jaką pompę zanurzeniową wybrac?

G
Zbyszek 2011-03-10 13:44

jaką pompę zanurzeniową wybrac?

Chciałbym zakupić pompę zatapialną tylko zastanawiam sie jaka będzie dla mnie odpowiednia. Przy każdym większym deszczu czy roztopie zbiera mi się woda w piwnicy. Myślicie, ze jakis tani chinski czy temu podobny sprzet da sobie rade czy lepiej szukać niewiadomo czego??

G
Mieczysław 2011-03-10 14:47

Re: jaką pompę zanurzeniową wybrac?

A w piwnicy masz studzienke/dołek/zbiornik w którym zbiera się woda i w niego masz zamiar wsadzić tą pompe?
Ja mam tak i do wkopanej bańki 60l + zabetonowana od góry zlewa/sączuy się woda która wchodzi do piwnicy.

No i teraz mam 2 pompy: do brudnej i czystej wody.
Ta do brudnej ze względu na konstrukcje "miedli" w obudowie wodę i dopiero ją wypycha / efekt nie jest to super wydajne rozwiązanie.
Ta do czystej ma inną konstrukcje, wirnik jest dopasowany do obudowy i nie ma tyle strat / większe ciśnienie ale woda musi być czysta aby się wirnik nie zatkał i filtr wstępny gdzie takiego problemu nie ma przy pompie do brudnej ale znowu....

Ogólnie jak trafi mi się tania pompa do czystej to taką kupie na zapas bo jest w/g mnie lepsza i wydajniejsza.
No ale woda wsączająca się do piwnicy jest czysta i syfu w piwnicy nie ma to chwale pompe do czystej.
Jak ktoś ma syf i syf mu się wlewa to ewidentnie będzie musiał brać do brudnej bo czystą zatka.

G
Mieczysław 2011-03-10 14:56

A zapomniałem o samych pompach coś skrobnąć.
Obie to chinki, tą do brudnej już reanimowałem jak padła to znów miałem powódź :P
Za 1 i 2 chyba dałem 30-40 zł sztuka na wyprzedaży :D
Obie chyba mają cos po 500W ale kto tam wie te chińskie produkty.

G
Zbyszek 2011-03-10 22:32

Tak, na środku mam zagłebienie i tam chce włożyć pompe. To chyba zaryzykuje i kupie coś średniej klasy - nie za tanie nie za drogie... Najwyżej jak padnie będe miał przy czym podłubac:P

K
Krzysztof 2013-12-09 14:04

Też właśnie się zastanawiam, wybieram między EBARA BEST a Grundfos SEG , założyłem nowy temat odnośnie tego więc możesz też tam sprawdzać co napiszą eksperci. Pozdrawiam

K
Marek 2016-10-03 20:18

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1