HITACHI DH24PC3

G
Michał 2011-03-10 20:37

HITACHI DH24PC3

Ogółem jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu jednak dziś chciałem wywiercić dosłownie 2 otwory i niestety nie udało mi się tego dokonać. Udar tak jakby nie działa :) co może być tego przyczyną? Gdy daję sprzęgiełko na pozycję wiercenia to wierci, jak na wiercenie z udarem (młotowiertarka) to owszem wierci ale bez udaru, a jak w pozycję młotka (czyli tylko kucie) to nic się nie dzieje. Silnik pracuje bez zarzutu. Tak jakby nie przełączało się na udar. Może to być wina sprzęgła? Wiertarkę mam chyba niecałe 2 lata i nie była ona nadmiernie używana, proste prace. Co na to poradzić?

--
Pozdrawiam.

G
JK. 2011-03-10 22:19

Re: HITACHI DH24PC3

Naprawić w serwisie;) - padł wylacznik udaru(prawdopodobnie), bardzo popularna awaria i częsta, nie zaleznie od marki.

G
Michał 2011-03-12 02:52

W tym modelu przełącznik umiejscowiony jest od spodu wiertarki. Też mi się wydaje, że to będzie to.. ciekawe ile ta zabawka kosztuje.. przegląd 50zł, smar 20-25zł, +część i wymiana :) generalnie jakby się dało to gdzieś bym kupił i sam wymienił łącznie ze smarowaniem...

G
Rufus 2011-03-12 08:15

Only Servis :)
Na oko awaria przełącznika rodzaju pracy (ale głowy nie dam bo może to być też coś z przeniesieniem napędu)
Nie wiem jak sprzęt był eksploatowany ale czasem zdarza się że przełączniki się zapylają !
Można spróbować przedmuchać przełącznik sprężonym powietrzem i ewentualnie prysnąć czymś w rodzaju "Kontakt spray"
Może pomoże ale nie gwarantuję :)

Pozdr

G
Michał 2011-03-13 11:47

Rozkręciłem ją jeszcze raz i przepatrzyłem mniej więcej części.. zrobię zdjęcia i załączę do tematu. Ogółem wydaje mi się, że albo przełącznik albo chodzi o przekazanie napędu bo jest tam taki cylinderek z tłoczkiem i jedna z części przekazuje napęd "wiercenie" a po przełączeniu w teorii porusza się jakaś część na łożysku, która porusza cylinderkiem.. zaraz dołożę zdjęcia..

G
Michał 2011-03-13 14:14

HITACHI DH24PC3

..mam zdjęcia tylko zamieściłem je na rapidshare pod adresem http://rapidshare.com/files/452335812/zmn.zip
Część ze zdjęcia 19 nie wpasowuje się do części ze zdjęcia 15 a tylko wtedy działa udar jak jedno wejdzie w drugie więc podejrzewam przełącznik - pewnie zwalnia jakąś zapadkę czy cuś :)). Cała reszta pracuje bez zarzutu.. pytanie tylko jak zdjąć przełącznik :))) próbowałem go delikatnie podważyć bo myślałem że zejdzie po prowadniczkach ale to nic nie daje. Prawdopodobnie trzeba zacząć od ściągnięcia uchwytu ze zdjęcia 9 ale to w teorii.. macie jakiś pomysł?

G
jan 2017-07-27 15:37

Przełącznik trzeba obrucić białą stroną blokady do silnika aby był w lini prostej delikatnie podwarzyć i wyskoczy nic na siłę bo się połamie

1