Jaka młotowiertarka i szlifierka za ok 1500zł.

G
wwd 2009-08-12 00:00

Jaka młotowiertarka i szlifierka za ok 1500zł.

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Mam zamiar kupić młotowiertarkę z wymiennym uchwytem szybkozaciskowym (800-1100zł) oraz szlifierkę kątową 125mm (400-500zł).
Narzędzia potrzebuję do prac w domu (kucie, przewierty, szlifowanie, przecinanie blach, prętów, profili itp.),
ale gdy będzie większa robota to nie chciałbym studzić wiertarki po pół godziny kucia :)
Jak na razie zdecydowałem się na model Boscha 2-26 DFR, ponieważ przez 2 lata używałem takiej wietarki w firmie i była czasami strasznie męczona ale jeszcze pracuje (tylko udar jest już słabszy).
Nie miałem styczności z innymi firmowymi narzędziami a sprzedawcy uważają że od Boscha lepsza jest Makita, ale od Makity lepsze jest Metabo.
Mam już mały mętlik w głowie i na początku chciałem na wiertarkę wydać ok 800zł to mogę podnieść budżet do 1100zł.
Ważne są dla mnie: moc udaru przynajmniej na poziomie 2-26 DFR, uchwyt szybkozaciskowy no i wiadomo - niezawodność.
Natomiast jeżeli chodzi o szlifierkę to początkowo chciałem coś z regulacją obrotów ale ceny są bardzo wysokie więc pozostanę na czym co ma 1000-1400W i tarczę 125mm.
Bardzo proszę kolegów o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam.

G
Tms 2009-08-13 00:00

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
wwd 2009-08-13 00:00

Re:Jaka młotowiertarka i szlifierka za ok 1500zł.

Dzisiaj byłem w paru sklepach i raczej zdecyduje sie na 2-26 DFR. Najbardziej pasuje mi uchwyt i przyzwyczajenie z poprzedniej pracy :)
Natomiast szlifierkę Boscha mi odradzano a polecano Metabo WE 9-125 (słabsza ale może wystarczy) lub 14-125 (ta natomiast jest lepsza ale ma regulacje od 7000rpm.)
Co do produkcji to powiem tyle ze na kilku szlifierkach niebieskich boscha (modeli nie pamiętam ale było to chyba szlifierki poniżej 1000w), pisało "made in PRC"

G
JK 2009-08-13 00:00

Ja mogę polecić całkowicie inny mix, bo jak widze że ktoś chce opini, a już prawie kupił 2-26 boscha;P to mnie skręca. Nie macie naprawde innych pomysłów?
Młotek Milwaukee PH28x, 3,3J udar, fixtec za około 1100zł plus kontówka z Kressa 1000WS, 100o wat, silnik chroniony żywicą. za ok 400zł.
Ewentualnie Młotek Kress PSE 800 za ok 950zł plus za ok 500-600zł szlifierka AEG WSE9-125MX, z regulacją obrotów.
Albo Młotek KH24 lub KH26 z AEG za ok 800-950 zł, plus szlifierka Makity 9562CVH z systemem SJS za ok 500zł.
Osobiście moge jeszcze polecić Młotek Makity HR2470 lub Milwaukee PH 26 oraz kątówki metabo WQ-1000 czy Dewalt D28133 lub D28132C.

G

W sumie to znalazłem sklep w którym pracuje znajomy i
mogę mieć wiertarkę lub kątówkę w niewiele większej cenie niż w sklepie internetowym.
Jedyna wada to posiadają tylko sprzęt boscha, Makity i Metabo.
Trochę się obawiam zakupu pzrez neta ze wzgledu na to że np w lokalnym sklepie wiem że mam 2-26 produkcji niemieckiej a nie PRC, poza tym pozostaje też problem z gwarancja - każdy sprzęt zakupiony przez neta trzeba wysłać przesyłką ubezpieczona na swój koszt. W lokalnym sklepie jak się zepsuje to nic nie placę...
Przy okazji PH-28X jest duzo lepszy od 2-26DFR?

