makita DCS 4610

Do ostatniej strony »

makita DCS 4610

Witam !
Mam problem z Makitą DCS 4610.Pilarkę zakupiłem przed trzema miesiacami i używałem kilka razy.Oczywiście stosując oryginalny olej do mieszanki i łańcucha.(Wcześniej przez 11 lat używałem pilarki Castor- może nie z pierwszej ligi narzędzi, jednak nigdy nie sprawiła żadnych poważniejszych kłopotów.
Już podczas trzeciego uruchamiania Makity miałem wyraźne trudności z jej zapalaniem. W końcu zaskoczyła.Jadnak następnego dnia było jeszcze gorzej,na domiar złego mimo pełnego zbiorniczka oleju ,łańcuch wciąż pozostawał suchy..W końcu ostatniej soboty ,w ogóle nie mogłem jej odpalić.Po ściągnięciu górnej osłony i sprawdzeniu iskry,zauważyłem,że śruby mocujące plastikowy kolektor gaźnika są luźne, a jedna nawet caŁkowicie odkręcona. Zadowolony dokręciłem gażnik i sprawdziłem pozostałe mocowania. Wyczyściłem także kanalik olejowy nad prowadnica łańcucha. Makita odpaliła, jednak po ok 15 min. zupełne"lajtowej" pracy przestała wchodzić na obroty,silnik pracował tylko na "wolnych" dławiąc się przy zwiększaniu obrotów.Olej niestety nadal nie "spływał".
Moje pytania są następujące-czy można jeszcze w tej sytuacji coś zrobić samemu, czy od razu zawieźć sprzęt do serwisu?
Czy jest sens "uzdrawiania" tej maszynerii,czy jest to w ogóle możliwe?
Czytałem wszystkie wiadomości na forum i wygląda na to,że zakup makity był "wtopą" ,a ja,tak jak wielu innych użytkowników zasugerowałem się logo .
Dzięki i pozdrawiam!
P.S będę wdzięczny za sugestie

G
Nikoś 2009-03-30 00:00

Re:makita DCS 4610

Najlepiej oddaj ją na gwarancje. Powiec jak było, że ciężko paliła niemasz smarowania. Tylko niemów, że dokręcałeś te śruby bo wtedy coś ci powiedzą i będziesz niezadowolony. Jeśli nie uznają ci tego na gwarancji to będziemy kombinować dalej żey piła ruszyła.Pozdrawiam

G
serwisant 2009-04-04 00:00

Model DCS4610 awarie to rzadkość (raz jeden urwał linkę zdarzył się też napinacz łańcucha zerwany i z jednego się uśmiałem co pomylił zbiorniki oleju z paliwem i mówi ze mu nie chce chodzić) Modele fabrycznie wyregulowane palą na dotyk. A jak Ci na początku źle odpalała to od razu trzeba było zanieść do serwisu a nie samemu grzebać zwłaszcza ze piła ma indywidualnie dwa lata gwarancji. DCS4610 to bardzo udane modele i polecam wszystkim. PS Napisz co Ci w serwisie powiedzieli i czy Ci pomogli jeśli nie to daj znać.

G
Nikoś 2009-04-04 00:00

To z tym olejem w zbiorniku paliwa jest dobre:) ja miałem terz takie dwa przypadki:). Pozdrawiam

G
P 2009-04-05 00:00

lol po co ją rozbierałeś teraz mogą ci nie uznać gwarancji
(i pewnie tak zrobią będziesz miał nauczkę)
piły makity są dobre do użytku domowego napisze tak są mocne na krotka metę nie nadają się do długo trwałego ciecia :>

G
krzysiek 2011-06-04 18:50

Re: makita DCS 4610

Witam.
Posiadam piłę maikte dcs4610 mój pierwszy problem zaczął się po 4 miesiącach użytkowania po skończonym cieciu wyłączyłem pile i schowałem po tygodniu wiozłem piłę i nie moglem ja odpalić bo się zalewała dałem piłę do serwisu i okazało się ze się zepsuła przepustnica paliwa po odebraniu piły z serwisu odpaliłem pile na próbę i nie chciała się wyłączyć naciskam przycisk po 20 razy i dopiero jak przełączyłem przycisk na kotkę to się wyłączyła i nie wiem co się mogło stać a drugi problem co się pojawił nie dawno to wypycha olej pod korka z baku oleju po wymianie korka jeszcze trochę jak ktoś wie co się dzieje z wyłącznikiem i wypychaniem oleju proszę o rade
Ppzdrawiam

