Młotowiertarka - co ważniejsze? Energia udaru czy częstotliwość udaru?

G
margolcia 2010-10-13 08:07

Młotowiertarka - co ważniejsze? Energia udaru czy częstotliwość udaru?

jak w temacie...

G
Rufus 2010-10-13 11:42

Re: Młotowiertarka - co ważniejsze? Energia udaru czy częstotliwość udaru?

Raczej w przypadku młotowiertarki najważniejszym parametrem jest energia udaru która wynika głównie z parametrów tłoka.
Częstotliwość w takich urządzeniach zazwyczaj jest podobna -różni się zazwyczaj nieco w zależności od sposobu przeniesienia napędu na tłok -czy przez korbowód czy przez wahliwe łożysko.
Częstotliwość udaru ma znaczenie w przypadku udaru mechanicznego a jest ona wypadkową prędkości obrotowej i ilości zębów na tulei zębatej.
Takie jest moje zdanie ....choć mogę się mylić :)

G
JK. 2010-10-14 00:28

Oczywiście najważniejszym parametrem jest enegria udaru, to ona powoduje z jaką siłą i postępem wiercimy. Częstotliwość udaru jest mniej znaczącym parametrem, jednak wartym uwagi. Jednak po energi udaru drugim najważniejszym parametrem jest jednak moc narzędzia. To ona sprawia że możemy wiercić wiekszymi srednicami wierteł przy podobnej sile udaru. Dodatkowo jak kazde narzędzie trudniej teoretycznie przeciązyć;) gdy ma ono wiecej mocy. Po Mocy narzedzia przychodzi miejsce własnie na częstotliwość udaru oraz rzadko brany pod uwagę moment obrotowy. Oba te parametry im wyższe tym lepszy efekt wiercenia, niestety to się rzadko daża, ponieważ spadek momentu obrotowego wiąże się najczęsciej z wzrostem częstotliwości udaru i na odwrót, to wina przekładni. Moment obrotowy bezpośrednio wiąże się z przekazaniem mocy silnika, więc jeśli moment jest niski, to narzędzie mimo wysokiej mocy silnika nie przekazuje tej energi dalej. Teraz większość standardowych młotków posiada przekładnię redukującą prędkości i zwiększającą moment obrotowy. Najlepiej zapenia to przekładnia planetarna, taka jak w wkretarkach. Wyższy moment obrotowy jest w stanie pomóc mocno obciązanej maszynie. Optymalnym rozwiązaniem jest maszyna dwubiegowa, niestety rzadko da się już kupić taki młot, jedynie Kress i Metabo wciąż produkują takie maszyny, AEG i Milwaukee zrezygnowało z nich 2 lata temu, z powodu ceny i dużego ciężaru. Czemu maszna dwubiegowa jest optymalna? Bo dzięki przekładni biegów, przy małych srednicach można użyć 2 biegu o wysokiej częstotliwości udaru co przyśpiesza pracę w stosunku do jednobiegowej maszyny. Do dużych srednic używa się 1 biegu o duzym momencie obrotowym, który jest wymagany do większych obciążeń. Co więcej przy 1 biegu nie spada częstotliwość udarów! Dlatego często jest tak że dwubiegowy młot o sile udaru 3J wierci tak samo szybko jak zwykły młot jednobiegowy o sile np: 3,5J

G
Łukasz 2010-10-14 17:30

JK a czy mógłbyś podać które modele są dwubiegowe?

G
Łukasz 2010-10-14 18:10

Ok, już znalazłem. Zatem czy Metabo UHE 28 Plus i Kress 1050 PXC to alternatywa dla Milwaukee PH30?

G
JK. 2010-10-14 18:25

oczywiście młotowierkatki dwubiegowe nadal produkowane to:
Kress 1050PXC http://allegro.pl/kress-mlotowiertarka-1050w-1050pxc-15-wiertel-i1244623414.html
Oraz Metabo UHE 28Plus http://allegro.pl/metabo-mlotowiertarka-sds-uhe-28-plus-2-biegi-i1270259597.html

Są takaże nadal do kupienia(lecz już ciężko dostępne) maszyny AEG i MIlwaukee
AEG -PN 3000NX2 i bliźniaczy Milwaukee PPH 24 X2E dostępne jeszcze na all http://allegro.pl/milwaukee-mlotowiertarka-2-biegi-2-7j-pph-24-x2e-i1249728644.html i http://allegro.pl/aeg-mlotowiertarka-600w-2-7j-pn-3000-nx2-wiertaka-i1254931527.html
AEG PN 3000 SX2 i Milwaukee PPH 30 X2E http://allegro.pl/milwaukee-mlot-sds-plus-pph-30-x2e-raty-f-vat-nowy-i1251553419.html

G
Rufus 2010-10-14 19:33

Dwubiegową maszynę w swojej ofercie masz też Bosch i to w linii zielonej !
wiertarka-bosch-pbh-3000-2-fre

Bosch PBH 3000 FRE to naprawdę bardzo udany model -jego jedyna wada to przegięta ostro cena jak na linię zieloną (ok 1000 zł)

G
JK. 2010-10-14 19:55

Tak, tylko że dwubiegowe są cięższe niż normalne;)

G
JK. 2010-10-14 20:01

Rufus ten bosch tak naprawde nie ma dużo wspólnego z tymi co wymieniłem, tam masz blokadę udaru na 2 biegu! więc jest to pseudo dwubiegowka.

G
Rufus 2010-10-14 20:58

Pseudo czy nie -dwa biegi ma ! :)

G
JK. 2010-10-15 22:43

Tak z tym że Bosch(jak zwykle) mówi wszystkim jakimi są idiotami i jak damy pełne dwa biegi to na pewno okaże się że nasze cudo za prawie 1000zł sie popsuło - sorry Rufus ale dla mnie takie bajki to można dzieciom wciskać. To nie jest dwubiegowy młot dla mnie i koniec, co najwyżej 2 biegowa wiertarka bez udaru;P

G
Rufus 2010-10-15 22:51

Wiem co masz na myśli ...!
Bosch -zwłaszcza w pakiecie zielonym jest specjalistom od robienia z ludzi idiotów !!!
Ceny są horrendalne -zupełnie nie mające odzwierciedlenia w jakości i funkcjonalności ich wyrobów ,a ich przedstawiciele są tak wyszkoleni że nawet zupełnie kumatym w temacie ludziom udowadniają że dwa i dwa to siedem -i mówią o tym tak jakby sami w to wierzyli (czyżby przechodzili jakieś pranie mózgów w tajnej bazie pod fabryką w Miszkolcu :P )
Muszą nieźle smarować sieciom takim jak OBI bo gdyby nie oni to pewnie firma musiałaby zmienić profil na produkcję prezerwatyw :)

...o tym młotku za tysiaka specjalnie napisałem :)

1