LUX-TOOLS

G
zenek 2012-11-17 22:47

LUX-TOOLS

Witam
Zacząłem się interesować majsterkowaniem i chciałbym kupić parę elektronarzędzi firmy lux-tools. Jednak nie wiem czy warto. Mam wprawdzie kilka narzędzi ręcznych tej firmy min. zestaw klyczy nasadowych, płaskich i parę innych- jestem z nich zadowolony. Jednak na elektronarzędzia tej firmy patrzę inaczej. Może mi ktoś powiedzieć czy do użytku domowego będą się sprawdzać? Gdzie w ogóle są one produkowane w Chinach czy w Niemczech. Na tabliczkach znamionowych pisze germany...
Dzięki za wszelką odpowiedź
Zenon

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-11-18 01:10

Re: LUX-TOOLS

Jakie znaczenie ma miejsce produkcji?
Kupujesz narzędzie o określonej jakości, czy napis na etykiecie?
Bo jeśli tak, to Parkside też jest niemiecki ;-)

G
JK. 2012-11-22 17:21

Re: LUX-TOOLS

Za obecne w Obi elektronarzędzia pod szyldem LUX-TOOLS odpowiada kilka uznanych producentów narzędzi dla majsterkowiczów. Stara linia była kopią całkowitą Einhella Red. Teraz jest trochę inaczej, część z nich jest produkowana w tych samych zakładach co Einhell Red, jednak teraz mają własny design. Część z nich jest kopią narzędzi Dexter - robionych dla Leroy-Merlin, część pochodzi z tej samej fabryki co MacCallister z Casto.
A ogół dobre narzędzia, tylko nie zawsze ceny są fajne.
Opalarka, Wkrętarki 14 i 18V, Wyrzynarki - bardzo przypominają Einhella RED
Szlifierki kątowe przypominają Maccalistera w nieco bogatszym wydaniu, oraz szlifierka oscylacyjna.
Seria 12V Li-ion, oraz młot 1300W przypomina Dextera.
Młot 850W i wiertarki udarowe są dość orginalne, nie przypominają mi nic z czym dało do tej pory spotkać po marketach.

1