Jaką mimośrodową, proszę o radę. AEG, BOSCH?

G
paweł 2010-05-01 10:30

Jaką mimośrodową, proszę o radę. AEG, BOSCH?

Panowie, jestem tutaj nowy. Widzę, że sporo jest tu znawców tematu. Pracuje w branży lakierniczej. Chce zakupić szlifierkę mimośrodową, do tej pory pracowałem na niebieskim Boschu GEX 150 która służy mi 14 lat praktycznie bezawaryjnie (dwa razy szczotki i raz stopa). Mam na oku AEG EX 150E z podwójnym skokiem mimośrodu - 3,2 - 6,4. Doradzcie, czy sprzęt ten będzie odpowiednim narzędziem do obróbki szpachli, lakieru, podkładu? Czy jest wystarczająco trwały? Czy żółty AEG można porównać do niebieskiego BOSCHa? Pan w sklepie powiedział, że to sprzęt porównywalny, a nawet.... lepszy. Fakt, przyjemnie to pracuje i lezy w dłoni. ;) Wiem, FEstool rządzi, ale ta cena!!!

G
JK. 2010-05-01 19:04

Re: Jaką mimośrodową, proszę o radę. AEG, BOSCH?

Nie żółty;P tylko pomarańczowy AEG;)
Jedno co ci mogę powiedzieć że cokolwiek kupisz, to raczej już tyle narzędzie nie wytrzyma, przy odrobinie szczęścia i właściwym użytkowaniu i przeglądach elektronarzędzia wytrzymują średnio ok 5 lat. Na więcej bym nie liczył.

Ja mam tą szlifierkę AEG, odnowiła boazerję w domu, oraz na działce w altance sufit, na razie jest ok.

G
paweł 2010-05-01 20:01

Tak, prawie 14 lat i jeszcze chodzi, pierścień hamujący jest tylko mocno wytarty, troszkę obrotami śmaga, a była katowana bezlitośnie. Wracając do AEG, masz racje to lekka pomarańcza. Jest bardzo atrakcyjna cena, nigdy nie miałem sprzętu tej firmy, dlatego się waham, czy to dobre narzędzie, czy to renomowana firma porównywalna z niebieskim robertem ;).

G
paweł 2010-05-01 20:04

Mam kilka szlifierek Hitachi. Więcej tej marki nie kupie, to jest nieporozumienie, chyba gorsze od zielonego roberta.

G
JK. 2010-05-01 20:23

Wiesz w obecnych czasach, narzędzia mają się zwrócić, jeśli wytrzyma te 3 lata gwarancji to sądzę że warto. Jak sam mówiłeś to nie festool, ale cena ok 600 jest bardzo atrakcyjna. Jeśli już zdecydujesz się sprawdź na miejscu jedną rzecz, przełącznik rotacji, aby nie chodził za luźno.

G
paweł 2010-05-02 00:23

ok, tak zrobię, dzięki za podpowiedź i pozdrawiam

G
JK. 2010-05-04 00:08

Nie masz za co dziękować, bo rady powinieneś dostać od fachowców, którzy pracują podobnymi narzędziami. A ja jestem tylko amatorem, sprzedawcą w dodatku;P - to przeklęństwo tego forum. Gdzie ci fachowcy? Zauważyłem, że jak chodzi o młotek, wiertarke, wkrętarke czy szlifierke kątową to masa specjalistów, może dlatego że w domu każdy to ma?;)

G
paul123 2010-05-14 22:32

Witam.

Jestem posiadaczem tej szlifierki (AEG) od około tygodnia. Moje pytanie jest takie: czy wie ktoś z szanownych forumowiczów gdzie są produkowane te narzędzia, ponieważ nie mogę znaleźć informacji na ten temat, ani na opakowaniu ani w instrukcji czy też samym narzędziu. Kupując szlifierkę byłem niemal pewien że jest to produkcja niemiecka jednak straciłem pewność i zwracam się z pytaniem do Was. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam

1