Jaki typ szlifierki wybrać

G
Bolek 2009-09-28 00:00

Jaki typ szlifierki wybrać

Dzień dobry,
mam do wykonania następującą prace: z parapetów wykonanych z lastryko chce zedrzeć starą farbę olejną (jest ich kilka warstw). Jakiego typu szlifierkę polecacie (taśmową, oscylacyjną czy też może mimośrodową)Ja myślałem póki co o Skil 7381MA lub Kress RSE300. W przyszłości planuje szlifierki używać do drewna i metalu
Dodam jeszcze, że próbowałem oszlifować parapety za pomocą nakładki na wiertarkę ale słaby efekt i właściwie stara farba nie schodzi lub się pali (w zależności od prędkości), granulacja papieru 80.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

G
przemysław bobrucki 2009-09-28 00:00

Re:Jaki typ szlifierki wybrać

Jeśli parapety są z lastryko to proponuje użyć opalarki moim zdaniem będzie szybciej.
pozdrawiam

G
Sławomir Kalinowski 2009-09-28 00:00

Popierwm kolegę Przemyslawa. Szlifierką narobisz dużo rys i nierówności, wgłębień itd.
Po wyczyszceniu proponuję Ci , jeżeli lastryko jest zniszczone i nierówne) zaciągną parapet klejem do płytek i zeszlifowac na mokro papierem sciernym - stosij gradację papieru . Następnie jak będziesz mial super glanz to zapastuj pastą terpentynową. Aha, ! Pasta musi wyschnąc i tejże nie czysci się szmatą lecz zdiera szeroka szpachelką! Scina ostra szpachelka i bron boze szmaty!
Prace możesz wykona ręcznie ale wymagają trochę cierpliwości
pozdrawiam Sławek.

G
mirek 2009-09-29 00:00

Tylko opalarka. Papier będzie zapychał się niezależnie od gradacji.

G
Jakub Kowalski 2009-10-01 00:00

Szlifierki taśmowe czy oscylacyjne są dobre ale do drewnianych powierzchni.

G
Bolek 2009-10-03 00:00

Dziękuję za pomoc. Zastosowałem sie do Waszej wspólnej rady i kupiłem opalarkę. Farba schodzi bezproblemowo.
Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam

G
Niewiadomski.com.pl 2009-10-17 00:00

Farba przy opalarce będzie schodziła,ale do drewnianych powierzchni dobra będzie szlifierka oscylacyjna. Warto mieć oba te narzedzia.

G
Belax 2010-01-14 13:05

Farba przy opalarce będzie schodziła,ale do drewnianych powierzchni dobra będzie szlifierka oscylacyjna. Warto mieć oba te narzedzia.
Może i warto. lecz moim zdaniem zgrzewarka ręczna będzie idealnym rozwiązaniem. Jest ona na tyle uniwersalna, że przyda się jeszcze do wielu innych prac wykonywanych przy remoncie mieszkania.
http://www.zgrzewarki-podlog.pl

G
marketingowiec 2010-01-14 20:29

Belax - pomyliłeś się. Jak ktoś chce zdjąć ze starych parapetów farbę, to poleć mu założenie kopalni granitu. Trochę drożej, ale też się przyda, bo taka kopalnia jest uniwersalna: można zrobić ciotce nowe parapety i schody na ganek, a nawet deskę sedesową dla jakiegoś grubasa.

1