Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
dzień dobry, Chodzi o piłę łańcuchowa Parkside Performance PPKSA40Li (IAN 494217). Gdzie można dostać zdejmowaną część obudowy piły łańcuchowej, tę...
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Witam, Czy może mi ktoś wytłumaczyć czym różni się Metabo UHE 28 Multi od Plus ? Potrzebuję dość uniwersalną, silną wiertarkę. Większość rzeczy robię wiertarko-wkrętarką, ale potrzebuję coś mocniejszego to pracy z sednikami fi 35 w drewnie oraz młotowiertarkę. Dlatego myślałem o Metabo UHE 28. Prace, które przed nią stoją to: - wiercenie w drewnie do fi 40 (głównie sedniki) - wiercenie w metalu do 13mm - podkuwanie - nowe tynki na obszarach 2 m^2 i skuwanie kafelek - sporadycznie wiercenie koroną (najlepiej do 80mm, jakie parametry sprzętu są wtedy ważne?) - wiercenie w betonie i murze do 14 mm. Najbardzie podoba mi się Metabo UHE 28, ale może zaproponujecie coś innego z wymiennymi uchwytami. Poza tym w katalogach są pewne różnice raz piszą, iż to Metabo ma energię 2,4J, a raz że 3J - do duża różnica. Tak samo z koronką - raz piszą max 68mm, a raz 80mm. Bardzo proszę o pomoc. Budżet to około 1100zł, chociaż widziałem teraz Metabo UHE 28 Multi Code za 999 zł. BTW: czy ten model teraz kończy życie ?
Witam. Bardzo szeroki wachlarz robót i moim zdaniem ten młotek nie podoła takim wymaganiom. Zwłaszcza wiercenie koronkami w betonie i duża ilość kucia. Osobiście do takich szerokich prac ostatnio nabyłem ( I tu zaraz zacznie się akcja jak napisze nazwę sprzętu:) http://allegro.pl/milwaukee-mlotowiertarka-sds-plus-plh-32-ex-i1491112519.html ………………………………………………………………………………………. Nie fan wiercenia a jeśli już, to z wielką niechęcią!:)
[quote:Fred postrach kotów,909]Witam. Bardzo szeroki wachlarz robót i moim zdaniem ten młotek nie podoła takim wymaganiom. Zwłaszcza wiercenie koronkami w betonie i duża ilość kucia. Osobiście do takich szerokich prac ostatnio nabyłem ( I tu zaraz zacznie się akcja jak napisze nazwę sprzętu:) Ten młotek kosztuje dwa razy więcej. Tylko na tej aukcji cena jest atrakcyjna - nawet zbyt. Co do dużego kucia i koronek. Koronki będą pracowały w cegle, a skucie 2m^2 tynku, bruzdy + kafelki nie powinny chyba dla tego Metabo być problemem ? Poza tym ten MILWAUKEE jest bardzo ciężki i do wiercenia sednikami w drewnie nie za bardzo się nadaje.
Lekki to on nie jest, to fakt, ale cena jest taka jak powinna być, bo to jest model PLH 32 XE a ten droższy 2x różni się tylko tym, że ma odłączany przewód zasilający i oznaczony jest PLH 32 QEX. Kilka aukcji do porównania. http://allegro.pl/mlotowiertarka-milwaukee-plh-32-xe-kango-aeg-atlas-i1490207384.html http://allegro.pl/mlot-wielofunkcyjny-plh-32-qex-milwaukee-w-wa-i1428751979.html ………………………………………………………………………………………. Nie fan wiercenia a jeśli już, to z wielką niechęcią!:)
Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy. ………………………………………………………………………………………. Nie fan wiercenia a jeśli już, to z wielką niechęcią!:)
http://allegro.pl/listing.php/search?string=plh+32&category=0&sg=0
