Makita - podróbka czy oryginał?

Do ostatniej strony »
G
rad_b 2009-11-15 00:00

Makita - podróbka czy oryginał?

Witam!
Ostatnio dostałem w rozliczeniu młotowiertarke firmy makita, postanowiłem ją wystawić na allegro, aczkolwiek dostałem e-mail od jednego z użytkowników, który twierdzi iż sprzęt ten jest nieoryginalny a ja jestem oszustem. Poniżej dołączam zdjęcia:
http://img52.imageshack.us/img52/3336/dsc04426.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/6105/dsc04423b.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/6795/dsc04424q.jpg
Byłbym wdzięczny za w miare szybką odpowiedz. Bo jeśli faktycznie jest to jak
Pozdrawiam

G
snake 2009-11-16 00:00

Re:Makita - podróbka czy oryginał?

Zdjęcia są zbyt słabe żeby to stwierdzić, trochę dziwnie wygląda ,ale może to jakiś starszy model. Musisz pokazać lepsze zdjęcia w lepszym świetle, no i zdjęcie tabliczki znamionowej zrób zdjęcie oraz każdego napisu czy naklejki czy wytłoczenia , gdzie jest napis makita .
Mi to przypomina jakby to było jakieś HR2810 ale ta walizka też budzi wątpliwości bo nie wiem czy makita miała takie uchyty na te 3 tuby
Pozdrawiam

G
rad_b 2009-11-16 00:00

Jeśli chodzi o zawartość tabliczki to porównywałem z zamieszczonymi na innych aukcjach i wygląda praktycznie tak samo.
O ile sprzęt wygląda na oryginalny to wątpliwości budzą wiertła + walizka.
Niestety więcej zdjęć będe miał dopiero w weekend.
Pozdrawiam

G
Wituus 2009-11-16 00:00

Najprostszy test na chinczyka to szmatka i denaturat.
Przecierasz naklejke takim specyfikiem i jak farba sie sciera to podroba. Oryginalne naklejki maja dodatkowo powloke z foli ktora uniemozliwia scieranie farby.
Zdjecia bardzo kiepskiej jakosci, ale na moje oko jest to podroba mlota HR4000 a na naklejce pewnie pisze ze to jest HR4500c

G
Rad_b 2009-11-16 00:00

Zdjęcia niestety są niskiej jakości bo były robione w stosunkowo ciemnym pomieszczeniu dlatego tez czas nienaświetlania był dośc długi a lampy nie mogłem uzyc bo bateria słaba. Ale ja nie o tym. Więcej dokładniejszych zdjęć w lepiej doświetlonym pomieszczeniu zrobie w piątek.
Orientuje się ktoś czy makita sprzedaje jakieś walizki lub zestawy walizka + wiertarka + wiertła?

G
Karol 2009-11-16 00:00

Do końca nie wiadomo czy nie było takiego zestawu w makicie.
Może to jest jakaś maszyny przywieziona z zagranicy. Bo w różnych krajach są różne modele. różne promocje i różne ceny.

G
Q 2009-11-17 00:00

opłaca się kupować używaną???

G
Niewiadomski.com.pl 2009-11-19 00:00

Wg mnie używanej raczej nie opłaca się kupować. To zależy z jaką częstotliwościa używasz i pracujesz,ale chyba lepiej zainwestować w nową.

G
serwis 2010-09-15 13:15

Re: Makita - podróbka czy oryginał?

No niestety, to podróbka. Mam na serwisie maszynę o tym samym numerze seryjnym :-). Ale naklejka jest inaczej pozadzierana. Więc takich egzemplarzy jest pewnie więcej.

G
Makita.Sklep 2010-09-15 21:44

Zgadzam sie z przedmówcą. Jeżeli chodzi o ten sprzęt to z całą pewnościa jest to podróbka i zastanów się czy warto kupować,podobnie jest z używanymi narzędziami-wszystko zależy od tego w jakim są stanie.

G
fotoamator 2010-09-16 22:30

Podobno najłatwiej kupić podróbkę w internecie, gdzie nie ma możliwości sprawdzenia wiarygodności sprzedawcy, a nawet markowe narzędzia sprzedaje się bez autoryzacji. Zazwyczaj taniej w internecie oznacza nielegalnie - radę uważać na sklepy internetowe!

G
AdamDnB 2010-11-24 13:08

Witam
Ostrzeżenie dla potomnych.
Mam taką samą wiertarkę.
Mało tego. Z takim samym numerem seryjnym (widać na tabliczce znamionowej).
U mnie z kolei wyszło to na jaw kilka dni temu.
Zaczęła podejrzanie słabo chodzić.
Stwierdziłem uszkodzenie sterownika elektronicznego.
Zamówiłem w serwisie sterownik do makity HR4500C (266 zł).
Niestety okazało się, że oryginalny sterownik jest nieco inny i po zamontowaniu go nie działa regulacja obrotów. Sama wiertarka odzyskała siłę.
Wychodzi na to, że moja wiertarka to jakiś składak HR4000C i HR4500C.
Na podstawie moich zdjęć wysłanych mailowo serwisant stwierdził delikatnie, że sprzęt nie pochodzi z fabryki MAKITA.
Poniżej kilka zdjęć.
Brakuje na nich sterownika, więc nie ma pokrętła regulacji obrotów. Nie jest również poskręcana. Ostatnie 2 jpg przedstawiają schematy HR4000C oraz HR4500C. Zaznaczyłem na nich na czerwono wizualną różnicę, żeby rozwiać wątpliwości. U mnie zaznaczonych kratek jak widać nie ma, a ponoć posiadam HR4500C.
Strzeżcie się podróbek.
Pozdrawiam
Adam

G
luncio 2011-02-18 18:08

Witam
Proszę mnie upewnić, ze młotek sygnowany tą naklejką, to podróbka.
Dzięki

Zdjęcia

G
airvolf 2011-05-04 11:51

Witam potrzebuje schematu podlączenia płytki elektronicznej starego typu 5 bolców 5 przewodów i żadnych oznaczeń

1 2