Młot udarowo-obrotowy

G
Radek 2012-12-23 19:49

Młot udarowo-obrotowy

Cześć,
Proszę o pomoc w wyborze młota udarowo-obrotowego. Maszyna będzie używana głównie przy wierceniu w betonie wiertłami 30-40mm oraz przy kuciu pod przepusty kablowe. Wykorzystywana będzie kilka razy w miesiącu. Zastanawiam się na następującymi modelami. Cena nie gra roli.

Metabo KHE76
Milwaukee Kango 750S
Bosch GBH 8-45DV

Pierwsze 2 modele to praktycznie to samo, pracowałem trochę pożyczonym Milwaukee 750S i to naprawdę dobra maszyna chociaż większość elektronarzędzi mam Metabo i jakoś skłaniam się do KHE76. Tego Boscha znam tylko ze zdjęć i wg. parametrów ma najmocniejszy silnik i udar (choć gdzieś słyszałem że tak jak pozostałe urządzenia ma około 11J a nie 12,5J).
Z góry dziękuję za pomoc.

G
JK. 2012-12-24 17:07

Re: Młot udarowo-obrotowy

Mogę polecić młot z Kressa 1100 KH-Max, zdecydowanie najlepszy młot sds Max jaki mam w sprzedaży, też 3 lata gwarancji, no i produkt niemiecki.

Milwaukee i Metabo ma 11,9J, więc nawet gdyby bosch miał 12,5J to jak na młoty o tej wadze różnica w zasadzie bez większego znaczenia.

P
Paweł Sando 2012-12-24 20:21

ja mam w firmie dewalta 25601k cena kożystna a wytrzymuje juz 2 rok naprawde ciężkiej pracy wierci dobrze i kuł duzo posadzek i łazienek w blokach a tam można zajeździc wszystko, ten moge polecić, od pół roku mam też metabo 76 jest to ta sama maszyna co milwuokiee inaczej tylko wygląda sprawuje sie dobrze z tym ze to już spora waga i co mnie denerwuje to ten uchwyt boczny to porazka jest nie sposób wygodnie trzymac maszyny za uchwyt jest dużo za długi mam młot za krótko zeby cos powiedziec wiecej

P
Paweł Sando 2012-12-24 20:24

energia udaru zgodna z epta ale np według tego co makita podaje to ok 16j ale w sumie przy wierceniu to nie jest takie istotne

G
JK. 2012-12-26 02:58

Paw - powinieneś mieć drugi uchwyt D w Metabo;)

P
Paweł Sando 2012-12-26 11:02

w wersji udarowo obrotowej nie ma jak to sam kujący młot to pewnie jest ale ja mam młotowiertarke

1