którą brać....

G
damork 2008-08-19 00:00

Re:którą brać....

To zależy od Twoich wymagań - ja z powyższego zestawu wziąłbym raczej pierwszą.
Nie wiem jak duże obciążenia przewidujesz, ale te modele się trochę różnią między sobą parametrami - uroda Metabo to kwestia drugorzędna, nie wiem czy widziałeś je na żywo, ale zyskują - to niewielkie i zgrabne wkrętarki które mimo sporego momentu mają jednak paskudnie rozwiązany przełącznik kierunku obrotów. Zwróć uwagę, że w porównaniu do tego w Boschu jest bardzo wysunięty do przodu, w praktyce o ile nie masz bardzo długich palców, przy jednoręcznej pracy jeśli wymaga ona częstych zmian obrotów prawo/lewo, trzeba każdorazowo zmieniać chwyt "machając" narzędziem. Nie jest to zbyt wygodne, ale ja mam raczej krótkie palce - powinieneś się sam przymierzyć.
Bosch 14,4V jest nie wiedzieć czemu o 200 obr/min wolniejszy niż Bosch 12V, no i ma uchwyt wiertarski do 10 mm, a GSR 12 do 13 mm. Nie wiem na ile jest to dla Ciebie istotne, ale ja preferuję wyższe obroty połączone z możliwością zamocowania grubszego wiertła - czasem korzystam z tak grubych, a używam od lat wkrętarek zarówno 14,4 jak i 12V i nie odczuwam by 12V była za słaba.
Co do AEG, miałem chyba właśnie taką ostatnio w ręku i mogę powiedzieć, że jak dla mnie jest to sprzęt mały, zgrabny, bardzo wygodnie leżący w ręku, niestety znowu uchwyt do 10 mm (co dałoby się znieść) i najmniejsza z wymienionego zestawu pojemność akumulatorów. 1,5 Ah to jednak malutko - aktualnie używam Makity z szybką ładowarką i akumulatorami 2,6 Ah, a zdarza się, że gdy mam dużo i szybko do zrobienia, wyczerpię akumulator na styk z wyrobieniem się ładowarki nabijającej drugi. Z 1,5 Ah musiałbym pewnie czekać.

G
erto 2008-08-20 00:00

Re:którą brać....

dzięki za pomoc i raczej wybiore tego 12v boscha

1

Producenci :

Kategorie :