespół udarowy jest w metalowej obudowie, bo inaczej się nie da chyba;) to widać jeśli zajrzy się do strzelin przy wentylatorze chłodzącym silnik.
Ale owszem są młoty które posiadają dodatkową obudowę metalową. W jednych maszynach ta obudowa jest wewnętrzna, w drugich zewnętrzna bez dodatkowej plastkikowej obudowy.

G
xvito 2010-02-21 23:18

@budowlaniec
1. Koszt zakupu oddzielnie bruzdownicy, oddzielnie młotowiertarki/młotka chyba przekroczy mój budżet. Poza tam instalacja elektryczna już jest położona, ja chce jedynie w kilku miejscach zmodyfikować - bruzdownica zaraz pójdzie w kąt - niewykorzystany pieniądz.
2. To prawda - urządzenie najprawdopodobniej w większości będzie mi służyło do wiercenia - mieszkanie, komórka lokatorska.
Coraz bardziej skłaniam się w stronę zakupu tego Graphitea - pytanie z mojej strony czy ten sprzęt/ ta klasa sprzętu pociągnie wspomniany remont?

G
Sławek1 2010-02-22 16:30

Przeszło 300zet za to narzędzie .... hm. No ale ja tez się dałem skusić nową jakością topexu wprawdzie w zakresie innych narzędzi ale mam wyrobione zdanie o tym sprzedawcy.
Myślę ,że do potrzeb wiercenia dziur i podkuwania w zakresie domowym wystarczy.
Zobacz jeszcze narzędzia innych firm , zwlaszcza młotowiertarki, ktore dla potrzeb w domu sa trochę poręczniejsze.
pozdrawiam Slawek

G
xvito 2010-02-22 20:55

To znaczy że Graphite = Topex ? (jakoś Topex źle mi się kojarzy :/)
Z innych młotowiertarek z tego zakresu cenowego w oko wpadł mi jeszcze BLACK&DECKER 710W KD975. I tu mały dylemat - z jednej strony znana dobra firma z drugiej mniejsza moc i mniejsza siła (ma plastikową obudowę co również chyba jest na minus).
Jeśli chodzi o inne firmy w tym przedziale cenowym to raczej marny wybór - przynajmniej ja niczego nie znalazłem. Jest troche używanych Hilti na allegro, ale z racji tego że się mocno na tym nie znam raczej straciłbym na tym interesie.
To już chyba finał będzie - zatem wspomniany na początku Graphite, czy ten B&D polecilibyście?

G
Sławek1 2010-02-23 11:59

Określ dokładnie swoje potrzeby i zakres prac oraz to ile pieniążków masz na ten cel przeznaczone i narzędzie Ci samo wejdzie w ręce.
Przepraszam za negatewną sugestię odnosnie topexu w wersji Graphite ponieważ powinienem dopisać - niekorzysty stosunk ceny do jakośći - po prostu wiedząc ,ze topex to chcialoby się taniej..
Topex posiadał w latach poprzednich game narzędzi kompaktowych- typu : zużyj i wyrzuć, w dobrej cenie i w dobrym stosunku ceny do jakości.
Jeżeli przewidujesz jakieś poważne kucia to weź ten mlotek, ale jeżeli masz tylko wiercenia to pomyśl o młotowiertarce. W jakims watku, bodajze "Parkside" koledzy zachwalali ,ze tanie i dobre . Poczytaj.
pozdrawiam slawek

G
dorex 2013-08-09 14:01

Re: Młotowiertarka do remontu

Jeśli to ma być rozwiązanie na potrzeby domowe, to w 100% wystarczające będzie to - MŁOT UDAROWO - OBROTOWY PRWg 40CEO. Oczywiście to od Celmy. Młot udarowy przy naszym remoncie okazała się niezbędny, nawet przy usuwaniu kafelek ze ścian, tak więc jeśli rzeczywiście chcecie go zrealizować samodzielnie to polecam.

G
19pawełek84 2013-08-10 18:45

Re: Młotowiertarka do remontu

graphite? nie polecałbym,dlaczego?
jeśli trafisz na normalny model to OK,remont przeżyje ale co potem?
części zamienne? Nie kojarze by gdzieś się to kupowało
serwis? nikt tego nie serwisuje

a jeśli nie trafisz na porządny model,a wadliwy/słaby(jak to często z marketowkami bywa)? wymienią Ci na nowy model(od ręki jeśli będą mieli i będzie im zależeć na kliencie), ale przecież nie po to się kupuje narzędzie by co chwila wymieniać go na nowy model...remontu nigdy chyba wtedy nie skończymy

1