Jaką pilarkę łańcuchową wybrać?

P
Pan-wierlło 2014-11-16 20:59

Jaką pilarkę łańcuchową wybrać?

Mam pytanie, czy do prac domowych, raczej rzadkich warto kupić pilarkę spalinową czy można kupić łańcuchową? Czy pilarki łańcuchowe są słabsze, mniej profesjonalne? Jaką moc uważa się za optymalną aby poradzić sobie koło domu?

G
Jurek 2014-11-17 09:06

Re: Jaką pilarkę łańcuchową wybrać?

Rozumiem, ze chodzi Ci o spalinowa lub elektryczna.. Hmm jezeli masz naprawde niewielki terem to mysle ze elektryczna. Minusem jest na pewno to, ze musisz miec dostaep do pradu, na tyle zbey swobodnie piła manewrować. Jednak działają one cichutko i z reguly są lżejsze, więć do niewielkich prac w okol domu nadaja sie w sam raz. Jezeli jednak zamierzasz z czasem ciąć wiele więcej drzew na większej powierzchni not o tutaj juz tylko spalinówka. Tak samo z dostępem do prądu, jeśli jest ograniczony nie pakuj się w miliony przedluzaczy. Przy elektrycznych polecam Ci Boscha GKE 40 BCE, spalinówka chyba najlepsza będzie Hitachi CS33EB.

G
ogrodnik 2014-11-17 13:30

Wybrałem spalinową pilarkę bo elektryczna to plątanie się kabla pod nogami.Dobra do pracy blisko domu. A spalinowe Husqvarny te najtańsze to szajs ,zaś Stile tańsze to zaś mają kłopoty ze smarowaniem łańcucha. W cenie do 1000 zł to uważam oleo-mac ,solo. Żadne tam z marketów - NAC, Partnery,Macculochy itp.chińszczyzna.

G
Stefan 2014-11-17 13:44

Co za marna reklama.. Jesli chodzi o Naca to np SPS02-45 jest swienym sprzetem, kosztuje okolo 400 zl, spalinowka i nie ma z nia wiekszych problemow. Nie wiem po co czlowiek ma kupowac pile spalinowa za 1000 zl skoro chce nią pracowac w okolicy domu.. CO za ludzie.. Nie warto przepłacać. Ewentualnie Hitachi CS33EB za nicale 600 zl tez fajna opcja. Nie daj się czlowieku naciągnąć na tysiąca do domowej roboty!

G
ogrodnik 2014-11-17 14:26

Zanim kupiłem piłę do celów przydomowych ,nie piszę marki aby nie reklamować, to przeczytałem dużo opinii z tego forum i z innych ,opinii serwisantów i podtrzymuję poprzedni wpis. Sąsiad używa NAC SP-45 ale dopiero po trzech wizytach w "Castoramie" bo na starcie urwał linkę rozrusznika dwukrotnie,potem zaś ułamał mu się w rękach korek do paliwa wykonany z lichego plastiku. Ale po tych naprawach na razie pila chodzi całkiem dobrze. A jeśli chodzi o moc to do prac przydomowych potrzeba 2 -3KM a ta Hitachi CS33EB ma 1,7KM ,bardziej do gałęzi niż do przecinania klocków na opał. Żeby nie latać po serwisach zaraz po zakupie to trzeba wydać 700 zł ale nie na te tanie H czy S.

G
Kazik 2014-11-17 14:50

Re: Re: Jaką pilarkę łańcuchową wybrać?

Jesli chodzi o Naca to np SPS02-45 jest swienym sprzetem, kosztuje okolo 400 zl, spalinowka i nie ma z nia wiekszych problemow. Nie wiem po co czlowiek ma kupowac pile spalinowa za 1000 zl skoro chce nią pracowac w okolicy domu.

Zgadzam się, mam prau znajomych, którzy mają tego Naca i nikt się na niego specjalnie nie skaryżył. Swoją drogą dwukrotne zerwanie linki może być raczej kwestią złej eksploatacji. No ale oczywiscie to kwestia dyskusyjna. Mimo wsyztsko uwazam, ze ten Nac jest dobry, uzywalem nie raz i z reguly opisuje narzedzia przez siebie testowane. Do tego moge podrzucic jeszcze Makitę EA3200S35A - tez w tych granicach cenowych.

G
darondz 2014-11-17 20:49

Ja mam husqvarnę i jestem zadowolony ale na początek kupił bym nawet marketówkę za 200 byle spalinową a i tańsze się trafiają ja mam XP ale droga była nie żałuję zakupu

G
Sławek 2014-11-18 10:10

Bardziej jednaj poleciłbym Tobie pilarkę spalinową. O wiele cięższe nie są niż elektryczne, a nie ma problemu z kablem. Od siebie mogę polecić Faworyt RG 5300-18A. Chińska produkcja ale u mnie w domu się sprawdza w cięciu drewna :)

G
Piotrek 2014-11-18 10:30

Niby to prawda ze spalinowa jest prkatyczniejsza, ale jednak ja poisadam elektryczna i nie moge narzekac. W sumie pila to nie kosiarka, wiec ten kabel az tak nie przeszkadza, bez przesady. Z tanich moge CI spokojn ie polecic Itamati. Ma dobrą moc, kolo domu zorbisz porzadek raz dwa. Mam ja, moj kolega i jego szwagier. Nikt nie narzeka, wiec mysle ze to naprawde dobry sprzet. Wbrew pozorom cena i jakosc idzie w parze .

G
darondz 2014-11-18 18:55

Ja wolę jednak spalinowe bo jestem trochę gapa i niechluj i wiertarkę na deszczu zostawiłem i to był drogi błąd

1