Jaki młotek do 300 PLN, co sądzicie o AEG????

G
budowlaniec 2009-12-10 00:00

Jaki młotek do 300 PLN, co sądzicie o AEG????

Drodzy Czytelnicy,
Zapewne większość z Was zadaje sobie takie lub podobne pytanie: jaki sprzęt kupić, które narzędzie spełni moje oczekiwania, co sprawdzi się w praktyce? Mając takie (lub podobne) wątpliwości, odnajdujecie w końcu to forum, pełni nadziei zadajecie pytanie i...no właśnie. Prędzej, czy później pojawia się wyjątkowo nieprzyjemny jegomość, niejaki JK (J K, JK. - w zależności od tego, jaki ma nastrój) i zaczyna mędrkować: a to taka przekładania, a to inna, a to taka grupa kapitałowa, a to inna, a to ktoś nie potrafi czytać, a to ktoś jest ograniczony, a to głupi. Na pytania o najlepszą spawarkę potrafi opowiedzieć historię przejęć i amerykańskich korporacji, unikając sprytnie podstawowego pytania autora danego wątku, który chce wiedzieć, dlaczego akurat to narzędzie będzie dla niego najlepsze. Jeśli ktoś wyrazi swoje niezadowolenie spowodowane obsługą pogwarancyjną - zmiesza z błotem i wyzwie od morderców elektronarzędzi. Innym razem przyzna się, że pracuje w markecie budowlanym, kiedy indziej, że nie. Gdzieś wspomni, że wiercił bezudarową akumulatorówką w ścianie, a później dopowie, że tylko się przyglądał, aż w końcu wsiądzie na użytkownika forum, że ten nie czyta instrukcji obsługi narzędzi.
Po co to wszystko piszę? Wierzę w mądrość internetu i doświadczenie jego użytkowników. Przykro mi jednak patrzeć, gdy fachowcami zwą się ludzie bez grama praktyki, a na argumenty innych odpowiadają obelgami i chamstwem. Drodzy użytkownicy tego forum - uważajcie, bo głupota nie zna granic i dotarła także tutaj! A teraz zapraszam do lektury życiowych mądrości pana JK. Czytajcie i cieszcie się, bo śmiech to zdrowie!
PS Szczególnej uwadze polecam wątek o kołkach rozporowych, w którym to nasz bohater utonął w oceanie swojego nierozgarnięcia.
Pozdrawiam,
Robert

G
JK. 2009-12-11 00:00

Re:Jaki młotek do 300 PLN, co sądzicie o AEG????

Udany jesteś;] tyle ci powiem.

G
R2D2 2009-12-17 12:28

Trudno odmówić mu racji.
Ja przestrzegam jeszcze przed 2 mitami:
a) niewidomymi miłosnikami sprzętów markowych bez odrobiny zastanowienia się nad potrzebami użytkownika :)
b) hasłem "chińszczyzna" - nieaktualne, większość firm narzędziowych tam produkuje swoje sprzętu. Tzw. firmy markowe korzystają z renomy wyrobionej przed laty, kiedy rzeczywiście produkowały w Japonii lub Niemczech(Black&Decker, Bosch, itd.)
c) fałszywkami niemieckimi (słabiej holenderskie) - firmy posiadające w Niemczech/Holandii jedynie centrale (Einhell, Ferm, Kinzo) - a produkujące w 100% Chinach. Sprzęt do domowego użytku (dla takiego jak najbardziej dobry), ale imitujący nazwą niemiecką jakość
d) w Polsce mniej popularne fałszywki rosyjskie - rosyjskiej firmy, rejestrujące biura w Niemczech, by osiągnąć ten efekt, który np. Einhell posiada z racji umiejscowienia centrali, np. DWT, Blaucraft
e) super oferty - niestety powoli pojawia się nowy problem, zjawisko super ofert markowych.
W tym m-cu w testach nacieliśmy się na wiertła Makita, seria D.... (dostepne np. w Praktikerze) - jakość maksymalnie na poziomie akcesoriów amatorskich - nie rozumiem co robią, dla mnie samobójstwo marki, ale pewnie coś chcą osiągnąć).
Podobne myki robi Hitachi z najtańszymi elektronarzędziami - sprzęt amatorski.
Ad rem
Rozważając a, b c i d - zadaj sobie pytania:
1. DO czego potrzebuję tego urządzenia?
2. Czy będzie to moje główne narzędzie pracy, czy dodatkowe
Jeśli mam firmę budowlaną i jest to główne narzędzie pracy, to potrzebujesz bezwzględnie profesjonalny sprzęt.
Przykład z życia - firma wykonująca instalacje gazowe - główne narzedzie młot udarowy SDS Max używała Hilti, ale wiertarkę udarową, którą czasem przewiercali np. profile drewniane posiadali Tecform (marka tanich narzędzi w jednym z marketów budowlanych) i byli bardzo zadowoleni.
Pozdrawiam,

G
Sasza 2009-12-31 16:49

"e) super oferty - niestety powoli pojawia się nowy problem, zjawisko super ofert markowych."
Zjawisko i owszem ma miejsce -tyle że czasem jest to faktycznie super oferta bo jak inaczej nazwać to że Leroy i OBI sprzedawało oryginalne wkrętarki AEG za 1/3 ich faktycznej wartości !?
Cała partia wkrętarek objętych pełną 3 letnią gwarancją w związku ze zmianą desingu trafiła do w/w sieci !

G
JK. 2009-12-31 17:10

nie tylko wkrętarki, także szlifierki taśmowe, wiertarki ergomax i małe wkrętarki BS12IQ, oraz małe kątówki.
Sam na tym zarobiłem, kupując szlifierke taśmową za 279 i sprzedając ją za 400.
A temat jest żałosny;]

G
budowlaniec 2010-01-01 14:47

A temat jest żałosny;]
Nie wiem, czy zauważyłeś kto jest tematem tego wątku, ale w pełni się z Tobą zgadzam :)

G
JK. 2010-01-01 16:23

Nie wiem czy zauważyłeś, ty jesteś twórcą tego żałosnego wątku.
Żalisz się? Może masz kompleksy lub problemy emocjonalne, bo ktoś śmiał się twojej wiedzy sprzeciwić?
Może psycholog potrzebny?

1