kosa spalinową Model WLBC 260 2ltu NAC problem

Do ostatniej strony »
G
ElFenomeno 2011-05-04 14:25

kosa spalinową Model WLBC 260 2ltu NAC problem

Witam. . Problem moj polega na tym iz kosa spalinową Model WLBC 260 2ltu
NAC która została zakupiona 30.04.2011(Praktiker Rzeszów) zaczeła
przerywa i samoistnie sie wyłaczać. Zgodnie z instrukcja pierwsze
koszenie(ok30 minut) poległa na lekkim koszeniu na pół gazu aby dotrzeć
silnik (wszystko dobrze pracowało).Póznie po dwu dniowej przerwie po 1
godzniei koszenia zrobilem przerwe ok 30 minut. Po przeriwe kosiarka
zaczeła przerywac czy na pełnym gazie czy polowie. Przy koszeniu sama sie
po okolo 3-7 minut wylaczac. Po wylaczeniu mozna ja odpalic ale dalej
przerywa i wylaczas ie po tym samym czesie. Moje pytanie bzmi czy mam ta
kosiarke wieść do serwisu(kosa posiada 2 lata gwarancji)?? czy sama sie dotrze jeszcze??

G
aaaaaaaa 2011-06-07 11:06

Re: kosa spalinową Model WLBC 260 2ltu NAC problem

Mam dokładnie ten sam problem z tym samym modelem, w sumie to trzecie koszenie od nowości i jak dodaję gazu na maxa i coś ma ciąć to słabnie i sama gaśnie. Też się zastanawiam czy ją brać do serwisu.

G
aaaaaaaa 2011-07-16 23:04

Kosę mam zrobioną w serwisie, oddałem, bo przy okazji padł joysick. Wcześniej wymieniłem filtr paliwa, ale to nic nie pomogło.
Serwis wyczyścił gaźnik, wyregulował pracę i wymienił joysick na inny bez guzika pracy ciągłej. Jeszcze jeden problem zlikwidowali to wolne kręcenie się bębna z żyłką podczas pracy kosy bez dodawania gazu.

G
wet 2011-07-16 23:45

kable wysokiego napięcia są ok? nie ma przebicia

G
Pawel 2011-08-24 23:00

Ja mam WLBC 520 no i zauważyłem, że trzeba z uczuciem i szacunkiem podchodzić do sprzętu. Po pierwsze smarowanie przekładni, w instrukcji nie ma o tym nic a w główce na dole jest śruba. Odkręcamy i wciskamy smar. Po drugie, mieszanka 1:25 ale pracujemy tylko na pełnych obrotach bo inaczej świeca dostaje nagar i jest do czyszczenia. No i po każdym koszeniu dokręcamy śruby, to co się da. A gdy przerywa i jest problem to najlepiej wymienić świecę bo ta w oryginale typowy chiński szajs po 2 godzinach pracy się do niczego nie nadaje. A jeszcze konserwacja, w instrukcji jest opisane. Czyścimy po pracy, po dłuższej przerwie kilka kropel oleju do cylindra poprzez puste miejsce po wykręceniu świecy. Zapalanie zgodnie z instrukcją. Po takim czyszczeniu i użytkkowaniuu zawsze ale to za każdym razem mi odpaliła przy pierwszej próbie. Pamiętajcie i przeczytajcie instrukcję. Najlepsze jest to, że pakuję do niej wszystko co można ze stihl lub husqwarna. Bo firmowe nac produkty się nie nadają. Tylko mieszanki nie dawajcie uboższej bo zatrzecie silnik. Hej

G
gość 2012-05-13 20:52

pewnie niedrożny otwór w korku paliwa, nie dokręcaj mocno i będzie pracować, sprawdziłem u siebie

G
A.R.O. 2012-05-15 22:25

O przekładni smarowaniu jest na stronie 10 napisane.
Mieszanka wg producenta powinna wynosić 40:1, skąd wziąłeś 25;1?

