kolektory słoneczne

G
klara 2011-05-31 20:24

kolektory słoneczne

Zastanawiam się, czy lepiej wybrać płaski, czy próżniowy? To jakaś znacząca różnica?

G
rurko 2011-05-31 23:35

Re: kolektory słoneczne

kolektory próżniowe i płaskie różnią się od siebie przede wszystkim budową i wydajnością :), kolektor RUROWY osiąga swoją sprawność wolniej niż kolektor płaski, w którym promienie słoneczne padają bezpośrednio na absorber jednak dzięki możliwości "wyłapywania" promieni padających pod różnym kątem ma on możliwość efektywnego działania również w okresie o mniejszym nasłonecznieniu, dodatkowo dzięki izolacji próżniowej kolektor ten nie jest podatny na straty ciepła w okresach chłodniejszych oraz zimowych (przy ujemnych temperaturach a dostatecznym nasłonecznieniu), co w skali całego roku czyni kolektor rurowy bardziej wydajnym od kolektora płaskiego. Natomiast kolektory PŁASKIE doskonale sprawdzają się w miesiącach letnich, w których duże nasłonecznienie zapewni pokrycie zapotrzebowania na ciepłą wodę nawet w 100 %. Niestety charakteryzują się niską wydajnością w okresach chłodniejszych, z uwagi na zwiększone straty ciepła przy niższych temperaturach na zwenątrz. Dlatego szczególnie polecamy je do domków letniskowych, pensjonatów działających głownie w sezonie letnim czy do domów znajdujących się na terenach górzystych i nadmorskich, gdzie nasłonecznienie w ciągu roku jest większe niż w pozostałych częściach kraju.

źródło: http://www.makroterm.pl/produkty/kolektory-turbosolar

G
Kudlaty_ 2011-06-02 08:10

Kolektory są teraz coraz bardziej popularne, policz sobie jednak dokładnie czy to na pewno Ci się opłaca. Ja to policzyłem dla swojego budynku i jeżeli masz dość tanie źródło ciepła to zbytnio się to nie opłaca.

Dlatego policz sobie czy realnie ta inwestycja może się zwrócić.

Pozdrawiam

G
Boss 2011-06-29 22:37

Centralne ogrzewanie jest dla mnie najlepsze. Nawet to ogrzewanie może być wygodne. Wystarczy tylko odpowiedni kocioł i sterowniki. Właśnie to wszystko oferuje firma Zębiec którą polecam bardzo. posiadam kocioł ich firmy i nie narzekam.

G
Micho30 2011-07-28 17:13

Najczęściej kolektory słoneczne wykorzystywane są do wspomagania ogrzewania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.) w domach jedno lub wielorodzinnych. Ich powierzchnię dobiera się tak aby instalacja solarna pokryła zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania c.w.u. na poziomie 50 do 60% w ciągu roku. Dotyczy to zarówno kolektorów płaskich jak i próżniowych.

Kolektory próżniowe wysokiej jakości pracują z wyższą sprawnością od płaskich. Dla tego aby uzyskać wymagany stopień pokrycia zapotrzebowania na ciepło wystarczy zastosowanie kolektora próżniowego o mniejszej powierzchni niż płaskich.

poczytaj tu - tam jest jeszcze jakaś prezentacja ale nie zaglądałem
http://www.kotly.pl/ABC_ogrzewania_kolektory_sloneczne.php?artykul=kolektor_plaski_czy_prozniowy

Zdaje się, że na kolektory były jakieś dotacje z UE?

G
bazyl 2011-08-30 18:07

to zalezy od kilku czynnikóe, zalezy czy płaski czy prózniowy bardziej pasuje. Mi Makroterm załozył próxniowe i wszystko działa. Musisz popytac fachowców, najlepeij skontaktowac sie z firmą

G
lasek 2011-11-08 21:17

Mieszkam na wsi i jeszcze nie spotkałem się z taki rodzajem ogrzewania. Mam tradycyjne centralne ogrzewanie, jak i większość mieszkańców mojej miejscowości. Nawet znajomy przeszedł z gazowego na centralne. Kupił kocioł Merkury Zębca i muszę powiedzieć że w mam zamiar w przed nowym sezonem grzewczym kupić ten sam kocioł.

G
robokop 2012-03-24 23:36

Mnie przekonały próżniowe
Na plus mam to ze płace zdecydowanie mniejsze rachunki za prąd bo spora część roku ciepła wodę mam tylko z kolektorów
ja z kolektorów jestem zadowolony, każdemu radzę tylko znaleźć dobra firmę z pewnym serwisem i długa gwarancją - ja mam kolektory solar-tech i nie narzekam , ofertę dali mi naprawdę dobrą ze sporym rabatem i pomogli w dostaniu dotacji a to mi sporo zmniejszyło koszty
wg mnie warto rozważyć założenie kolektorów

1