G
euro 2012-01-15 19:48

Witam mam Model DCS - 4610 awarie to rzadkość ale się zdarzają (raz urwał się naciąg linki z całym mechanizmem od odpalana (sprężyna) poszedłem do kolegi i mi pospawał plastik - trochę pochodziła (kilka odpaleń) i znów się urwała ta sama cześć tak wiec odkręciłem boczek przewierciłem " na wylot "tulejkę trzymająca to ustrojstwo do odpalania (napinacz) i skręciłem długa śruba z podkładka (duża podkładka ze strony naklejki " Makita " i od tamtej pory działa bez problemu .Modele fabrycznie wyregulowane palą na dotyk podobno po jakimś czasie źle odpalała tak wiec poszedłem do znajomego kolegi który naprawia piły powiedział mi bym pokręcił dolna śrubka która znajduje się na Dużym napisie MAKITA z boku i tak pokręciłem i jestem z niej bardzo zadowolony ponieważ kupno boczka do tego modelu to koszt 120 zl a można naprawić za przysłowiowa złotówkę ;) polecam DCS4610.
Nawet duzo nie pali.
Czasem nie chce odpalać ale wystarczy trochę nacisnąć pompkę i pali po 4 szarpnięciu ;)

G
marek 2012-01-17 16:34

Jedyna pilarka z Makity której nigdy bym nie kupił,sam plastik

G
slonik 2012-05-22 08:05

moja pilarka wlasnie wysiadla. wyglada jakby nie dostawala paliwa. ciezko ja odpalic a jak juz ruszy na ssaniu to po wcisnieciu gazu gasnie. odkrecalem swiece i okazalo sie ze jest sucho. w pompce paliwa tez sucho. jest na gwarancji wicec oddaje i zobacze co serwis stwierdzi.

G
lmajda 2012-10-09 23:38

Ja z kolei nie mogę powiedzieć złego słowa o DSC 6410, 3 sezon ją "katuję" i wciąż leję tylko olej i paliwo. B ważną sprawą jest mieszanka paliwowa, aby była w idealnych proporcjach, inaczej dzieją się chocki klocki i w rezultacie maszyna zostaje zatarta.

Ja ta przecinarką - "gałęziówką", tnę tygodniowo ok 10 m3 drzewa, i nadal daje radę, tylko trzeba o nią odpowiednio zadbać.

Pozdrawiam

G
PL 2012-12-10 21:57

Witacje
odałem swojego krajacza Makita DCS 4610 do serwisu: zatarty silnik - 3 lata po zakupie. Możliwe, bo obsługa była nie wykwalifikowana.
Koszt naprawy 500 pln?!!
Macie jakiś pomysł na to, może tańszy serwis, ile to może kosztować. Za 750 Pln jest nowa wersja a ta cieła dopiero z 20 razy i mi troche szkoda.

PL

G
zbych 2012-12-11 10:08

Tak wszystko sie zgadza,najgorszy model z Makity i jedyny nie warty uwagi,sami jesteście sobie winni jak szukacie oszczędności na tym co nie potrzeba

E
Edek12 2013-01-06 20:53

Witam.Nie słuchajcie tych pseudo fachowców w serwisach. Kupiłem taką właśnie piłe na allegro jako uszkodzoną która po wizycie w serwisie miała mieć do wymiany tłok i pierścienie.O dziwo po rozebraniu nic na to nie wskazywało.Pomyślałem ze jak juz jest rozebrana to wymienie uszczelnienie wału(nie wiem czy było uszkodzone),po złożeniu i kompleksowym czyszczeniu piła śmiga jak ta lala a koszt 28zl za simeringi i czteropak pewnego napoju.Nikt mi teraz nie powie że (niektóre)serwisy nie robią ludzi w balona.

G
Skoniec 2013-02-13 14:40

DCS4610 3KM mam juz ze 3-4 lata fabrycznie wyregulowana części orginał/metal nie jakieś plastikowe podruby z Chin jeszcze ani razu nie miałem z nią najmniejszego problemu chodzi i nadal odpala jak chwile po kupieniu. Nie robie nią raz na jakiś czas tylko tne BARDZO dużo drzewa,dopiero teraz znajomy urwał mi śrube od napinacza (żony i piły się nie pożycza) i właśnie go szukam bo wsklepie stwierdzili że to zbyt mały koszt by go zamawiać.
Pozdro

G
Skoniec 2013-02-13 14:41

DCS4610 3KM mam juz ze 3-4 lata fabrycznie wyregulowana części orginał/metal nie jakieś plastikowe podruby z Chin jeszcze ani razu nie miałem z nią najmniejszego problemu chodzi i nadal odpala jak chwile po kupieniu. Nie robie nią raz na jakiś czas tylko tne BARDZO dużo drzewa,dopiero teraz znajomy urwał mi śrube od napinacza (żony i piły się nie pożycza) i właśnie go szukam bo wsklepie stwierdzili że to zbyt mały koszt by go zamawiać.
Pozdro

1 2