Honiton czy Proxxon

G
voytecc 2011-12-11 01:43

Honiton czy Proxxon

Witam

Mam pytanie która Firma jest lepsza? Chodzi mi o klucze nasadowe + grzechotka

Pozdrawiam

G
maras 2011-12-12 00:31

Re: Honiton czy Proxxon

Mam sporo narzędzi Proxxona i naprawdę polecam .Nasadki nie tracą wymiaru ,te większe współpracują z kluczem dynamometrycznym i przy 280-300 Nm jeszcze nie poległy.
Jakieś 20 lat wstecz kupiłem podstawowy zestaw narzędzi i dodatkowo grzechotkę i do dziś mi dzielnie służy Powiem więcej mam w zestawach nowe grzechotki ale ich nie używam ,po prostu chcę tą starą grzechotke zajechać i nie mogę. Natępne narzędzia które będę uzupełniał to tylko Proxxon industrial (przemysłowe)
Honitona nie używałem bo Proxxona miałem pierwszego i na nim się nie zawiodłem ,uczciwie polecam.

G
voytecc 2011-12-12 09:42

myślę nad PROXXON 23020 lub HONITON 402094B

G
voytecc 2011-12-12 14:23

po intensywnych poszukiwaniach i paru godzinach przed kompem znalazłem wpis na mazdaspeed.pl cytuję: "....Z firmą Honiton styczności niestety nie miałem, za to z Proxxon owszem. Na nasadki narzekać nie mogę (znoszą przedłużki po metr, jeszcze żadna nie pękła/wyszczerbiła się), za to grzechotkę i kant tyłka pobić... Miałem grzechotkę też z jakiegoś kompletu i przekręciłem ją odkręcając trochę zapieczoną nakrętkę na klucz 19, bez żadnej przedłużki. Tak więc jeśli chodzi o Proxxon - nasadki tak, grzechotka - nie...." nabrałem pewnych obaw ... tak czy siak właśnie przed 3 godzinami zakupiłem PROXXONa 23020 gdyż była dobra cena na niego u mnie w mieście a Honitona nigdzie nie mieli a wole zakupić na miejscu z pewnego źródła czyt. dużego sklepu metalowego niż z aukcji bez pewności że produkt nie jest podrobiony no i jeszcze nie muszę płacić za przesyłkę. pozdr voytecc@poczta.fm

G
PanFleks 2011-12-12 15:02

No ale przecież Proxxon daje długą gwarancję na swoje narzędzia, więc albo kolega, który to pisał kupił używkę, albo nie jest do końca szczery z tym "okręcaniem lekko zapieczonej śruby" ;-)

Ja swoim Covalem (który jakościowo podobno gorszy od Proxxona) robiłem różne rzeczy (włącznie z pracą nasadkami założonymi na klucz udarowy) i złego słowa nie powiem.

G
maras 2011-12-12 23:52

voytecc , będziesz z Proxxona na pewno zadowolony a po jakimś czasie dokupisz kolejne zestawy tej firmy.
Odnośnie grzechotki to pamiętaj aby na "pierwsze szarpnięcie" zapieczonej śruby lub nakrętki nie używać grzechotki tylko sztywnego pokrętła oraz nie stukać w grzechotke.
Jak już "szarpniesz" zapieczoną śrubę to już możesz używać grzechotki i tak samo przy dokręcaniu tych wiekszych śrub ,na ostateczne dokręcenie to pokrętło lub klucz dynamometryczny.
pozdrawiam

G
voytecc 2011-12-13 13:48

maras... dzięki za wskazówki ale śrubę poluzowaną to nawet najtańsza grzechotka z marketu odkręci... a chyba nie o to chodzi .. no ale wiadomo kto dba ten ma....

G
Stanik 2012-04-07 14:07

Proxxon - dzisiaj uzylem i sie zawiodlem... badziew, badziew i jeszcze raz badziew. Konkretny klucz to sie nie objedzie tylko w ekstrimie peknie a to chyba z al zrobili... Kopytkowe 15 za 150 zeta kilka sztuk i rekami bez jakichs rurek itd ulegl odksztalceniu!!! chinskie gowno!!!

1