Jaki młotek wybrać,? proszę o opinie

G
frugon 2009-08-18 00:00

Jaki młotek wybrać,? proszę o opinie

Witam! Po sparaliżowanym Einhalla 1500 coś tam (8 miesięcy żywotu) cza na kupno nowego młotka, tym razem z trochę wyższej półki, no i tu dylemat, co wybrać, po długiej selekcji pozostał 3 modele.
Zanim podam napisze do czego "elektro-narzędź" ma służyć :
- wiercenie w silce, betonie, suporeksie (to można palcem)
- prace koronką 80mm (b.częste) w w.w. materiałach
- kłucie równie częste, rzadziej w betonie
- wiercenie otworów przelotowych w stropach wiertlem 24 mm
- inne :)
no i czas na modele :
wszystkie w podobnej cenie
1.KRESS 700 PSE
http://www.allegro.pl/item714464352_kress_elektropneumatyczna_mlotowiertarka_700_pse.html
2.Skil Masrers 1790
http://www.allegro.pl/item716229845_mlot_1100w_1790_skil_masters_torba_uchwyt.html
3. Miało być pionowo ale... DEWALT D25113K
http://www.allegro.pl/item707786146_d25113k_3_4j_800w_walizka_mlotowiertarka_dewalt.html
1.Gwar. 3 lata ale czy ta moc da radę?
2.Gwar 3 lata ale to Skil no i te 4 jule z kosmosu?
3.Gwar tylko rok ale Dewalt, no ale w poziomie,pion dla mnie za drogi.

G
JK 2009-08-19 00:00

Re:Jaki młotek wybrać,? proszę o opinie

Nie chce cię rozczarować ale z tych sprzętów które wymieniłeś tylko Skil się nadaje, po pierwsze 4J to nie z kosmosu, przy tym ciężarze ten młotek mógłby mieć i 5J. A jak bierzesz na firme to 1 rok gwarancji, lub 2 na paragon;P Nie ma 3 lat gw. To nie Bosch.
Dewalt i Kress za słaby na wiercenie otwornicami powyżej 68mm. Za sprzęt z wyżej półki to najtaniej wyszełby Kress ale model 1050 pxc lub PSE800, ale to wydatek rzędu 1000zł a to kucia też szkoda tych narzędzi.

G
PATRYK 2009-10-03 00:00

Proszę nie zapominać że to są młotowiertarki a nie młoty. Tylko funkcja podkuwania do kucia się nie nadają.

G
Tomasz Frużyński 2009-10-03 00:00

Owszem owszem ale Skil którego w końcu wybrałem kuje, podkuwa i generalnie daje rade, zobaczymy jak będzie wyglądać po roku :)

G
Jakub Kowalski 2009-10-04 00:00

Patryk - młot, młotowiertarka to to samo, róznie nazywane przez róznych ludzi i producentów. Nazwa młot pochodzi od rodzaju udaru, czyli pneumatycznego. Zresztą chyba nawet Skil pierwszy wynazał pneumatyka i nazwal go Skil Hammer.

G
Tomasz Frużyński 2009-10-04 00:00

Jeśli chodzi o nazewnictwo to sprawa jest dość prosta :
- młotowiertarki to wiertarki z udarem pneumatycznym o silniku poziomym zazwyczaj do 800W i sile uderzenia do 3,5J, mają lub nie mają funkcje podkuwania
- młoty to wiertarki z udarem pneumatycznym i silniku w pozycji pionowej o mocy zazwyczaj powyżej 800W (Kress ma również słabsze) i uderzeniu młota powyżej 3,5J
- młoty wyburzeniowe to urządzenia posiadające jedynie funkcje udaru i siłe uderzenia często powyżej 10J
Młotowiertarki przeznaczone są jedynie do podkuwania, młoty i młoty wyburzeniowe ze względu na moc udaru nadają się już do kłucia.
Kłucie od podkuwania różni się kątem pracy przecinaka :)
pozdrawiam

G

Wszystko ładnie i ciekawie, szkoda że to nie funkcjonuje;) poza tym słowo "młotowiertarka" jest tylko polskim słowotwórstwem;]
Młot to młot, niezależnie od pionu czy poziomu silnika. Młotowiertaka to takie zubożenie nazwy młot, by ludzie nie myśleli że młot tylko kuje.

G
Tomasz Frużyński 2009-10-04 00:00

Po angielsku masz : drill, hammerdrill i hammer.
To powinno wszystko rozjaśnić :) o polskim słowotwórstwie nie ma więc mowy.

G

Ach, cóż nic kompletnie nie wyjaśnia;) bo w angielskim jest kilka wyrazów oznaczjących to samo;]
Drill - wiertło, wiertarka, świder.
To samo tyczy się słowa hammer, spójrz na anglojęzyczne strony. Hammer Drill - oznacza wiertarkę udarową. Stąd udar ma zawsze symbol młota na wiertarkach. W europie funkcjonuje jeszcze określanie Impact Hammer - też wiertarka udarowa.
Natomiast Rotary Hammer - oznacza młoty obrotowe, młotowiertarki czy młoty udarowe, co też jest tylko polskim wymysłem bo młot sam z siebie jest równoznaczy z udarem.
Baa Hammer drill to też nazwa dla wkrętarko-wiertarek udarowych.

G
ju 2009-10-05 00:00

Impact Hammer - też wiertarka udarowa
nie bo WKRĘTARKA udarowa

G
Jakub Kowalski 2009-10-05 00:00

Niech ci będzie;)))))

G
M jak miłość 2009-10-16 00:00

Skąd wzieliście Impact Hammer? Bo jeśli z linka ponizej to ok:
http://pl.unreal.wikia.com/wiki/Impact_Hammer
Wkrętarka udarowa to Impact Driver, stąd często oznaczenie ID np Milwaukee C18 ID lub też Impact Wrencher - klucz udarowy, analogiczny przykład C18 IW

G
Niewiadomski.com.pl 2009-10-17 00:00

Czemu wybierasz tylko z allegro?? Popatrz w sklepach internetowych,najlepszy z podanych jest Skil,ale 3 letniej gwarancji nie uzyskasz nigdzie. Maks 2 lata.

G
frugon 2009-10-17 00:00

Wybrałem już Skila i jestem zadowolony,rozumiem reklame sklepu,ale odpowiedź czemu Allegro jest banalnie prosta,bo najtaniej a i sklepy często sie tu ogłaszają (tak kupiłem Skila) z gwarancją i fakturą,natomiast bezpośrednia konkurencja sprawia że ceny są obniżane do minimum marży,a to mi się podoba :)

1