Husqvarna 141 Pomóżcie

G
Diablo214 2009-11-18 00:00

Husqvarna 141 Pomóżcie

Mam kilkuletnią Husqvarne 141. Ostatnio ciełem drzewa i zaczeła gasnąć na wolnych obrotach, więc ją trzymałęm na dość dużych, zgasiłem i po pewnym momencie już nie odpaliłem. I tak siedziałą 3dni, po czym była mi potrzebna, i nie chciala odpalać dałem koledze i miał ustawić na tych śróbkach. A okazało się że całkowice zruszał i dalej nie pali.
Przeczytałem gdzieś i sam zaczełem coś krecić tymi śróbkami:
Zapali mi ale odrazu daje najwyższe obroty i po 5.sec gaśnie. Powiedźcie mi jak mają byś ustawione dokłądnie te śróbki. Mam L i H i wyżej mam trzecią prawdopodobnie T ale nigdzie nie jest napisane więc nie wiem.

G
Sławomir Kalinowski 2009-11-19 00:00

Re:Husqvarna 141 Pomóżcie

witam
- wkręc srubę H i L do oporu (ale ostrożnie abyś ich nie uszkodził!) i je wykręc o jeden pełny obrót ( ja mam śrubokręt z cechą)
- uruchom piłę i śrubą S wyreguluj bieg jalowy: wkręcasz to obroty rosną, wykręcasz=obroty maleją- tak zrób ,żeby łancuch się zatrzymał.
- teraz wyreguluj obroty maksymalne śrub H. Wkręcasz śrubę H- obroty rosną, wykręcasz obroty maleją.
- teraz przyspieszenie: jeżeli pila wchodzi na obroty mułowato, zbyt wolno, bezwładnie to wykręcaj śrubę L ( maksymalnie o 1/4 obrotu!) aż będzie przyspieszac z szarpnięciem.
- teraz znowu sprawdź bieg jalowy....
wszystkie czynności mozesz powtarzac kilkakrotnie aż będzie wszystko OK.
Mieszanka paliwowa ma byc nowa wg prawidłowych proporcji!
Ale nic samo sie nie uszkadza. Odkręc tłumik i zajrzyj do cylindra aby stwierdzic w jakim stanie jest tok, jeżeli są pionowe rysy to pila jest zatarta i nie ma mowy o regulacji!
pozdrawiam Sławek

G
DIablo214 2009-11-19 00:00

Re:Husqvarna 141 Pomóżcie

Dzieki wielkie. Dzisiaj trudziłem się z tym 3 godziny i prawie ustawiłem idealnie. Abym wiedział że odpisałeś to bym mi napewno mniej czasu zajeło. Jutro mam potnąć troche drzewa to wyprubuje, jak będzie chodzić. A jak nie to wracam do ustawienia xd.
Jeszcze raz dzieki ;)

1