Jaki wybrać rodzaj uchwytu - wybór wyrzynarki

G
Amator 2009-12-21 15:50

Jaki wybrać rodzaj uchwytu - wybór wyrzynarki

Cześć,
Chcę zakupić wyrzynarkę do domowego użytku. Letm chce zrobić altanę z drewna itp itd. Lubię majsterkować. Pilarkę tarczową już mam.
Moje pytanie. Jaki uchwyt wybrać przy kupnie wyrzynarki??
Czy tzw "żelazkowy " czy " grzybkowy " ?
Który do jakich prac jest przeznaczony ??

G
budowlaniec 2009-12-21 17:00

Re:Jaki wybrać rodzaj uchwytu - wybór wyrzynarki

Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia. W "żelazku" będziesz miał dużo mniejszą, niż w "grzybku". Jeśli już się zdecydujesz, to szukaj narzędzia, które ma wstępną regulację prędkości ustawianą pokrętłem. Rozwiązanie z ustalaniem obrotów przez wciśnięcie guzika jest średnio wygodne, bo jeśli blokujesz narzędzie do pracy ciągłej, to zawsze będzie pracowało z pełną prędkością.
Jeśli jednak mogę coś zasugerować: wyrzynarka do pracy, którą zamierzasz wykonać nie do końca się nadaje, bo narzędzie jest stworzone do cięcia krzywolinijnego. Komfort pracy przy cięciu grubszych kantówek będzie - delikatnie mówiąc - średni. Do przecinania paneli podłogowych, desek - owszem. Do budowy altanki lepiej się nada jakaś prosta ukośnica. Jeśli wybierzesz tańszą, z posuwem, to będziesz mógł przecinać także szersze deski.
Pozdrawiam,
Robert.

G
JK. 2009-12-21 18:54

Ja doradze troche inaczej, jak Amator wygodniejszy będzie uchwyt żelaskowy, oraz regulacja prędkości właśnie na przycisku. Wygoda jest dość duża i blokada do stałej pracy jest. Najlepsze rozwiązanie to pokretło na przycisku.
Co do reszty się zgadzam, jeśli miałoby to być cięcie grubych kantówek najlesza będzie ukosówka albo piła taśmowa. Z tym że jeśli kantówka ma wymiar 100x100mmm to cięzko będzie ci coś znaleźć, co przetnie na raz, większość ukosówek jest do 8cm cięcia przy kącię 90st. Więc teoretycznie mocna wyrzynarka z odpowiednim brzeszczotem przetnie nawet do 130mmm. Ale to teoria i maksymalne osiągi, praktyka bywa inna.

G
wituus 2009-12-22 10:32

Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia. W żelazku będziesz miał dużo mniejszą, niż w grzybku.
Może kolega budowlaniec mnie uświadomi jak to jest z tą głębokością cięcia????
http://www.makita.pl/index.php?page=katalog&produkt=120
http://www.makita.pl/index.php?page=katalog&produkt=119
Pierwsze słysze aby głębokość cięcia zależała od rodzaju uchwytu.
Rozwiązanie z ustalaniem obrotów przez wciśnięcie guzika jest średnio wygodne, bo jeśli blokujesz narzędzie do pracy ciągłej, to zawsze będzie pracowało z pełną prędkością.
Tutaj też poproszę o wyjaśnienie.
Z tego co wiem to tam gdzie jest regulacja prędkości w przycisku jest i pokrętło, po zablokowaniu przycisku pokrętłem reguluje się prędkość obrotową.

G
jacu 2009-12-22 11:37

Według mnie uchwyt grzybkowy jest wygodniejszy przy wycinaniu "ciasnych" łuków,owali i wszelkiego rodzaju esów floresów.A może sprawdziłaby się szabelka?

G
budowlaniec 2009-12-22 11:50

Narzędzia, którymi pracowałem, w zależności od uchwytu miały różną głębokość cięcia. Przykład: http://www.bosch-pt.pl/boptocs2-pl/Rzemios%C5%82o%20i%20przemys%C5%82/Narz%C4%99dzia/PL/pl/gw/Wyrzynarki/101353/index.htm.
Celowo napisałem, że "Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia", bo oprócz tego i egronomii ja nie widzę więcej różnic w pracy tymi narzędziami. Doktoratu z wyrzynarek nie robiłem, więc mogłem coś przeoczyć ;-)
Pierwsze słysze aby głębokość cięcia zależała od rodzaju uchwytu.
Człowiek uczy się całe życie ;)
Tutaj też poproszę o wyjaśnienie.
Z tego co wiem to tam gdzie jest regulacja prędkości w przycisku jest i pokrętło, po zablokowaniu przycisku pokrętłem reguluje się prędkość obrotową.
Otóż nie zawsze. Bodaj Bosch robi maszyny, które mają elektroniczną regulację prędkości, ale nie mają możliwości ustawienia wstępnej prędkości (któryś z modeli PST X00). Pracowałem kiedyś taką: do cięcia drewna jest ok, ale jeżeli masz do przecięcia, np. długi kawałek tworzywa, to nici z blokowania do pracy ciągłej.
Pozdrawiam,
Robert.

