Jakie wybrac wkrętaki?

Do ostatniej strony »
G
aronus 2011-07-03 22:34

Jakie wybrac wkrętaki?

Pytanie jakie wybrać wkrętaki do prac domowych? Jakiej firmy? Takie by nie zepsuły się od razu. Cena nie wygórowana bo chodzi o kilka sztuk w komplecie- minimum 3 płaskie i 3 gwiazdki... Może firma YATo bądź też w obi można znaleźć wkrętaki firmy LUX? Co polecacie?

G
wkrętak 2011-07-04 00:01

Re: Jakie wybrac wkrętaki?

LUX profi są dobre.

G
Rufus 2011-07-04 18:03

O ile się nie mylę wkrętaki LUX-Profi i Profi plus są produkowane przez "Felo" a wiec raczej jest to produkt jakościowo dobry.

G
eryk7 2011-07-04 20:16

panie kolego , nie przesadzaj z kosztami jak na użytek domowy i pewnie pokręcisz nimi raz na jakiś czas. pojedz do np casto mrówki czy innej hali i kup nawet jak ja PSB mrówka zestaw wkrętaków za 20zł i są ok , magnetyczne i metalowy łeb na klucz przydaje się czasem uderzyć w zapieczoną śrubę. pozdrawiam

G
wkrętak 2011-07-05 00:45

Do prac domowych w 90% wystarczają dwa: płaski o grubości 0.8mm i philips nr.2
Nie polecam tych tandetnych, np tych z kwadratowego pręta z zielonym przejrzystym uchwytem. Straszne gówno, żle pasuje, niszczy śrube i siebie. Wiem bo miałem.

G
aronus 2011-07-05 18:27

Czasem potrzebne troszkę mniejszy większy różnie to bywa :)
O takie w które można i puknąć też by były dobre ale to jako dodatkowe tylko. Wole coś mocnego i pewnego dobrej firmy.

G
Bouli 2011-07-13 13:09

Ja osobiście po tym jak stosując wałki lux profi musiałem 'golić' ścianę po malowaniu to mam uraz do produktów z obi i generalnie nie polecam. Wkrętaki wydają mi się tandetne ale przyznam że nie używałem osobiście. Posiadam za to wkretaki Neo tools. Wg mnie są bardzo porządne i przy cenie 20pln za sztukę można sobie skompletować fajny zestaw np na raty jeśli ktoś nie może pozwolić sobie na zakup kilku sztuk jednocześnie. Używam ich dość mocno od jakiegoś roku i nadal mają się bardzo dobrze

G
PanFleks 2011-07-13 13:32

Przy cenie ~20 PLN za sztukę wybór jest naprawdę bardzo dużo.
Neo ma fajne narzędzia, niekiedy trochę zbyt wysoko wycenione. Są też niemieccy producenci jak Wiha (sam używam), Wera czy Felo.
Ciekawą alternatywą jest Proline i niedrogie zestawy wkrętaków o twardości grotów ~56HRC. Za komplet nie zapłacisz więcej, niż 30-40 PLN brutto.

Pozdrowienia,
Pan Fleks

G
Sasza 2011-07-13 19:21

Ja osobiście po tym jak stosując wałki lux profi musiałem 'golić' ścianę po malowaniu to mam uraz do produktów z obi i generalnie nie polecam. Wkrętaki wydają mi się tandetne ale przyznam że nie używałem osobiście. Posiadam za to wkretaki Neo tools. Wg mnie są bardzo porządne i przy cenie 20pln za sztukę można sobie skompletować fajny zestaw np na raty jeśli ktoś nie może pozwolić sobie na zakup kilku sztuk jednocześnie. Używam ich dość mocno od jakiegoś roku i nadal mają się bardzo dobrze

W OBI są produkty lepsze i gorsze-tak jak w każdym sklepie tego typu,co gorsza te same produkty sprzedawane są i w mniejszych sklepach tyle że pod inną marką.
Generalizować nie można bo pod marką Lux kryje się też wielu bardzo solidnych producentów albowiem Lux to teraz głównie marka handlowa.
Jeśli mówisz że wkrętaki Lux-Profi wyglądają tandetnie to oznacza to nie mniej nie więcej tylko tyle że tandetnie wygląda dla Ciebie Felo bo to oni są producentami tych wkrętaków -niczym się one nie różnią po za napisem,niektóre Luxy mają nawet bity znak Felo.

