Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Cześć, Chcę zakupić wyrzynarkę do domowego użytku. Letm chce zrobić altanę z drewna itp itd. Lubię majsterkować. Pilarkę tarczową już mam. Moje pytanie. Jaki uchwyt wybrać przy kupnie wyrzynarki?? Czy tzw "żelazkowy " czy " grzybkowy " ? Który do jakich prac jest przeznaczony ??
Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia. W "żelazku" będziesz miał dużo mniejszą, niż w "grzybku". Jeśli już się zdecydujesz, to szukaj narzędzia, które ma wstępną regulację prędkości ustawianą pokrętłem. Rozwiązanie z ustalaniem obrotów przez wciśnięcie guzika jest średnio wygodne, bo jeśli blokujesz narzędzie do pracy ciągłej, to zawsze będzie pracowało z pełną prędkością. Jeśli jednak mogę coś zasugerować: wyrzynarka do pracy, którą zamierzasz wykonać nie do końca się nadaje, bo narzędzie jest stworzone do cięcia krzywolinijnego. Komfort pracy przy cięciu grubszych kantówek będzie - delikatnie mówiąc - średni. Do przecinania paneli podłogowych, desek - owszem. Do budowy altanki lepiej się nada jakaś prosta ukośnica. Jeśli wybierzesz tańszą, z posuwem, to będziesz mógł przecinać także szersze deski. Pozdrawiam, Robert.
Ja doradze troche inaczej, jak Amator wygodniejszy będzie uchwyt żelaskowy, oraz regulacja prędkości właśnie na przycisku. Wygoda jest dość duża i blokada do stałej pracy jest. Najlepsze rozwiązanie to pokretło na przycisku. Co do reszty się zgadzam, jeśli miałoby to być cięcie grubych kantówek najlesza będzie ukosówka albo piła taśmowa. Z tym że jeśli kantówka ma wymiar 100x100mmm to cięzko będzie ci coś znaleźć, co przetnie na raz, większość ukosówek jest do 8cm cięcia przy kącię 90st. Więc teoretycznie mocna wyrzynarka z odpowiednim brzeszczotem przetnie nawet do 130mmm. Ale to teoria i maksymalne osiągi, praktyka bywa inna.
Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia. W żelazku będziesz miał dużo mniejszą, niż w grzybku. Może kolega budowlaniec mnie uświadomi jak to jest z tą głębokością cięcia???? http://www.makita.pl/index.php?page=katalog&produkt=120 http://www.makita.pl/index.php?page=katalog&produkt=119 Pierwsze słysze aby głębokość cięcia zależała od rodzaju uchwytu. Rozwiązanie z ustalaniem obrotów przez wciśnięcie guzika jest średnio wygodne, bo jeśli blokujesz narzędzie do pracy ciągłej, to zawsze będzie pracowało z pełną prędkością. Tutaj też poproszę o wyjaśnienie. Z tego co wiem to tam gdzie jest regulacja prędkości w przycisku jest i pokrętło, po zablokowaniu przycisku pokrętłem reguluje się prędkość obrotową.
Według mnie uchwyt grzybkowy jest wygodniejszy przy wycinaniu "ciasnych" łuków,owali i wszelkiego rodzaju esów floresów.A może sprawdziłaby się szabelka?
Narzędzia, którymi pracowałem, w zależności od uchwytu miały różną głębokość cięcia. Przykład: http://www.bosch-pt.pl/boptocs2-pl/Rzemios%C5%82o%20i%20przemys%C5%82/Narz%C4%99dzia/PL/pl/gw/Wyrzynarki/101353/index.htm. Celowo napisałem, że "Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia", bo oprócz tego i egronomii ja nie widzę więcej różnic w pracy tymi narzędziami. Doktoratu z wyrzynarek nie robiłem, więc mogłem coś przeoczyć ;-) Pierwsze słysze aby głębokość cięcia zależała od rodzaju uchwytu. Człowiek uczy się całe życie ;) Tutaj też poproszę o wyjaśnienie. Z tego co wiem to tam gdzie jest regulacja prędkości w przycisku jest i pokrętło, po zablokowaniu przycisku pokrętłem reguluje się prędkość obrotową. Otóż nie zawsze. Bodaj Bosch robi maszyny, które mają elektroniczną regulację prędkości, ale nie mają możliwości ustawienia wstępnej prędkości (któryś z modeli PST X00). Pracowałem kiedyś taką: do cięcia drewna jest ok, ale jeżeli masz do przecięcia, np. długi kawałek tworzywa, to nici z blokowania do pracy ciągłej. Pozdrawiam, Robert.