G
wituus 2009-12-23 14:36

Przykład: http://www.bosch-pt.pl/boptocs2-pl/Rzemios%C5%82o%20i%20przemys%C5%82/Narz%C4%99dzia/PL/pl/gw/Wyrzynarki/101353/index.htm.
Celowo napisałem, że Rodzaj uchwytu przekłada się głównie na maksymalną głębokość cięcia, bo oprócz tego i egronomii ja nie widzę więcej różnic w pracy tymi narzędziami.
No właśnie rodzaj uchwytu nie przekłada się na głębokość cięcia (widać to w podlinkowaniej stronie) lecz tylko i wyłącznie na ergonomie (jeden woli otwarty uchwyt, drugi zamknięty)
Bodaj Bosch robi maszyny, które mają elektroniczną regulację prędkości, ale nie mają możliwości ustawienia wstępnej prędkości (któryś z modeli PST X00). Pracowałem kiedyś taką: do cięcia drewna jest ok, ale jeżeli masz do przecięcia, np. długi kawałek tworzywa, to nici z blokowania do pracy ciągłej.
Od 15 lat w serwisie nie spotkałem wyrzynarki z elektroniką bez możliwości regulacji prędkości obrotowej.
Może mało widziałem ;)

G
Tomasz 2009-12-23 16:10

Według mnie uchwyt grzybkowy lepiej się spisuje do cięć krzywoliniowych a "żelazkowy" do cięć prostoliniowych.
I tyle w tym temacie

G
budowlaniec 2009-12-23 17:20

Od 15 lat w serwisie nie spotkałem wyrzynarki z elektroniką bez możliwości regulacji prędkości obrotowej.
Może mało widziałem ;)
Zgadzam się z Tobą w 100% - najwyraźniej mało jeszcze widziałeś:) Rozwiązanie - regulowane obroty + brak wstępnego ustawiania prędkości jest niezbyt popularne, to fakt.
Bosch ma w ofercie model PST 700 PE i PST 700 PEL - oba mają regulację obrotów, ale brak kółka. Literka "l" na końcu oznacza, że maszyna ma wskaźnik laserowy. Pogooglaj sobie i sprawdź na stronie producenta. Bo jak rozumiem fakt, że takiego narzędzia używałem nie jest dla Ciebie wystarczającym potwierdzeniem?
Pozdrawiam,
Robert.

G
JK. 2009-12-23 23:05

Podobnie rozwiązana jest wyrzynarka np z B&D KS600E, brak pokrętła, ale regulacja zależna od siły docisku włącznika(jak w wiertarkach)

G
Wituus 2010-01-05 10:14

Bosch ma w ofercie model PST 700 PE i PST 700 PEL - oba mają regulację obrotów, ale brak kółka. Literka l na końcu oznacza, że maszyna ma wskaźnik laserowy. Pogooglaj sobie i sprawdź na stronie producenta. Bo jak rozumiem fakt, że takiego narzędzia używałem nie jest dla Ciebie wystarczającym potwierdzeniem?
Jednak mało widziaem :) może dlatego że zielonego badziewia nie handluje, a do serwisu te modele jeszcze nie wracają. Swoją drogą nie rozumie dlaczego bosch nie wprowadził wyłącznika z pokrętłem, pokrętło nie zwiększyłoby ceny urządzenia ani nie wzrosłąby awaryjność.
No ale to już nie moje zmartwienie.

G
budowlaniec 2010-01-05 21:25

może dlatego że zielonego badziewia nie handluje, a do serwisu te modele jeszcze nie wracają.
Skoro nie trafiają do serwisu, to może jednak nie jest aż tak badziewny? ;-)
Swoją drogą nie rozumie dlaczego bosch nie wprowadził wyłącznika z pokrętłem, pokrętło nie zwiększyłoby ceny urządzenia ani nie wzrosłąby awaryjność.
Marketing? Dwa bliźniacze modele - jeden z elektroniką, drugi z guzikiem (zresztą - model PEL 800 jest niemal identyczny, ma mocniejszy silnik a także pokrętło) i już można naciągać klientów, którzy za niewielkie pieniądze chcą mieć super sprzęta. A potem piszą na różnych forach i się przekrzykują, który lepszy i dlaczego... ;-)

G
JK. 2010-01-06 18:00

Zwłaszcza przekrzykują się fachowcy budowlańcy, którzy nie widzą że brak pokretła jest jednak minusem w tym modelu wyrzynarki, bo pozbawia ją pewnych praktycznych cech.

1