Kosa Hitachi CG31EBS czy CG22EAB(LP)

G
Jurek J. 2014-09-11 12:48

Kosa Hitachi CG31EBS czy CG22EAB(LP)

Chcę kupić kosę spalinową, ale moja wiedza na ten temat nie jest zbyt obszerna. Wiem jedynie tyle, że muszę zająć się koszeniem trawy przy płocie i skalniakach zanim moja żona dostanie szału. Polecono mi markę Hitachi i tak sobie przeglądałem ich oferte. Jak się okazało nie będzie to prosty wybór. Czym właściwie różnią się CG31EBS od CG22EAB(LP) widać od razu. Pytanie tylko co stoi za tym zagięciem, nie wiem do czego którą powinno się zostasować. Chce żeby kosa była dla mnie wygodna, więc proszę o pomoc przy tym trudnym wyborze.

G
Ludwik Werc 2014-09-11 14:38

Re: Kosa Hitachi CG31EBS czy CG22EAB(LP)

Generalnie wsyztsko zależy od tego jakie powierzchnie będziesz kosił. CG31EBS jest prosta, więc krótko mówiąc najlepiej przyda się do powierzchni, które kosisz wzdłuż - jak przy płocie przy prostych kwadratowych skalniakach itp. Z kolei CG22EAB(LP) jest zagięta i przez to znacznie bardziej precyzyjna. Możesz nią kosić na przykład okrągłe skalniaczki lub inne zawijasy. Fajnie też można ją przyłożyc do konkretnego miejsca, ale nie wiem czy potrzebujesz czegos takiego u siebie. Generalnie do zwykłego przycinania trudnodostępnych miejsc polecił bym raczej model CG31EBS. Praca z prostą kosą będzie znacznie wygodniejsza, zakrzywiona po dłuższym koszeniu bardzo męczy

1