jaka piła łancuchowa?? MC culloch do bani.

G
rebel82 2009-05-06 00:00

jaka piła łancuchowa?? MC culloch do bani.

Witam.
Jestem ( a moze bylem) posiadaczem pióły łancuchowej Mc culloch kupuionej w praktikerze jako produkt z najwyzszej półki (cenowo) w markecie.
Niedawno piła odmówiła posłuszeństwa.Zaczęła iskrzyć na wirniku.Z początku myślałem ze to szczotki.Zadzwoniłem do servisu husqvarny ( bo przeciez jest to ich posredni produkt i ich logo widnieje na etykiecie )i powiedziano mi ,że padł komutator.Nie warto tego robic bo za material i rovbote zapłace ok 300 zł wieć jakies 80 % ceny nowego.
Chcialbym zaznaczyć ,że warunki gwarancji byly takie:
gwarancja 24 miesiace jest tylko wtedy gdy po 1 sezonie tj. po ok. 11-13 miesiecy zglosimy sie ze sprzetem do aytoryzowanego servisu w celu sprawdzenia. Jesli tego nie dokonamy gwarancja ma tylko 12 miesiecy.
Ja i owszem bylem pomimo tewgo ze piłe włączyłem dosłownie dwa razy.
Piła poszła do lasu właśnie po upływie 2 lat.Dokłądnie 1 tydzien po za konczeniu 24 miesiecznej gwarancji spalil sie silnik.
I teoretyzujac pila do wywalenia bo gwar. sie skonczyla a naprawa sie nie oplaca.
I teraz pytanie.
Czy wogole oplaca sie kupowac sprzet typu NAC, MC Allister,Dolmar,Flora,itp. za sumy powiedzmy miedzy 350 a 700 zł do uzytku wylacznie amatorskiego przy domu.czy lepiej kupic :topexa" za 150 zl .Po roku oddac do wymiany w ramach servisu i pracowac dalej na nowym.
Niby kupiłęm produkt husqvarny za 400 zł a pomimo tego servisant powiedzial ze czesci na magazynie nie ma wiec bedzie problem z tym.
Czy kupując sprzet bardzo drogi mamy zawsze pewnosc ze nas niezawiedzie czy to tylko opinia "o dobrych firmach"
Zaznaczam ze chodzi mi o piły np. elektryczne do prac wybiórczych .Używanego około raz na miesiac po 1 godzinie.
Prosze o porady i sugestie
Pozdrawiam
MG

G
rebel82 2009-05-06 00:00

Re:jaka piła łancuchowa?? MC culloch do bani.

Mam jeszcze jedna sugestie.natkanalem sie w casto na piłę gałęziówkę- spalinowa. firmy Gardetech.Moc 900 wat (1.25 KM).Sprzedawca zapewniał że wieżbe dachową daje rade poiciąć i dlatego czesto jest brana przez firmy przez swa poręcznośc i niewielki gabaryt.Rzeczywiscie gabaryty byly niewielkie. 1 raz moglem wziasc jedna reka i operowac pila spalinowa.
Ale jak to sie ma w rzeczywistosci ?
Czy ktos uzywal tego sprzetu juz. Moze sie ktos podzielic opiniami o tym ??

G
LESZEK 2009-05-07 00:00

Re:jaka piła łancuchowa?? MC culloch do bani.

Ja kupiłem 1,5 roku temu piłe NAC 2,5 KM w makro.Jak narazie sprawuje sie rewelacyjnie a ma co ciąć.Jak narazie jestem zadowolony.

G
bum bum palanty 2010-10-01 07:20

Re: jaka piła łancuchowa?? MC culloch do bani.

Nie zgadzam się z pewnymi uproszczeniami. Np. Jak tanie to do bani. I nie będę tłumaczył tego bo to mnie frustruje. Hihihi

G
filip18251 2010-10-30 09:25

ja mam pile mc i dzila znakomicie

G
Michał 2011-03-10 10:52

Ja także korzystam z piły MC culloch i jestem bardzo zadowolony... piła jak każde urządzenie posiada jakieś wady, ale mnie nigdy odpukać jeszcze nie zawiodła. Jest mocna (jak dobrze pamiętam to coś około 4 KM) i ma co ciąć... Na pewno są i lepsze piły ale za cenę za którą ten sprzęt kupiłem i jaki czas już użytkuję to jest OK.
Pozdrawiam,
Michał

G
EDI 2011-11-20 14:31

JA MAM MC I POWIEM TAK PO 30 MIN CIECIA 2H ODPOCZYWA DO AMATORKI JEST OK , NON STOP SPADA ŁANCUCH , OGOLNIE TANIA PILA TANIE WYKONANIE ALE CO WYMAGAC ZA TA CENE , KLASA PONIZEJ SREDNIEJ - DOLNA POLKA DLA NIEZAMOZNYCH KLIENTOW

1