G

Jak dla mnie tak;] ale to tylko moja subiektywna opinia. Za kilka dni sam stanę się posiadaczem prawdopodobnie tego młotka. Chyba że znajde coś rónie atrakcyjnego i tanszego.
Młotek PH28 posiada wyższy udar, przy podobnym ciężarze. Bardzo niskie przy tym wibracje AVS, techologię IMB (zintegrowany blok metalowy) czyli pod plaskikową obudową posiada metalową obudowę, która łączy korpus silnika z przekładnią i mechanizmem udarowym. Teoretycznie każda profi marka coś podobnego posiada, ale w AEG/Milwuakee jest to najlepiej zrobione. http://www.milwaukeetoolvibration.com/ - tutaj masz szczegóły. PH 28 posiada też funkcję redukcji siły udaru, co ułatwia pracę w delikatnieszych materiałach typu pustak, gazobeton itp...
Co do kupowania w Necie, kupuj w sklepach o wyrobionej marce, pozytywne komentarze itp.. na pewno nie trafisz na chińczynka.
Co do tego Boscha to jakbyś chciał to masz tu ciekawą oferte razem z kątówką i coś ci jeszcze zostanie.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=712409500

G

Pytając o 2-26dfr i PH-28X chodziło mi bardziej o niezawodność, usterkowość, serwis. Oczywiście rozwiązania techniczne są też bardzo ważne ale co nieco o takich rzeczach mozna poczytać. Niestety trudniej znaleźć kogoś kto uzytkuje taki sprzęt i chciałby podzielić się doświadczeniem.

G

Zapomniłem dodać że te młotki PH28/PH30 jako jedyne mają podwójne łożyska kulkowe, co dodatkowo zwiększa stabilność i wytrzymałość maszyny.

G

Jeśli słyszałeś o niezawodności Hilti, to na obecne czasy to jedynie Milwaukee, Festool dorównuje dawnej renomie Hilti, a jest jednak tańsze niż Hilti;) Ja osobiście nie słyszałem by ktoś specjalnie narzekał na Milwaukee, czego nie mozna powiedzieć o Boschu, choć prawde trzeba oddać że mało kto uzywa Milwaukee(cena i znajomość marki), stąd też mmniejsza awaryjność. Mimo wszystko Milwauke powinno być wytrzymalsze. Co do części, bosch ma tą przewagę, przez swoją popularność, ale to w sumie niewielka przewaga, bo przez 3 lata gwarancji narzędzia milwauke wysyłasz do serwisów w warszawie lub wrocławiu. Po upływie gwarancji zanosisz do najbliższego solidnego serwisu(nawet serwisu boscha) i oni sobie sprowadzą części z serwisów cenralnych. Fakt że to nieco może wydłużyć naprawe i troche zwiększyć koszt napraw. Ale masz jak dla mnie solidniejszy sprzęt, na długie lata jeśli nie zapomnisz o podstawowych rzeczach typu smarowanie, przeglądy, wymiana szczotek czy ogólne dbanie o stan narzędzie(czyszczenie brudu).

G
JK 2009-08-14 00:00

Małe sprostowanie PH28 nie posiada redukcj udaru;)(tylko model PH30) ale to i tak nie zmienia ogólne mojej opini.

G
JK 2009-08-21 00:00

Jakbyś jeszcze nie wybrał, znajdziesz na necie coś takiego:
Młotek Milwaukee PLH 26QE - 3,3J, redukcja udaru, kostrukcja L za 1050zł! Oraz nowość również Milwaukee szlifieka AG11-125 1100W za 396zł! Dla mnie ta szlifierka cena bomba:) aż mnie korci kupić, niestety mam już w domu małego kressa:) WS 710

G
don davido 2009-08-28 00:00

cześć!
skoro używałeś boszowskiej 26-ki i sprawdzała się OK to nie ma co szukać gdzie indziej. ja też mam z tym modelem dobre doświadczenia. zresztą jak i z poprzednią 24-ką. co do kątówki to b. fajnie sprawdzają się boszowskie 14-ki. jak nie potrzebujesz z reg obrotów to popatrz na GWS 14-125CI. 1400W, hamulec bezpieczeństwa, tzw constant (patent utrzymujący stałe obroty bez względu na obciążenie - oczywiście w granicach możliwości mocowych), bdb ergonomia. ew. coś z oferty makity.
pozdrawiam!

G
wwd 2009-08-28 00:00

Witam.
Szukałem u siebie Milwaukee i znalazłem jednego dystrybutora niestety ceny - kosmos...
Zdecydowałem się nie kupować na internecie (miałem już kilka problemów z reklamacjami rzeczy kupionych na necie).
Kupiłem w sklepie u znajomego - dał mi dobry upust jak na lokalne ceny - młotowiertarkę boscha 2-26 dfr (zresztą z tych wszystkich najbardziej mi leży w dłoni, oraz szlifierkę metabo we 9-125 - trochę słabsza niż chciałem ale jest z regulacją.
Jak na razie jestem zadowolony.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie porady.

1