G
Maciek 2012-05-18 21:19

Nagar na świecy nie ma nic wspólnego. Podstawowym objawem kiepskiej świecy jest problem z odpaleniem, więc jezeli kosa odpala bez problemu to na pewno nie jest wada świecy. Jest to elementarna wiedza każdego kto miał do czynienia z machaniką samochodową. Po drugie jeżeli ktoś planuje przy kosie firmy NAC pracę na max obrotach to po roku będzie remontował silnik, to nie jest profesjonalny sprzęt!!!, ale wracając do tematu to ja mam takie same objawy czyli gaśnięcie po nagrzaniu, jeszcze nie wiem co jest grane, ale jest na pewno problem z dopływem paliwa. Przy pompowaniu paliwa widać w przewodach pęcherzyki powietrza i to że przycisk silikonowy pompki nie jest pełen paliwa, a świeca po wykręceniu jest sucha. Być może jest to tak jak ktoś wspomniał wcześniej zapchany korek paliwa. Nie jest to na pewno filtr powietrza.Jutro dobiore się do gaźnika i pompki i jak dojdę o co chodzi to napiszę

G
Maciek 2012-05-19 11:33

Zgodnie z obietnicą mogę dzisiaj już odpowiedzieć na pytanie co jest przyczyną przerywania i gaśnięcia kosy NAC po nagrzaniu. Tak jak wspomniałem wczesniej problemem był dopływ paliwa. Musiałem tylko dojść gdzie jest problem. I jak się okazało jest on banalny. Po prostu przewód paliwowy prowadzący od zbiornika do gaźnika (u mnie czarny-przezroczysty jest powrotny) po nagrzaniu robił się mięki i przy łączeniu z gaźnikiem zasysane jest lewe powietrze. wystarczyło tylko założyć opaskę zaciskową na ten przewód i po problemie. Producent zastosował przewody paliwowe niskiej jakości lub zaoszczędził na opaskach zaciskowych. Tak więc z taką naprawę każdy sobie poradzi :)

G
totomash 2014-04-25 20:07

ssanie, ssanie, ssanie...

G
Gibson 2014-04-27 00:15

Witam takie koszenie na pol gazu pali sprzeglo jezeli chcecie dobrze dotrzec pile czy kose to w momencie pracy gaz na max i nie wiecej jak 20-30 min.pracy i tyle samo przerwy i tak przez pierwsze 5 zbiornikow paliwa na dobrym markowym oleju i koniecznie na paliwie 95 oktan,paliwo 98 oktan jest zbyt suche i przegrzewa silnik

G
kkkkkk 2014-08-12 21:29

u mnie tez tak zrobilem jak ty i paliwo doplywa.ale jeszcze jak odpalam to niemoze zalapac

G
Zły ON 2014-08-13 12:50

Witam. Ja korzystam z Kosa spalinowa BC 4125 II-S Comfort (cena na moją kieszeń), oraz nie narzekam na ten sprzęt. Jeszcze ani razu nie miałem z tym sprzętem problemu!

G
Vateski 2015-05-30 22:28

U mnie kosa gasła z powodu ułamania się czarnego wężyka z dopływem paliwa przy baku. Myślę, że to może być częsty problem w kosach NAC - wężyki są strasznie słabej jakości - ja posiadam najtańszy model NAC jakiś tam w wersji Castorama promocja ;). Koszt nowego wężyka to ok. 6 zł za 20 cm, wymiana jest szybka i prosta. Przy problemach z odpalaniem kosy po wymianie wężyka - oczyścić świecę i poszarpać parę razy przy wykręconej świecy, po kilku powtórzeniach tych czynności powinna zaskoczyć. Innych problemów z działaniem kosy jak na razie nie zaobserwowałem (trzeci sezon).

G
Bogdan3 2017-05-31 11:24

Trochę z innej beczki, po odpaleniu działa pięknie, chodzi jak pszczółka. Można ją kręcić na maksa bez problemu chodzi. Niestety gdy zaczynam używać i silnik rozgrzeje się pod obciążeniem w pewnym momencie silnik staje, nie daje się uruchomić ponownie, aż do czasu jak wystygnie. Usunięcie kapturka świecy nic nie zmienia. Brak iskry. Świeca wymieniona na nową, chyba muszę zmienić cewkę zapłonową, gdzieś dostaje chyba przebicia po zagrzaniu lub na przewodzie WN.
Wcześniej miałem podobną historię z dużym sprzętem, ale tam winny był kapturek świecy, po pozbyciu się go i podłączeniu kabla WN bezpośrednio do świecy hula aż miło. Zaizolowałem taśmą samo-wulkanizującą, i tak działa.

1 2