Metabo UHE 28

G
Kudlaty_ 2011-03-07 10:33

Metabo UHE 28

Witam,

Czy może mi ktoś wytłumaczyć czym różni się Metabo UHE 28 Multi od Plus ?

Potrzebuję dość uniwersalną, silną wiertarkę. Większość rzeczy robię wiertarko-wkrętarką, ale potrzebuję coś mocniejszego to pracy z sednikami fi 35 w drewnie oraz młotowiertarkę. Dlatego myślałem o Metabo UHE 28.

Prace, które przed nią stoją to:
- wiercenie w drewnie do fi 40 (głównie sedniki)
- wiercenie w metalu do 13mm
- podkuwanie - nowe tynki na obszarach 2 m^2 i skuwanie kafelek
- sporadycznie wiercenie koroną (najlepiej do 80mm, jakie parametry sprzętu są wtedy ważne?)
- wiercenie w betonie i murze do 14 mm.

Najbardzie podoba mi się Metabo UHE 28, ale może zaproponujecie coś innego z wymiennymi uchwytami. Poza tym w katalogach są pewne różnice raz piszą, iż to Metabo ma energię 2,4J, a raz że 3J - do duża różnica. Tak samo z koronką - raz piszą max 68mm, a raz 80mm.

Bardzo proszę o pomoc.
Budżet to około 1100zł, chociaż widziałem teraz Metabo UHE 28 Multi Code za 999 zł.

BTW: czy ten model teraz kończy życie ?

G
Fred postrach kotów 2011-03-07 12:25

Re: Metabo UHE 28

Witam.
Bardzo szeroki wachlarz robót i moim zdaniem ten młotek nie podoła takim wymaganiom.
Zwłaszcza wiercenie koronkami w betonie i duża ilość kucia.
Osobiście do takich szerokich prac ostatnio nabyłem ( I tu zaraz zacznie się akcja jak napisze nazwę sprzętu:)

http://allegro.pl/milwaukee-mlotowiertarka-sds-plus-plh-32-ex-i1491112519.html

……………………………………………………………………………………….
Nie fan wiercenia a jeśli już, to z wielką niechęcią!:)

G
Kudlaty_ 2011-03-07 12:53

[quote:Fred postrach kotów,909]Witam.
Bardzo szeroki wachlarz robót i moim zdaniem ten młotek nie podoła takim wymaganiom.
Zwłaszcza wiercenie koronkami w betonie i duża ilość kucia.
Osobiście do takich szerokich prac ostatnio nabyłem ( I tu zaraz zacznie się akcja jak napisze nazwę sprzętu:)

Ten młotek kosztuje dwa razy więcej. Tylko na tej aukcji cena jest atrakcyjna - nawet zbyt.

Co do dużego kucia i koronek. Koronki będą pracowały w cegle, a skucie 2m^2 tynku, bruzdy + kafelki nie powinny chyba dla tego Metabo być problemem ?

Poza tym ten MILWAUKEE jest bardzo ciężki i do wiercenia sednikami w drewnie nie za bardzo się nadaje.

G
Fred postrach kotów 2011-03-07 13:13

Lekki to on nie jest, to fakt, ale cena jest taka jak powinna być, bo to jest model PLH 32 XE a ten droższy 2x różni się tylko tym, że ma odłączany przewód zasilający i oznaczony jest PLH 32 QEX. Kilka aukcji do porównania.

http://allegro.pl/mlotowiertarka-milwaukee-plh-32-xe-kango-aeg-atlas-i1490207384.html
http://allegro.pl/mlot-wielofunkcyjny-plh-32-qex-milwaukee-w-wa-i1428751979.html

G
Fred postrach kotów 2011-03-07 13:16

Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam i życzę owocnej pracy.

G
JK. 2011-03-07 16:05

Na rynku jest tylko kilka młotków które są w stanie te prace wykonywać, ale nie są jeszcze zbyt wielkie i ciężkie. Z podanych prac, a są one dość wymagające najważniejsze jest wiercenie koronką do 80mm(jesli nie jest to twardy żelbet B20) - niestety do tej pracy wymagana jest przede wszystkim moc narzędzia a nie siła udaru.Czyli w granicach 1000W

Modele które wchodzą w grę to:
- Wspomniane metabo UHE 28 - ale producent ogranicza koronke dla bezpieczeństwa do 68mm, choc w miękkim murze 80mm powinno iść. Są jeszcze KHE28 z tym że są jednobiegowe, tan jest zbyt niski moment obrotowy na wiercenie 80mm.