Na rynku jest tylko kilka młotków które są w stanie te prace wykonywać, ale nie są jeszcze zbyt wielkie i ciężkie. Z podanych prac, a są one dość wymagające najważniejsze jest wiercenie koronką do 80mm(jesli nie jest to twardy żelbet B20) - niestety do tej pracy wymagana jest przede wszystkim moc narzędzia a nie siła udaru.Czyli w granicach 1000W Modele które wchodzą w grę to: - Wspomniane metabo UHE 28 - ale producent ogranicza koronke dla bezpieczeństwa do 68mm, choc w miękkim murze 80mm powinno iść. Są jeszcze KHE28 z tym że są jednobiegowe, tan jest zbyt niski moment obrotowy na wiercenie 80mm. - Kress i 1050PXC ale tutaj też producent daje 68mmm koronką. - AEG KH28XE - podobnie jak KHE 28 z metabo, tyle że wyższy udar, jednak nadal za słaba przekładnia na 80mm. - AEG PN 3000SX2 - ze starszej niebieskiej lini, cięższe ale tym co je rózni od nowych to 2biegowa przekładnia i jest to przekładnia planetarna, czyli o dużym momencie obrotowym, Tutaj wiercenie 40mm w drewnie czy 80mm w murze nie stanowi problemu, nawet beton typu B15, na bardzo twardym betonie może być problem jesli będziesz dużo wiercił, przy okazjonalnym otworze powinna dać radę. - Milwaukee jest model PH30x power - jako jedyny jednobiegowy młot tego typu ma zakres wiercenia koronką w murze(miekkim) 80mm podanym przez producenta. Sam go posiadam jest naprawdę mocy, choć koronkami jeszcze nim nie pracowałem. - Milwaukee PPH 30X2E - mocniejsza wersja PN3000SX2 - ponieważ posiada jeszcze mocniejszą przekładnię planetarną i moim zdaniem to najlepszy wybór jesli chodzi o młotki o wadze ok 3kg. Propozycja: http://allegro.pl/festool-milwaukee-mlot-sds-plus-pph-30-x2e-i1479975494.html - tych młotków w sprzedaży już wiele nie ma. Potem są juz tylko cięższe młotki z silnikami pionowymi wspomniany milwaukee PLH 32XE, Kress 900 PSH, Makita HR3210FCT, Metabo KHE32, AEG PN 3500X, Bosch GBH 4-32DFR - ale są to już droższe i cięższe narzędzia, jednak do pewnych prac nie da się wykozystać lekkiego wygodnego młotka, musisz być tego świadomy.
Z mojego długoletniego doświadczenia wynika, że lepiej mieć zapas mocy niż jej brak. Wiele osób decyduje się na lekkie urządzenie a potem płacz, że założyłem koronkę i padł udar. Niestety coś, co wykonuje ciężką pracę, do jakiej zaliczane jest wiercenie koronkami i kucie w betonie wymaga urządzenia o odpowiedniej mocy i porządnych mechanizmów udaru a to z kolei zwiększa wagę. Dlatego posiadam kilka młotków i odpowiednio dobieram je do zakresu pracy, jaką będę wykonywał. Kupując tylko jeden młotek ograniczamy swoją wygodę, ale to już każdy podejmuje decyzję według swojego uznania i portfela:) JK aukcja, którą podałeś od dawna jest nieaktualna. Chciałem kupić jakiś czas temu i dzwoniłem. Tłumaczył, że informatyk zapomina wycofać ofertę:) Kupiłem Kressa 1050PXC ………………………………………………………………………………………. Nie fan wiercenia a jeśli już, to z wielką niechęcią!:)
Chodzi ci o milwaukee PPH 30X2E? Możliwe bardzo, tak wspominałem cięzko dostać te młotki jeszcze, ale myslę że znalazłby się coś jeszcze. Tu znalazłem jeszcze AEG http://www.p-elektro.pl/45-1-t,elektronarzedzia_pn_3000_super_x2_aeg.html - tylko obrazek jest zły;) ale nie wiem co z dostępnością, bo mają sporo "starych" narzedzi z AEG, a stronka też może być nieaktualizowana, choć kilka nowości też jest;P
Tak właśnie chodziło mi o tego miwaukee PPH 30... Jeszcze jest jedna sprawa o której nie wspomniałem. Zakup narzędzi wycofanych z produkcji wiąże się z ryzykiem braku części. Nie jestem pewny, ale z tego co się dowiedziałem producent od daty wycofania narzędzia ma obowiązek przez 5 lat posiadać części zamienne a po tym czasie już nie, wiec ryzykowne jest kupowanie sprzętu, którego już nie produkują. JK Ty sprzedajesz narzędzia, więc powinieneś wiedzieć to lepiej ode mnie.
