Gwoździarka

R
Rafi 2014-04-04 14:01

Gwoździarka

Cześć. Chciałbym was prosić o radę ;) Mój znajomy chce kupić gwoździarkę i nie wie jaką wybrać :P Poradzicie jakie są dobre ? Chciałby z firmy yato .

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2014-04-04 22:52

Re: Gwoździarka

Napisz może do czego ma służyć ta gwoździarka?

R
Rafi 2014-04-05 07:46

Znajomy mówi, że potrzebna mu do łączenia desek.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2014-04-05 15:37

Łączenie desek to w dalszym ciągu dość ogólnie ;-)
Ale ok - jest kilka rodzajów narzędzi, w zależności od konkretnego zastosowania możesz wybrać dużą gwoździarkę (prace konstrukcyjne, budowlane i dekarskie), gwoździarkę na mniejsze sztyfty, bądź combo - zszywacz i gwoździarkę. Ja korzystam z dwóch narzędzi, przeczytasz o nich tutaj: http://panfleks.blogspot.com/2013/06/zszywacze-i-gwozdziarki-co-wybrac_10.html. Są jeszcze małe i precyzyjne sztyfciarki przeznaczone głównie do prac wykończeniowych, gdzie liczy się estetyka pracy. YATO z mojego tekstu sprawuje się bez zarzutu, aczkolwiek częściej używam mniejszego narzędzia.

Mniejsze do prac wykończeniowych i tapicerskich, większe do pracy z drewnem. Łączenie deski przy użyciu małych sztyftów mija się z celem, bo będzie to bardzo nietrwałe połączenie. Gwoździarki większego kalibru to już spory wydatek. Już lepiej użyć klasycznych gwoździ i młotka.

R
Rafi 2014-04-07 20:24

ok dzięki ;)

R
olaf 2014-07-11 22:23

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1