- Kress i 1050PXC ale tutaj też producent daje 68mmm koronką.

- AEG KH28XE - podobnie jak KHE 28 z metabo, tyle że wyższy udar, jednak nadal za słaba przekładnia na 80mm.

- AEG PN 3000SX2 - ze starszej niebieskiej lini, cięższe ale tym co je rózni od nowych to 2biegowa przekładnia i jest to przekładnia planetarna, czyli o dużym momencie obrotowym, Tutaj wiercenie 40mm w drewnie czy 80mm w murze nie stanowi problemu, nawet beton typu B15, na bardzo twardym betonie może być problem jesli będziesz dużo wiercił, przy okazjonalnym otworze powinna dać radę.

- Milwaukee jest model PH30x power - jako jedyny jednobiegowy młot tego typu ma zakres wiercenia koronką w murze(miekkim) 80mm podanym przez producenta. Sam go posiadam jest naprawdę mocy, choć koronkami jeszcze nim nie pracowałem.

- Milwaukee PPH 30X2E - mocniejsza wersja PN3000SX2 - ponieważ posiada jeszcze mocniejszą przekładnię planetarną i moim zdaniem to najlepszy wybór jesli chodzi o młotki o wadze ok 3kg.
Propozycja: http://allegro.pl/festool-milwaukee-mlot-sds-plus-pph-30-x2e-i1479975494.html - tych młotków w sprzedaży już wiele nie ma.

Potem są juz tylko cięższe młotki z silnikami pionowymi wspomniany milwaukee PLH 32XE, Kress 900 PSH, Makita HR3210FCT, Metabo KHE32, AEG PN 3500X, Bosch GBH 4-32DFR - ale są to już droższe i cięższe narzędzia, jednak do pewnych prac nie da się wykozystać lekkiego wygodnego młotka, musisz być tego świadomy.

G
Fred postrach kotów 2011-03-07 16:36

Z mojego długoletniego doświadczenia wynika, że lepiej mieć zapas mocy niż jej brak.
Wiele osób decyduje się na lekkie urządzenie a potem płacz, że założyłem koronkę i padł udar. Niestety coś, co wykonuje ciężką pracę, do jakiej zaliczane jest wiercenie koronkami i kucie w betonie wymaga urządzenia o odpowiedniej mocy i porządnych mechanizmów udaru a to z kolei zwiększa wagę.
Dlatego posiadam kilka młotków i odpowiednio dobieram je do zakresu pracy, jaką będę wykonywał. Kupując tylko jeden młotek ograniczamy swoją wygodę, ale to już każdy podejmuje decyzję według swojego uznania i portfela:)

JK aukcja, którą podałeś od dawna jest nieaktualna. Chciałem kupić jakiś czas temu i dzwoniłem. Tłumaczył, że informatyk zapomina wycofać ofertę:)
Kupiłem Kressa 1050PXC

G
JK. 2011-03-07 20:54

Chodzi ci o milwaukee PPH 30X2E? Możliwe bardzo, tak wspominałem cięzko dostać te młotki jeszcze, ale myslę że znalazłby się coś jeszcze.

Tu znalazłem jeszcze AEG http://www.p-elektro.pl/45-1-t,elektronarzedzia_pn_3000_super_x2_aeg.html - tylko obrazek jest zły;) ale nie wiem co z dostępnością, bo mają sporo "starych" narzedzi z AEG, a stronka też może być nieaktualizowana, choć kilka nowości też jest;P

G
Fred postrach kotów 2011-03-07 22:52

Tak właśnie chodziło mi o tego miwaukee PPH 30...

Jeszcze jest jedna sprawa o której nie wspomniałem. Zakup narzędzi wycofanych z produkcji wiąże się z ryzykiem braku części. Nie jestem pewny, ale z tego co się dowiedziałem producent od daty wycofania narzędzia ma obowiązek przez 5 lat posiadać części zamienne a po tym czasie już nie, wiec ryzykowne jest kupowanie sprzętu, którego już nie produkują.

JK Ty sprzedajesz narzędzia, więc powinieneś wiedzieć to lepiej ode mnie.

