Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
dzień dobry, Chodzi o piłę łańcuchowa Parkside Performance PPKSA40Li (IAN 494217). Gdzie można dostać zdejmowaną część obudowy piły łańcuchowej, tę...
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Witam. Prośba do znających temat. Chcę kupić jeden z tych młotów i nie wiem, który wybrać. Oba są dwubiegowe i podobnej mocy ponad 1000W cena praktycznie także podobna. Doradźcie, który jest trwalszy, lepszy z dostępem do części. AEG ma dodatkowy uchwyt na zwykłe wiertła zakładany po demontażu SDS-a a Kress adapter z główką na wiertła cylindryczne, ale mi zależy w większości na kuciu i wierceniu w betonie. Do prac w metalu i drewnie mam inne narzędzia. Jakie jest wasze zdanie, co do wyboru???
Może ja się wypowiem, po pierwsze sprzedaje narzędzia tych marek, po drugie zarówno Kress jaki i AEG mam w swoim przydomowym warsztacie i stawiam głowie na te dwie marki. Musisz przed wyborem poznać pewne róznice dotyczące tych narzędzi: - AEG jest ciut cięższy, spowodowane jest to tym, iż PN 3000 posiada wewnętrzną aluminiową obudowę przekładni, która łączy cały mechanizm udarowy od głowicy sds, aż do zespół silnikowy. Kress nie ma tak rozbudowanej obudowy. Co to daje na plus AEG? łożyska, przekładnia, mechanizm udarowy jest osadzony w metalu, jest to trwalsze rozwiązanie, ale zwiększa nico ciężar. - Plusem Kressa jest obrotowy szczotkotrzymacz, dzięki niemu szczotki w silniku powinny dłużej wytrzymac niż w AEG. drobnym minusem jest to że jest to mniej wygodny sposób zmiany obrotów i jest ciut wrażliwszy na pył. - AEG posiada system tłumienia wibracii, tylna część obudowy zamontowana z amorytzacją gumowych zaczepów. Zwiększa to komfort pracy i bezpieczeństwo. Kress natomiast ma przednią rączke wyłożoną gumą;) co też jest wygodniejsze. - Jak już sam zauważyłeś AEG ma zmainny system głowic, cco to daje? jest to praktyczniejsze, w razie używania wierteł walcowych, jest mniejsze znacznie bicie, niż poprzez Adapter w Kressie. Co więcej jakby głowica sds w AEG ci się popsuła, kupujesz sam nową, koszt ok 80-100zł. W Kressie musisz wysłać do serwisu na wymianę. Zaleta fixteca AEG jest jeszcze jedna tam prowadzenie jest w postaci grubej stalowej rury, jest ciut mniej miejsc w których mógłby przedostać się pył, w stosynku do głowic zwyłych sds pokrytych tworzywem. Wymienna głowica daje ci jeszcze możliwość jej łatwiejszej konserwacji. Minus jest tylko jeden taka głowica jest cięższa niż normalna. - Kress ma wymienny kabel, gdyby uległ uszkodzeniu, mozesz sam kupić sobie kabel bez wysyłania narzędzia do serwisu. Plus jeszcze w razie innych narzędzi Kressa, możesz wypiąć młotek i wpiąć np: kątówke, bez chodznia do gniazdka.;) - Zarówno Kress jak i ten AEG są dostępne w walizkach sysytemowych, czyli możliwość łączenia ich w tzw: stosy. Plus kressa jest takie że takie zaczepy są przykażdej walizce"klick box" a w AEG zaczepy trzeba kupić osobno do "varioboxa" - jednak AEG ma ciut więcej narzedzi w wych walizkach. - Teraz dane techniczne, bardzo podobne młoty, jednak AEG posida przekładnię planetarną, w kressie juz takiej nie ma. Przez co PN 3000 ma silniejszy 1-bieg, wiekszy moment obrotowy, dlatego oficjalnie producent podaje zakres koronki w miekkim murze 82mm. Kress tylko 68mm. Ponad to udar w AEG jest silniejszy 3,1J , kress ma tylko 2,6J to da się juz wyczuć. - Serwis obie marki oferują serwis z drzwi do drzwi, obie marki mają po 3 lata gwarancji. Serwis Kressa jest pod Wrocławiem, AEG posiada serwis w Warszawie i we Wrocławiu, każdy radzi wybierac wrocławski. Co do polityki serwisu, Kress jest ciut tańszy, bardziej liberalny, ale mniej znany. Oba serwisy są dość szybkie przeciętnie reklamacja trwa ok. 3-4dni. - Coś z praktyki, PN 3000 sprzedawałem je 2006-2008r do dziś mam klientów którzy korzystają nadal z tych młotków. Jedyne reklamacja jakie pamiętam, to głównie wymiana szczotek, zapylony wyłącznik udaru.. Akurat tego modelu kressa nigdy nie miałem okazji sprzedawać, więc nie mogę nic powiedzieć o jego awaryjnności, ale jesli jest ona równie dobry jak inne narzędzia Kressa to nie ma obaw co do wytrzymałości. Polecam Oba młotki.