Przykład: http://www.bosch-pt.pl/boptocs2-pl/Rzemios%C5%82o%20i%20przemys%C5%82/Narz%C4%99dzia/PL/pl/gw/Wyrzynarki/101353/index.htm. Celowo napisałem, że Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia, bo oprócz tego i egronomii ja nie widzę więcej różnic w pracy tymi narzędziami. No właśnie rodzaj uchwytu nie przekłada się na głębokość cięcia (widać to w podlinkowaniej stronie) lecz tylko i wyłącznie na ergonomie (jeden woli otwarty uchwyt, drugi zamknięty) Bodaj Bosch robi maszyny, które mają elektroniczną regulację prędkości, ale nie mają możliwości ustawienia wstępnej prędkości (któryś z modeli PST X00). Pracowałem kiedyś taką: do cięcia drewna jest ok, ale jeżeli masz do przecięcia, np. długi kawałek tworzywa, to nici z blokowania do pracy ciągłej. Od 15 lat w serwisie nie spotkałem wyrzynarki z elektroniką bez możliwości regulacji prędkości obrotowej. Może mało widziałem ;)
Według mnie uchwyt grzybkowy lepiej się spisuje do cięć krzywoliniowych a "żelazkowy" do cięć prostoliniowych. I tyle w tym temacie
Od 15 lat w serwisie nie spotkałem wyrzynarki z elektroniką bez możliwości regulacji prędkości obrotowej. Może mało widziałem ;) Zgadzam się z Tobą w 100% - najwyraźniej mało jeszcze widziałeś:) Rozwiązanie - regulowane obroty + brak wstępnego ustawiania prędkości jest niezbyt popularne, to fakt. Bosch ma w ofercie model PST 700 PE i PST 700 PEL - oba mają regulację obrotów, ale brak kółka. Literka "l" na końcu oznacza, że maszyna ma wskaźnik laserowy. Pogooglaj sobie i sprawdź na stronie producenta. Bo jak rozumiem fakt, że takiego narzędzia używałem nie jest dla Ciebie wystarczającym potwierdzeniem? Pozdrawiam, Robert.
Podobnie rozwiązana jest wyrzynarka np z B&D KS600E, brak pokrętła, ale regulacja zależna od siły docisku włącznika(jak w wiertarkach)
Bosch ma w ofercie model PST 700 PE i PST 700 PEL - oba mają regulację obrotów, ale brak kółka. Literka l na końcu oznacza, że maszyna ma wskaźnik laserowy. Pogooglaj sobie i sprawdź na stronie producenta. Bo jak rozumiem fakt, że takiego narzędzia używałem nie jest dla Ciebie wystarczającym potwierdzeniem? Jednak mało widziaem :) może dlatego że zielonego badziewia nie handluje, a do serwisu te modele jeszcze nie wracają. Swoją drogą nie rozumie dlaczego bosch nie wprowadził wyłącznika z pokrętłem, pokrętło nie zwiększyłoby ceny urządzenia ani nie wzrosłąby awaryjność. No ale to już nie moje zmartwienie.
może dlatego że zielonego badziewia nie handluje, a do serwisu te modele jeszcze nie wracają. Skoro nie trafiają do serwisu, to może jednak nie jest aż tak badziewny? ;-) Swoją drogą nie rozumie dlaczego bosch nie wprowadził wyłącznika z pokrętłem, pokrętło nie zwiększyłoby ceny urządzenia ani nie wzrosłąby awaryjność. Marketing? Dwa bliźniacze modele - jeden z elektroniką, drugi z guzikiem (zresztą - model PEL 800 jest niemal identyczny, ma mocniejszy silnik a także pokrętło) i już można naciągać klientów, którzy za niewielkie pieniądze chcą mieć super sprzęta. A potem piszą na różnych forach i się przekrzykują, który lepszy i dlaczego... ;-)
Zwłaszcza przekrzykują się fachowcy budowlańcy, którzy nie widzą że brak pokretła jest jednak minusem w tym modelu wyrzynarki, bo pozbawia ją pewnych praktycznych cech.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.