G
JK. 2011-03-08 02:30

Jest 8 lat na dostępność części i nie wiem przypadkiem czy nie liczy się data zakupu również. A z tego co wiem wiele serwisów jest w stanie zapewnić części i na 10lat. Te młotki z produkcji wyszły chyba 2 lata temu maksymalnie, więc jest jeszcze sporo lat na częsci;)

G
Gość 2011-03-08 11:29

Kudłaty - Z tego, co wiem Multi ma mniejszą energię udaru i dodatkowy bajer w postaci funkcji Code - dostajesz specjalnego pilota, którym możesz zablokować maszynę (taka funkcji antykradzieżowa). Nie jestem pewien, czy pilot jest dostarczany w zestawie, czy kupuje się go osobno. Wersja Plus ma udar 3J reszta jest identyczna. Teraz starą serię młotków zastąpiły te z oznaczeniem 4 cyfrowym. W gazetce Info na I kwartał są na nie jakieś promocje, ale jak chcesz kupić taniej to poczekaj, bo to stosunkowe nowe maszyny, więc i rabatów nie ma dużych. W kwestii technicznej - metabo zaostrzyło ostatnio politykę, bo sporo dilerów ściągało sprzęt z niemiec i sprzedawało tutaj - stąd ceny niższe o kilkadziesiąt procent. Teraz serwisowany jest sprzęt z oryginalną kartą gwarancyjną metabo polska (z hologramem).

Mam słabszą wersję UHE i jestem z niej zadowolony - z pewnością fajnym dodatkiem jest demontowalny uchwyt na SDS i dodatkowy na wiertła cylindryczne - nie ma przejściówek, więc działa to bardzo sprawnie. A jak uszkodzisz główkę, to kupujesz nową za 100 PLN.

Metabo w większości (jeśli nie we wszystkich) modelach na SDS+ podaje maksymalny rozmiar koronki właśnie 68mm. W miękkich materiałach powinna dać radę osiemdziesiątka. Koronką tak naprawdę dasz radę wiercić słabszym sprzętem, pamiętaj tylko, że niektórzy producenci zalecają wiercenie bez włączonego udaru - mój staruteńki B&D tak miał.

Skuwanie nie jest problemem dla młota tej klasy, możesz też podkuwać twardszy beton. Obudowa przekładni jest cała z odlewu, więc lepiej rozprasza ciepło. Nie znaczy to, że nawet najmocniejsze UHE poradzi sobie z kuciem - do tego lepiej wykorzystać MAXa.

Co do UHE - jak dla mnie jest ok, pod warunkiem, że masz potrzebę korzystania z II biegu - pamiętaj, że udar działa tylko na I biegu (funkcja wiercenia bezudarowego ma dwa biegi). Może lepiej kup sobie KHE? Też ma wymienny uchwyt, ale jest jednobiegowy. Mnie się nie zdarzyło używać młotka bez udaru na II biegu - głównie ze względu na ciężar maszyny jest bardzo niepraktyczna do wiercenia w drewnie i wkręcania. W stali większymi średnicami też nie wierci się na II biegu, bo tam potrzebujesz wyższego momentu i mniejszej prędkości.

Ogólnie jak za ceny "wyprzedażowe" myślę, że metabo jest dobrym rozwiązaniem "Czterocyfrowe" modele są mniejsze, lżejsze - widziałem niedawno na allegro ten słabszy model UHE za 600 PLN brutto, ale bez gwarancji i faktury. Kiedyś pracowałem też Boschem (nie pamiętam modelu, ale to z tych starszych) - ogólnie byłem w szoku, aleto dlatego, że wszcześniej próbowałem wiercić w żelbecie udarówką;-) Z tego, co czytam, Bosch ma niskie ceny, ale różnie z jakością. Co do innych modeli nie wypowiadam się, bo nie pracowałem.

G
JK. 2011-03-08 14:19

To małe dopowiedzenie;) różnica między KHE i UHE jest dość znaczna. Gość - może nie miałeś okazji wiercenia na 2 biegu, ale nie w tym rzecz. Przy przekładni 2 biegowej maszyna ma znacznie wyżyszy moment obrotowy, a jest on konieczny do wiercenia duzymi srednicami np: koronką. Także moim zdaniem lepiej dopłacić do każdego 2 biegowego młotka i mieć pewność, że maszyna da radę i nie będzie tak obciążana w stosunku do normalnego 1biegowego młotka.

mloto-wiertarka-kress-1050-pxc
mloto-wiertarka-metabo-uhe-28
http://www.narzedzia.pl/M%C5%82oto-wiertarka-PN-3000-X2,4304.html
http://www.narzedzia.pl/Młoto-wiertarka-PN-3000-SX2,4305.html

G
JK. 2011-03-16 00:17

Tutaj znalazłem znowu aukcje z 2biegowym młotkiem

http://allegro.pl/mlotowiertarka-aeg-pn-3000-super-x2-1010w-3-1j-i1507423150.html
Może komus się przyda.

1