Co do walków -to najczęściej zostawiają kłaczki kiedy zastosuje się zły wałek do rodzaju farby,jak tak miałem z wałkami które kupiłem w Mrówce.
Niby najdroższe jaki były w sklepie i też musiałem kłaczki ze sciany wyjmować.
Poszedłem się poskarżyć to powiedzieli mi że te które kupiłem nie nadają się do farby lateksowej (ale to tak na marginesie)

G
JK. 2011-07-13 20:52

Tak to jest jak się jest malarzem amatorem, od tego ci ludzie w obi pracują aby doradzic Ci jaki wałek psuje do danego typu farby. A Sasza dobrze powiedział ci. Jeśli któryś z wkrętarków z logo luxa wygląda tandetnie, to odpowiem że nie widziałeś jeszcze tandety.

G
RobertM 2011-08-03 00:39

Polecam narzędzia firmy Bahco. Miałem z nimi styczność i jestem bardzo zadowolony z jakości ich wykonania oraz funkcjonalności. Mam nadzieję, że i wam przypadną do gustu.

G
anty-spam 2011-08-03 14:21

Bahco to przereklamowane gówno.

G
Bouli 2011-08-16 16:13

Tak to jest jak się jest malarzem amatorem, od tego ci ludzie w obi pracują aby doradzic Ci jaki wałek psuje do danego typu farby. A Sasza dobrze powiedział ci. Jeśli któryś z wkrętarków z logo luxa wygląda tandetnie, to odpowiem że nie widziałeś jeszcze tandety.

Owszem jestem amatorem i dlatego prosiłem Pana żeby mi dobrał wałek do farba Fluggera (miałem nawet ze sobą próbkę więc widział co to jest.Powiedział że jak wezmę ten wałek lux profi (najdroższy) to super mi pójdzie malowanie. No i poszło super.... I nie mówię tu o kilku kłaczkach na ścianie tylko o kilku kilkunastu na powierzcni 30x30cm

A wracając do wkrętaków to nie zmienie zdanie że lux wygląda tandetnie (co nie oznacza że najbardziej tandetnie na świecie). Ja używam Neo i osobiście uważam że są spoko

G
JK. 2011-08-16 17:27

No tak, Neo-chińczyk wygląda super, a felo(lux) tandetnie - powiem ci jedno masz naprawde dziwny gust i nie dziwię się teraz że tak wyszło ci malowanie.

G
Bouli 2011-08-17 09:41

No tak, Neo-chińczyk wygląda super, a felo(lux) tandetnie - powiem ci jedno masz naprawde dziwny gust i nie dziwię się teraz że tak wyszło ci malowanie.

Nie napisałem że są tandetne tylko że wyglądają tandetnie ale ich osobiście nie używałem. Czytaj uważnie!!! Neo wyglądają wg mnie dużo lepiej i bardzo dobrze leżą w dłoni czego nie mogę powiedzieć o luxach które oglądałem w obi. Nie wypowiadałem się na temat jakości bo ich nie używałem. Mogę powiedzieć że do dość intensywnego majsterkowania neo mi wystarczają i uważam że są niezłej jakości (jak dla mnie chyba lepszej niż Stanley bo tu akurat mam porównanie).
Jestem amatorem ale potrafię 'przykręcić śrubę' czy pomalować ścianę ale nie bardzo rozumiem twoją pokrętną logikę o wpływie gustu na umiejętność malowania... Zastanów się lepiej jakie bzdury wypisujesz

1 2