JK Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz. Przyznam, że czytałem tutaj kilka wątków i powiem, że liczyłem, że może się odezwiesz. Robisz dobrą robotę i uważam, że tacy ludzie jak Ty są potrzebni na tym forum. Trzymaj się i nie patrz na złośliwości niektórych…
Bolek - ja ze swojej strony dodam tylko, że młotki tej klasy nie służą do kucia, a do _podkuwania_. Jeśli zamierzasz bawić się w wyburzanie i ostrą pracę to szukaj raczej SDS Maxa.
Tak masz rację, miałem na myśli podkuwanie a napisałem kucie, mój błąd. Maxa do kucia już mam. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Witam. Po przeanalizowaniu opinii i bezpośrednim obejrzeniu wymienionych wyżej młotowiertarek stwierdzam, że AEG jest dużo cięższe od Kressa. Ze względu na wagę wybrałem Kressa, gdyż wiercenie w suficie otworów, co często będę wykonywał, nie byłoby tak wygodne i łatwe. Może ktoś pomyśli, że te 0,6kg różnicy nie jest dużo, ale trzymając oba młotki w dłoniach różnica jest bardzo zauważalna już po kilkunastu sekundach a po kilkudziesięciu minutach pracy pewnie ręce z AEG w dłoniach same opadną, gdy Kressem będzie można wykonać jeszcze wiele otworów:) No i druga nie mniej ważna sprawa – serwis Kressa jest prawie 2 razy tańszy. Bardzo Panom dziękuję za pomoc.
Proszę bardzo, tylko pamiętaj o jednej rzeczy na przyszłość wygoda nie zawsze idzie w parze z wytrzymałością. Jesli pracujesz narzędziami i robisz dużo, warto pomysleć też nad czymś lekkim do wierceń. Nie ma narzędzi uniwersalnych;)
JK masz na myśli lekką młotowiertarkę tylko do wierceń na przykład Kress 550PH ? Cenowo by mi odpowiadał ten Kress, bo Milwaukee PLH 20 też jest lekki, ale zbyt drogi. Tego Kressa miałbym za jakieś 407zł brutto. Nie wiem, czy warto, ale jeśli mógłbym Cię prosić może mi powiesz coś na jego temat.
Cóż mogę powiedzieć do lekkich wierceń idealna, chwalona przez klientów. Choć tak naprawde miałem na myśli tylko ogólne stwierdzenie, że czasami przydaje się coś lekkiego.
Dziękuję za informację Panie JK. Przekonałeś mnie do zakupu:) piszesz, że klienci chwalą, więc dzisiaj idę kupić tego małego Kressa. Za kilka dni będę kładł panele sufitowe, więc napisze swoje wrażenia na temat obu młotowiertarek.
Jeżeli chcesz mieć pożadny sprzęt na lata kup sobie młotowiertarkę niemieckiej firmy DUSS. Na pierwszy rzut cena dośc wysoka ale na prawdę warto. Dostępność narzedzi tez ok. Sprawdz na www.duss.pl
Znam tę firmę. Jest doskonała i nawet śmiem twierdzić, że lepsza od Hilti, ale w Polsce mało znana. Niestety ceny wysokie. Kupiłem już Kressa i myślę, że na moje potrzeby jest wystarczający.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.