HR 2450T Problem z kuciem

G
Bolek 2009-06-03 00:00

HR 2450T Problem z kuciem

Witam,
chciałem Was się spytać czy to jest problem z maszyną czy tak powinno być a może jest to wina operatora (czyli moja)
Jak w temacie mam Makite HR 2450T (pożyczoną od kumpla więc znając go sprzęt jest oryginalny). Chciałem wczoraj skuć wylewkę cementową grubości 4cm. I wielkie rozczarowanie! Szybciej zwykłym młotkiem 800g udawało mi się rozbić wylewkę niż maszyną. Do kucia używałem dłuta i nastawiłem pokrętło na funkcję młota (najbardziej w lewo). Czy to normalne, że młoto-wiertarka nie jest wstanie skuć wylewki 4cm??Jakbym chciał skuć Makitą zajęłoby mi to chyba cały dzień (powierzchnia 1mkw) Wcześniej używałem tego sprzętu jako wiertarki i muszę przyznać, że jako wiertarka udarowa spisywała się idealnie i zastanawiałem się nad kupnem tego typu sprzętu ale po wczorajszym zdarzeniu mam wątpliwości co do skuteczności tego typu narzędzi.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

G
Tomek 2009-06-03 00:00

Re:HR 2450T Problem z kuciem

wybij sobie z głowy kucie wylewki takim sprzętem. to tego służą młoty sds max. to tak jakbyś chciał przewieźć 30 tonowy ładunek małym fiatem

G
Bolek 2009-06-04 00:00

Dziękuję za odpowiedź, zawsze jakiś konkret. Czyli można by powiedzieć, że tego typu sprzęty to nic innego jak tylko mocniejsze wiertarki?? W sumie na to ile one kosztują to jest dyskusyjną sprawą ich kupowanie.

G
M 2009-06-04 00:00

Nie strzelaj do komara z armaty.
Komar = Makita HR 2450T
Armata = wylewka 4cm

G
Bolek 2009-06-04 00:00

To skoro sprzęt tego typu jest za słaby to powiedzcie mi proszę jakiej maszyny należałoby użyć, żeby sobie z tą wylewką poradzić. Dodam tylko, że jest w mieszkaniu na pierwszym piętrze więc jakby ktoś wprowadził tam młot z klasy 5kg (lub wyżej) to by od razu sąsiad z dołu przybiegł. Oczywiście z pretensją, że mu gdzieś coś popękało i pewno tak faktycznie by było. Pomijam kwestię, że najpierw trzeba mieć taki sprzęt a do skucia powierzchni 8mkw nie wydam ponad 2tyś na maszynę.

G
Paweł 2009-06-04 00:00

Musi Ci skuć, kułem kiedyś, (mam ten sam model) stary beton w garażu, i poszło, fakt że przypaliłem wirnik i ręce to mnie bolały...
Ale handlując takimi maszynami i mając serwis, żaden problem :))
Kuj po kawałku, powinno iść, ale z głową żebyś koledze maszyny nie musiał odkupować :).
Bo to że nie do takich zadań przeznaczona to jedno, a to że powinna i tak dać radę to drugie.
Choć osobiście radzę skołować coś z maxów 5kg, sąsiad z dołu i tak różnicy nie odczuje:)
Pozdrawiam.

G
Tomek 2009-06-04 00:00

dobra myśl. chyba wszyscy się zgodzą ze mną jak napisze że to mocniejsza wiertarka. producent nazwał ten sprzęt MŁOTOWIERTARKA Z PODKUWANIEM a nie młot wyburzeniowy!!! nie kuj tym bo szkoda maszyny. jak chcesz uniknąć inwestycji w młot to skorzystaj z usług wypożyczalni. cena takiej imprezy to jakieś 90 złotych za dobe + kaucja, która jest zwracana po oddaniu maszyny. chyba że chcesz fundnąć koledze nową makite:P

G
adam 0 2009-06-09 00:00

zawsze podziwiałem ludzi którzy sie wybierają z motyką na słonce ale wtakim przypadku nie ma żartów. gdyby ktoś mi chciał odwalić taki numer z moimi narzedziami bym mu kupił młotek przecinak i z usmiechem na twarzy życzył powodzenia
:-)

G
Bolek 2009-06-09 00:00

Przychylę się do sugestii wypożyczenia maszyny. Czy polecacie jakąś wypożyczalnię w Warszawie (Śródmieście). Jaki sprzęt warto wypożyczyć, żeby szybko (wypożyczenie 24h) i bez rozwalenia sufitu sąsiadowi skuć wylewkę. Odnośnie porywania się z motyką na słońce to w takim razie jest to kolejna opinia potwierdzająca zdanie, że jest to po prostu mocniejsza wiertarka. A cena jest tylko przejawem snobizmu i trzęsieniem portkami czy przypadkiem wiertareczka wytrzyma aż takie obciążenie.
Pozdrawiam

G
Tomek 2009-06-09 00:00

nie polece Ci wypożyczalni bo jestem z dolnego śląska:) jeżeli chodzi o sprzęt to sugerowałbym nie więcej niż 15J udaru. chyba że ktoś wie lepiej to niech mnie poprawi. myśle że na takie potrzeby 10 wystarczy spokojnie. nie zgodze się z ostatnim zdaniem. ktoś wymyslił te sprzety po to żeby wypełnić lukę między wiertarką udarową a młotem. wywierć po 100 otworów fi 10 w żelbetonie zwykłą wiertarką i tą makitą. znajdziesz odpowiedź na pytanie czy to jest snobizm i dowiesz się co to znaczy komfort i efektywność pracy. myśle że taka ilość wystarczy. pozdrawiam

1