Makita BHP441RFE czy warto ?

G
kpmkat 2011-07-25 09:58

Makita BHP441RFE czy warto ?

Witam, planuje zakup wspomnianej w tytule Makity BHP441RFE, chcialem spytac, czy tego typu wiertarko - wkretarka udarowa moze z powodzeniem zastapic wiertarke udarowa do wykonania paru otworow na pol roku w zelbetonie ...

Nie chcialbym kupowac 2 sprzetow, a nie wiem czy udar we wspomnianej 2kg makicie jest na tyle mocny aby sobie poradzic z wywyierceniem otworow...

Pozdrawiam

G
wenoox 2011-07-25 11:32

Re: Makita BHP441RFE czy warto ?

Moim zdaniem nie warto - nawet najlepszy udar mechaniczny poradzi sobie z żelbetem 100x gorzej, niż najsłabszy elektropneumatyk. Jeśli chcesz kupić tę Makitę za 300 PLN, to bierz ją, ale z wierceniem w żelbecie będziesz się męczył. Jeśli kupujesz w normalnej cenie, to za tę kwotę kupisz i zwykłe akku i młotek.
Czy to wiercenie raz na rok dotyczy obrazków dla żony, czy szafek w kuchni? Komfort pracy takim narzędziem przy dużych średnicach i pracy na sporych wysokościach, gdzie musisz zapierać się o drabinę, żeby wywiercić wiertłem ósemką jest mega słaby. Ale decyzja należy do Ciebie ;-)

G
kpmkat 2011-07-25 13:26

Ta makita to koszt okolo 300 tyle ze Euro ;)

Wiercenie pod obbrazki odpada - mam sciany z gazbetonu, wbijaki wystarcza, jedynie sufit jest dosc problematyczny - ciezki mlotek srednio wygodnie trzyma sie w reku, a po wywierceniu 4 - 5 otworow wiekszej srednicy rece odpadaja ....

Jesli mialbys polecac cos solidnego z podswietleniem LED to co bys porponowal ? np. Boscha GSR 14,4.V2 bez udaru ?

G
kpmkat 2011-07-25 13:39

nie moge edytowac - chcialem dodac jeszcze linka do sprzetu ze sklepu ... opinie raczej pozytywne nawet o wierceniu w zelbecie

http://www.narzedzia.pl/Wiertarko-wkrętarka-udarowa-Makita-BHP451RFE,2133.html

1