Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Czy ktoś z szanownych kolegów miał do czynienia z maszynami marki Lumag/Germany ? Wpadła mi w oko pilarka ukosowa w OBI ale przyznam że o firmie cieżko coś konkretnego znaleźć. Maszynki wyglądają solidnie,cena wyższa od zwykłej tanizny. Będę wdzięczny za jakieś informacje.
pewnie nowa linia narzedzi produkowanych dla obi
Dowiadywałem się -napewno nie dla OBI ! OBI ma swojego CMI i Varioluxa. Dystrybutorem Lumaga jest jakas firma z Piły,ale nic wiecej nie ustaliłem. Widziałem też Lumaga w sklepach po za OBI tyle że drożej jak u nich. Tyle znalazłem w internecie: http://aukro.dnes.bg/my_page.php?uid=6014715
Mam zagęszczarkę tej firmy i piłe do ciecia betonu i kostki - maszyny chodza bez problemu. Kupilem w hurtowni w Ząbkach niedaleko trasy do Wolomina, w nazwie maja budownictwo, to na pewno nie jest sprzet marketowy
Lumag już w zasadzie nie istnieje, ta sama firma przedaje pod nazwą kaltmann, w obi też. Ale jakość już typowo jak u tanich chińczyków. Lumagi były składane w Niemczech przynajmniej, więc znacznie lepsze jakościowo były.
Lumagi istnieją dalej.tyle że dystrybutor czyli firma RazTools poszła na skróty i kupuje teraz bezpośrednio u chinoli Kaltmany. Cześć Kaltmanów ponoć montują z chińskich częsci sami w Kołobrzegu a resztę importują. Generalnie z moich ustaleń wynika że jakościowo jak na chińszczyznę są to dosyć solidne maszyny -zwłaszcza przecinarki do ceramiki i zagęszczarki (identyczne jak te pod marką Lumag) Lumag to też w zasadzie była chińszczyzna tyle że zmontowana w całosć w Niemczech.
Jednak Lumag był wyższej jakości, znam firmę która w duże maszyny zaopatrywała się własnie w Obi, Lumagi typu ukosówka, pilarka do glazury, pilarka do kamienia i zagęszczarki działają do dziś, a gdy kupili niby to samo z kaltmanna to jedną przecinarkę raklamowali już 3 razy w pól roku, oraz jedną zagęszczarkę. Dlatego też ta firma przestala kupować w obi kaltmanna, zainwestowała w bardziej solidny sprzęt.
Nie tylko OBI sprzedaje Kaltmana- ostatnio nawet jakby w OBI jest tego mniej. Jedna firma z którą współpracuję z dużym powodzeniem sprzedaje przecinarki do ceramiki i zagęszczarki pod tą marką i twierdzą że sprzęt jest bardzo mało awaryjny . Zagęszczarki Kaltman to dokładnie to samo co zagęszczarki Lumag -te same silniki i reszta elementów. Inne jest tylko miejsce finalnego montażu. Na zagęszczarkach Kaltman podany jest Kołobrzeg o ile się nie mylę. Co by nie mówić jak na chińszczyznę jest to sprzęt dosyć przyzwoity.
Prawda jest taka, że hurtownie - znalazłem tylko 2 w Polsce, jedna w Łodzi druga w Ząbkach - sprowadzają z Niemiec sprzęty robione dla Niemców a markety jeżeli już mają Lumaga w ofercie to od chinoli dla Polaków i Rusków. Oto cała tajemnica tej marki.
Długo zastanawiałem się nad zagęszczarką Lumag .Ostatecznie przekonał mnie pracownik firmy Verdone .Zagęszczarka jest starannie wykonana i jak narazie działa niezawodnie. Z tego co się orientowałem to Verdone jako chyba jedyna firma w kraju ma serwis door-to-door na te zagęszczarki. Rozważałem też Wacker'a ale cenowo znacznie droższa. Mam nadzieję, że mój wybór z perspektywy czasu okaże się trafiony. Jak narazie nie narzekam a zagęszczarka pracuje po kilka godzin dziennie.
A oglądałeś Szmid'a? Ja tez się zastanawiam nad zagęszczarką, chce żeby była na silniku GX Hondy, bo mam złe przejścia z chińskimi czterosuwami. Gdzie można obejrzeć te Lumagi? Wacker rzeczywiście drogi :/
Lumagów juz nie ma teraz to nazywa się Kaltmann - jak na tanie zagaszczarki są niezłe, ale rewelacji jakości nie ma, silniki też "własne" żadna Honda.
Kaltamn to trochę schińszczona wersja Holzmana ,wcześniej (Lumag) Generalnie -konstrukcja Holzmana z chińskim silnikiem. Maszyny wytrzymałe o stosunkowo małej awaryjności w dodatku za dosyć rozsądne pieniądze. Serwis w Kołobrzegu. W zasadzie te same maszyny występują pod marką Zipper (różnią się kolorem i trochę ceną Zippery sa droższe)
Kaltman to kaltman a Lumag jest dalej Lumag'iem. Zobaczcie nawet na ich niemieckiej stronie www.lumag-maschinen.de W Polsce lumaga ma firma verdone z Gubina. Sprzedają na allegro i w sklepie online.
Ja od roku użytkuję zagęszczarkę Lumag i jestem zadowolony ze sprzętu. Przede wszystkim ze względu na bezawaryjność. Zalewam benzynę, olej i na budowę. Noszę się z zamiarem zakupienia skoczka, i to też raczej będzie LUMAG. Skoro się sprawdza to po co przepłacać.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.