Jest 8 lat na dostępność części i nie wiem przypadkiem czy nie liczy się data zakupu również. A z tego co wiem wiele serwisów jest w stanie zapewnić części i na 10lat. Te młotki z produkcji wyszły chyba 2 lata temu maksymalnie, więc jest jeszcze sporo lat na częsci;)
Kudłaty - Z tego, co wiem Multi ma mniejszą energię udaru i dodatkowy bajer w postaci funkcji Code - dostajesz specjalnego pilota, którym możesz zablokować maszynę (taka funkcji antykradzieżowa). Nie jestem pewien, czy pilot jest dostarczany w zestawie, czy kupuje się go osobno. Wersja Plus ma udar 3J reszta jest identyczna. Teraz starą serię młotków zastąpiły te z oznaczeniem 4 cyfrowym. W gazetce Info na I kwartał są na nie jakieś promocje, ale jak chcesz kupić taniej to poczekaj, bo to stosunkowe nowe maszyny, więc i rabatów nie ma dużych. W kwestii technicznej - metabo zaostrzyło ostatnio politykę, bo sporo dilerów ściągało sprzęt z niemiec i sprzedawało tutaj - stąd ceny niższe o kilkadziesiąt procent. Teraz serwisowany jest sprzęt z oryginalną kartą gwarancyjną metabo polska (z hologramem). Mam słabszą wersję UHE i jestem z niej zadowolony - z pewnością fajnym dodatkiem jest demontowalny uchwyt na SDS i dodatkowy na wiertła cylindryczne - nie ma przejściówek, więc działa to bardzo sprawnie. A jak uszkodzisz główkę, to kupujesz nową za 100 PLN. Metabo w większości (jeśli nie we wszystkich) modelach na SDS+ podaje maksymalny rozmiar koronki właśnie 68mm. W miękkich materiałach powinna dać radę osiemdziesiątka. Koronką tak naprawdę dasz radę wiercić słabszym sprzętem, pamiętaj tylko, że niektórzy producenci zalecają wiercenie bez włączonego udaru - mój staruteńki B&D tak miał. Skuwanie nie jest problemem dla młota tej klasy, możesz też podkuwać twardszy beton. Obudowa przekładni jest cała z odlewu, więc lepiej rozprasza ciepło. Nie znaczy to, że nawet najmocniejsze UHE poradzi sobie z kuciem - do tego lepiej wykorzystać MAXa. Co do UHE - jak dla mnie jest ok, pod warunkiem, że masz potrzebę korzystania z II biegu - pamiętaj, że udar działa tylko na I biegu (funkcja wiercenia bezudarowego ma dwa biegi). Może lepiej kup sobie KHE? Też ma wymienny uchwyt, ale jest jednobiegowy. Mnie się nie zdarzyło używać młotka bez udaru na II biegu - głównie ze względu na ciężar maszyny jest bardzo niepraktyczna do wiercenia w drewnie i wkręcania. W stali większymi średnicami też nie wierci się na II biegu, bo tam potrzebujesz wyższego momentu i mniejszej prędkości. Ogólnie jak za ceny "wyprzedażowe" myślę, że metabo jest dobrym rozwiązaniem "Czterocyfrowe" modele są mniejsze, lżejsze - widziałem niedawno na allegro ten słabszy model UHE za 600 PLN brutto, ale bez gwarancji i faktury. Kiedyś pracowałem też Boschem (nie pamiętam modelu, ale to z tych starszych) - ogólnie byłem w szoku, aleto dlatego, że wszcześniej próbowałem wiercić w żelbecie udarówką;-) Z tego, co czytam, Bosch ma niskie ceny, ale różnie z jakością. Co do innych modeli nie wypowiadam się, bo nie pracowałem.
To małe dopowiedzenie;) różnica między KHE i UHE jest dość znaczna. Gość - może nie miałeś okazji wiercenia na 2 biegu, ale nie w tym rzecz. Przy przekładni 2 biegowej maszyna ma znacznie wyżyszy moment obrotowy, a jest on konieczny do wiercenia duzymi srednicami np: koronką. Także moim zdaniem lepiej dopłacić do każdego 2 biegowego młotka i mieć pewność, że maszyna da radę i nie będzie tak obciążana w stosunku do normalnego 1biegowego młotka. mloto-wiertarka-kress-1050-pxc mloto-wiertarka-metabo-uhe-28 http://www.narzedzia.pl/M%C5%82oto-wiertarka-PN-3000-X2,4304.html http://www.narzedzia.pl/Młoto-wiertarka-PN-3000-SX2,4305.html
Tutaj znalazłem znowu aukcje z 2biegowym młotkiem http://allegro.pl/mlotowiertarka-aeg-pn-3000-super-x2-1010w-3-1j-i1507423150.html Może komus się przyda.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.