Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
dzień dobry, Chodzi o piłę łańcuchowa Parkside Performance PPKSA40Li (IAN 494217). Gdzie można dostać zdejmowaną część obudowy piły łańcuchowej, tę...
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Zastanawiam się, czy lepiej wybrać płaski, czy próżniowy? To jakaś znacząca różnica?
kolektory próżniowe i płaskie różnią się od siebie przede wszystkim budową i wydajnością :), kolektor RUROWY osiąga swoją sprawność wolniej niż kolektor płaski, w którym promienie słoneczne padają bezpośrednio na absorber jednak dzięki możliwości "wyłapywania" promieni padających pod różnym kątem ma on możliwość efektywnego działania również w okresie o mniejszym nasłonecznieniu, dodatkowo dzięki izolacji próżniowej kolektor ten nie jest podatny na straty ciepła w okresach chłodniejszych oraz zimowych (przy ujemnych temperaturach a dostatecznym nasłonecznieniu), co w skali całego roku czyni kolektor rurowy bardziej wydajnym od kolektora płaskiego. Natomiast kolektory PŁASKIE doskonale sprawdzają się w miesiącach letnich, w których duże nasłonecznienie zapewni pokrycie zapotrzebowania na ciepłą wodę nawet w 100 %. Niestety charakteryzują się niską wydajnością w okresach chłodniejszych, z uwagi na zwiększone straty ciepła przy niższych temperaturach na zwenątrz. Dlatego szczególnie polecamy je do domków letniskowych, pensjonatów działających głownie w sezonie letnim czy do domów znajdujących się na terenach górzystych i nadmorskich, gdzie nasłonecznienie w ciągu roku jest większe niż w pozostałych częściach kraju. źródło: http://www.makroterm.pl/produkty/kolektory-turbosolar
Kolektory są teraz coraz bardziej popularne, policz sobie jednak dokładnie czy to na pewno Ci się opłaca. Ja to policzyłem dla swojego budynku i jeżeli masz dość tanie źródło ciepła to zbytnio się to nie opłaca. Dlatego policz sobie czy realnie ta inwestycja może się zwrócić. Pozdrawiam
Centralne ogrzewanie jest dla mnie najlepsze. Nawet to ogrzewanie może być wygodne. Wystarczy tylko odpowiedni kocioł i sterowniki. Właśnie to wszystko oferuje firma Zębiec którą polecam bardzo. posiadam kocioł ich firmy i nie narzekam.
Najczęściej kolektory słoneczne wykorzystywane są do wspomagania ogrzewania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.) w domach jedno lub wielorodzinnych. Ich powierzchnię dobiera się tak aby instalacja solarna pokryła zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania c.w.u. na poziomie 50 do 60% w ciągu roku. Dotyczy to zarówno kolektorów płaskich jak i próżniowych. Kolektory próżniowe wysokiej jakości pracują z wyższą sprawnością od płaskich. Dla tego aby uzyskać wymagany stopień pokrycia zapotrzebowania na ciepło wystarczy zastosowanie kolektora próżniowego o mniejszej powierzchni niż płaskich. poczytaj tu - tam jest jeszcze jakaś prezentacja ale nie zaglądałem http://www.kotly.pl/ABC_ogrzewania_kolektory_sloneczne.php?artykul=kolektor_plaski_czy_prozniowy Zdaje się, że na kolektory były jakieś dotacje z UE?
to zalezy od kilku czynnikóe, zalezy czy płaski czy prózniowy bardziej pasuje. Mi Makroterm załozył próxniowe i wszystko działa. Musisz popytac fachowców, najlepeij skontaktowac sie z firmą
Mieszkam na wsi i jeszcze nie spotkałem się z taki rodzajem ogrzewania. Mam tradycyjne centralne ogrzewanie, jak i większość mieszkańców mojej miejscowości. Nawet znajomy przeszedł z gazowego na centralne. Kupił kocioł Merkury Zębca i muszę powiedzieć że w mam zamiar w przed nowym sezonem grzewczym kupić ten sam kocioł.
Mnie przekonały próżniowe Na plus mam to ze płace zdecydowanie mniejsze rachunki za prąd bo spora część roku ciepła wodę mam tylko z kolektorów ja z kolektorów jestem zadowolony, każdemu radzę tylko znaleźć dobra firmę z pewnym serwisem i długa gwarancją - ja mam kolektory solar-tech i nie narzekam , ofertę dali mi naprawdę dobrą ze sporym rabatem i pomogli w dostaniu dotacji a to mi sporo zmniejszyło koszty wg mnie warto rozważyć założenie kolektorów
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.