jakie ogniwa najlepiej kupić ?

G
bolsfanwk 2011-07-24 14:09

jakie ogniwa najlepiej kupić ?

Witam
mam taką wkrętarkę
MC ALLISTER z dwoma akumulatorami 12V - 1700 Ah,
I akumulatory są zdechnięte, więc trzeba
będzie wymienić w nich ogniwa,
gdzie to zrobić tanio i dobrze ?
zastanawiałem się nad kupnem ogniw, i sam bym je wymienił...
ale na allegro z tego co widziałem jedno ogniwo kosztuje 10 zł, i ma 1.2 V
czyli 120 zł same ogniwa będą do jednego akumulatora kosztowały,
także średnio się to opłaca..
bo wkrętarka kosztowała 4 lata temu 350 zł, to teraz dawać ponad połowę tej kwoty za same ogniwa to lepiej drugą taką samą wkrętarkę kupić ...
Co mi doradzicie ?

G
??? 2011-07-24 22:34

Re: jakie ogniwa najlepiej kupić ?

Płać i płacz, 9-10PLN kosztuje dobre markowe ogniwo, możesz trafić taniej jakieś no-name z demontażu nowych pakietów i zaryzykować. Najlepiej zrób zdjęcie starego pakietu i wyślij komuś na wzór żeby od razu Ci to zgrzali blaszkami.

G
epapier 2011-07-25 12:05

Rozkręcasz aku i sprawdzasz po kolei ogniwa, pewnie padły ci 1-2 a nie wszystkie. I wymieniasz tylko te które nie trzymają a nie całość.

G
wenoox 2011-07-25 12:30

epapier - to jest bardzo głupi sposób. Nie powinno się łączyć ogniw różnego typu, ze względu na różne niepokojące zjawiska. Jeśli już to cały komplet. Na zachodzie nikt nie wpadł by na pomysł oszczędzania w ten sposób! Wymienić całość lub kupić nową maszynę, drogie to przecież nie jest. W ostateczności kupić na allegro zasilacz i pracować jak na sieciowej jeśli szkoda aż tak kasy,...

G
epapier 2011-07-25 14:27

Nie będę wymieniał całości jak mogę tylko popsute części a że tak robią na zachodzie to mam to w dup... bo na zachodzie jeszcze nie jesteśmy.

G
wenoox 2011-07-25 16:30

Wymiana pojedynczego ogniwa jest bez sensu, bo te, które teoretycznie są sprawne będą miały obniżoną wydajność i pojemność, a ponadto może dojść do ich przebiegunowania. I nie chodzi kolego o to, czy Ty czujesz, że nie jesteś na zachodzie, bo sądząc po praktykach, jest to głęboka prowincja.
Co innego oszczędność, a co innego bezsensowne upieranie się przy swoim. Fakt, że inni robią zgodnie z daną technologią napraw nie wynika z faktu, że sr...ją kasą, tylko z tego, że chytry dwa razy traci. Ale oczywiście możesz praktykować swoje metody, nie zmuszaj jednak innych do tego samego ;-)

G
wenoox 2011-07-25 16:32

PS - dlaczego nie polecisz koledze od ogniw wpakowania do obudowy akumulatorków AA z allegro? Pojemność ponad 3Ah, sztuka kosztuje poniżej 4 PLN, a do tego Ni-MH, więc lepsze. No i o ile taniej!

G
??? 2011-07-25 17:24

Zasilacz sieciowy do wkrętarki sieciowej to wcale nie jest budżetowe rozwiązanie, przecież tam idzie spory amperaż.
Wymiana pojedynczych ogniw to też niegłupie rozwiązanie, przecież wszystkie naraz nie padły, dlaczego te sprawne miałyby zmienić biegunowość?
AA za 4PLN są wysokoprądowe? Bo jak nie, to mogą długo nie pożyć, kiedy przepłyniei przez nie 30A.

G
epapire 2011-07-25 18:27

wenoox twoja gadka o tym że można pomylić biegunowosc chyba jak się z workiem na głowie to robi, albo ten twój tekst o zwykłych AA świadczą tylko o tym że sam nie wiesz o czym gadasz

G
bolsfanwk 2011-07-25 20:33

Panowie ale walicie w gumy :))
ja się tu pytam o swoje, a Wy jak baby na targu hehe

jeden kolega napisał że można by zastosować akumulatorki AA ?

jakbym takie coś kupił to byłoby coś z tego ?
jeśli tak to może ktoś już kupował jakieś akumulatorki ?
i mógłby jakieś polecić ?

G
wenoox 2011-07-25 21:18

epapier - przebiegunowanie ogniwa to nie odwrotne włożenie;-)
Poszperaj w sieci, dowiesz się o czym mówię. To zjawisko, które ma miejsce właśnie w pakietach, polega na zmianie biegunowości ogniwa wskutek nadmiernego rozładowania.

G
epapier 2011-07-26 00:12

i się zdarza raz na milion, a zwykłych AA czy tam AAA nie da rady użyć bo się nie nadają

G
bolsfanwk 2011-07-26 21:24

dlaczego nie da się użyć?
nie nadają się z jakiego względu ?
mocą nie odbiegają za bardzo od oryginalnych... ?

G
Micho30 2011-07-28 17:10

Tak rozczulacie się nad akumalorkami AA czy AAA jakby to był towar deficytowy.
Kupcie jakieś GP w zestawie i po krzyku. Teraz nie są drogie.

G
??? 2011-07-28 18:15

Takie rady to możesz babie na targu dawać. Puść 30A przez te swoje GP to zobaczysz co się stanie.

1