Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Jak w temacie.Który model polecacie i dlaczego.Ewentualnie alternatywę.
Daleś troche inne dwa młotki:) Metabo to kombimłot klasy 3kg, Bosch to młot klasy 4kg o konstrukcji L. Co do tego boscha, to troche jest on nie tak;) ponieważ jest za ciężki na jedną rękę(a to plus konstrukcji L) a ma stosunkowo nieduży udar jak na takie gabaryty. Jesli zalezy ci na lekkiej konstrukcji L młotka, to lepszym pomysłem jest Makita HR 2810, znacznie poręczniejsza a udar 2,9J. Ewentualnie mocniejszy AEG BH 26LE z udarem 3,2 i ciężarem 3,1kg Lub Kress PSE-800 udar 3,2J i waga 2,9kg.(tańsze od Boscha). Jeśli mowa o komibimłotkach z silnikiem pionowym a o dużej mocy, poleciłbym bardziej Milwauke PH 28 lub PH 30 o udarze 3,3 i 3,5 J, a oba młotki poniżej 3 kilogramów.
Rozumiem że bardziej praktyczny będzie METABO ,które przyda się częściej do wiercenia niż do kucia.
Niezupełnie, chodzi o to że podałeś dwie różne konstrukcje młota. Bosch to młot typu L, z silnikiem pionowym. taka konstrukcja jest lepiej wyważona, można też bez większych problemów, wiercić w suficie jedną ręką, bez obawy że ciężar młotka przechyli ci dłooń, jak to ma miejsce w młotkach z silnikiem poziomym. Jednak młotki z silnikiem poziomym są smuklejsze i łatwiej nimi wiercić w trudno dostępnych miejscach. Co do tego co chcesz robić, to oba młoty służą do tego samego, wiercenia i lekkiego podkuwania. Radzę też zastanowić się nad propozycją Milwaukee, nieco droższe, ale solidniejsze niż Metabo. Te młotki posiadają jako jedyne podwójne łożyska, oraz techologie IMB, czyli cała przekładnia i tłok wytwarzający udar jest połączony z korpusem silnika metalową obudową(i nie chodzi tu o aluminiową zewnętrzną obudowe przekładni). Dzięki czemu,lepiej odprowadza się ciepło na zewnątrz, oraz jest konstrukcja młota jest stabilniejsza i wytrzymalsza. No i są pocniejsze;) a przy tym oszczędniejsze, ponieważ metabo ma silnik 1010W a Milwauke tej klasy ma tylko 820W przy tym większy udar;) i nieco smuklejszą obudowe.
Zapomnialem dodać, że te młotki mają system antywibracyjny, co zwiększa bezpieczeństwo i komfort w czasie pracy. PH 30 pposiada funkcję redukcji udaru, dzięki czemu łatwiej wierci się w delikatniejszych materiałach(kamień, cegła). Podobną siłę i gabaryty oferuje jeszcze DEwalt i Hitachi, ale ona mają tylko roczną gwarancję, Milwuakee podobnie jak Bosch i Metabo 3 lata.
A co byś polecił w konstrukcji L?
Jeśli chcesz lekki i poręczny młotek wybierz Makitę HR 2810/2811, jeśli chcesz coś mocniejszego wspomniany wyżej już Kress 800-PSE albo AEG BH 26LE oba nadal lżejsze od boscha. Jest jeszcze Milwuakee PH 26LE ale to tylko droższa wersja AEG;).
BH 26 LE AEG ma jeszcze dodatkowo lewe/prawe obroty, czyli przy okazji masz z niego mocarną wkrętarę. W zasadzie ta konstrukcja z mocarnych młotów 3kg jest najlepszym kompromisem między ceną a jakością wśród maszyn AEG/Milwaukee (najtańszy "L"), mam BH 26 LE i PLH 32 QEX Milwaukee, oba są potężne ale AEG dużo tańszy.
Wiesz najtańszy L-młotek to Kress PSE-700, jednak troche mały udar 2,5J. Również PSE 800 z Kressa jest tańszy od AEG. Jednak to porównanie cen katalogowych, bo na allegro można dostać BH 26LE z AEG za niecałe 800, z pełną gwarancją.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.