Która z wiertarek?

G
170b 2009-05-06 00:00

Która z wiertarek?

Oprócz typowych prac przydomowych będzie wykorzystana do budowy wiaty/garażu. Trochę wiercenia w metalu i wkręcania blachowkrętów.
typy niskobudżetowe:
- makita HP1620
- HITACHI FDV16VB2
- METABO SBE 520
- kress 550 SBLR

G
JK 2009-05-07 00:00

Re:Która z wiertarek?

AEG SBE 600R za ok. 299;)

Dochodzi jeszcze Celma CELMA PRCr 10/6CEO - ma 2 biegi i dosyć duży moment obrotowy na 1 biegu (nie znam wartości ale ręką zatrzymać jej nie dam rady - przypuszczam że 8-10 Nm)co przyda się przy wkrętach / wkręcaniu - wykręcaniu.
Hitachi ma moment obrotowy 10 Nm, AEG 21 Nm A Metabo tylko 5 Nm. Makity nie mogłem znaleźć.
Także konkurentem mógł być tylko AEG ze względu na moment. Zauważyłem że Metabo mają kiepski (5,8,20) moment obrotoy w porównaniu do ceny i do np. hitachi gdzie moment oscyluje w granicach 30-60 Nm w podobnej klasie cenowej (500-700 zł).
W swojej klasie cenowej (250-350) AEG ma największy moment (21). Na razie jest faworytem. Może ktoś ma model AEG SBE 600R i może mi napisać jak jest z jej działaniem na wolnych obrotach? Przy najwolniejszych da się ją zatrzymać dłonią?

G
JK 2009-05-12 00:00

Da się;) ręką możesz zatrzymać nawet 30Nm, to zależy od twojej siły docisku i siły nadgarska;) Mam tą wiertarkę. Jest mocna na tą cenę idealna.
Poza tym z tymi momentami nie jest zupełnie tak, 21Nm w AEG to "statyczny moment utyku" to trochę inna wartość i siła, Hitachi, bosch czy Dewalt podaje max moment obrotowy(ten co w wkrętarkach). Jeśli przyjąć pewne zalezności momentu Utyku a momentem obr. to AEG SBE 600 ma ok. 13-16 Nm maks. momentu obrotowego. Co i tak jest większe niż porównywalny Bosch czy Dewalt.

G
Tajfun 2009-05-14 00:00

AEG SBE 600R można dostać juz za 199 PLN-ów (w jednej z sieci sieci marketów budowlanych)

G
170b 2009-05-14 00:00

jest metabo 550 gdyż:
- ma dobrą gwarancję na 3 lata uwzględniająca spalenie silnika z winy konsumenta
- serwis gwarancyjny jest 12 km ode mnie więc nie trzeba będzie ewentualnie długo czekać a i później będzie gdzie serwisować i skąd wziąć części zamienne.

G
JK 2009-05-15 00:00

:O kto ci takich głupot naopowiadał?? Żaden serwis nie naprawi gwarancyjnie spalonego silnika z winy użytkownika, bo po pierwsze żadna gwarancja tego nie obejmuje, a po drugie spalony silnik, to koszt niemal nowej wiertarki.

G
vh 2009-05-15 00:00

Naprawa pierwszego przeciążenie nawet z winy klienta jest bezpłatne.
W przypadku stwierdzenia pierwszego przeciążenia elektronarzędzia z winy klienta wszystkie koszty związane z naprawą, tj. koszty robocizny i części zamiennych zostaną pokryte w 100% przez Metabo. Wyjątek będą stanowiły sytuacje ekstremalne.
http://www.metabo.pl/Nowy-program-serwisowy-Metabo-One-day-service.29119.0.html

G
JK 2009-05-16 00:00

Wyjątki zawsze się zajdą, to może być zastosowane a nie musi;) poza tym jak mówiłem, żaden serwis nie naprawi przeciążenia za free. Sytuacji takiej ja te w tym punkcie, nie będą miały zastosowania w praktyce. Chyba że serwisanci metabo lubią bawić się silnikami, albo robią je w chinach? Bo taki Einhell też często idzie na ręke klientowi i daje nowe narzędzie, bo stare miało przeciążony silnik.
A w naprawach są w 95% sytuacje ekstremalne, narzędzie spalone katowaniem.

G
domek73 2009-05-30 00:00

ja bym postawił na kressa ale może model wyższy 650sblr, znajomy używa jej w warsztacie od kilku lat i złego słowa nie powie

G
Paweł 2009-06-03 00:00

AEG SBE 600R można dostać juz za 199 PLN-ów (w jednej z sieci sieci marketów budowlanych)
Który konkretnie, bo właśnie się za tym modelem rozglądam? ;)
Pozdrawiam,
Paweł

G
Tajfun 2009-06-03 00:00

sieć marketów budowlanych o skróconej nazwie LM (w Szczecinie, nie wiem czy cena w innych miastach jest taka sama) - nie wiem, czy mogę podac pełną nazwę sklepu (żeby nie było, że to reklama)

1