Ferm FPCD-1800lk aku 18v - co sądzicie?? jakieś inne propozycje??

G
mruffa 2011-04-05 15:31

Ferm FPCD-1800lk aku 18v - co sądzicie?? jakieś inne propozycje??

Witam
Za miesiąc zaczynam remont mieszkania i szukam wiertarko wkrętarki w rozsądnej cenie. Służyć będzie do różnych drobnych prac, skręcania mebli itd, ale dobrzy by było, gdyby dała sobie także radę z wywierceniem dziury w ścianie. I stąd moje pytanie, co sądzicie o tej ??

http://allegro.pl/ferm-fpcd-1800lk-wkretarka-udarowa-aku-18v-2-2mah-i1537561109.html

Może ktoś używał?? Patrząc na markowych producentów, aby mieć wiertarko wkrętarkę z udarem o takich deklarowanych parametrach trzeba wydać grubą kasę, a na to mnie nie stać. Nie pasuje mi tylko to że ma jeden aku :/ apropo czy aku Li-Ion mają tzw. "pamięć ładowań"?? Czy trzeba je za każdym razem rozładowywać do końca przed ładowaniem, bo w innym razie szybko się je zajedzie?
A może ktoś ma jakieś inne propozycje wiertarko wkrętarki w rozsądnej cenie?

G
Domi 2011-04-05 23:10

Re: Ferm FPCD-1800lk aku 18v - co sądzicie?? jakieś inne propozycje??

Wiec moze od konca : aku li-ion posiadaja pamiec ale tylko jezeli nie ladujesz do 100%, i nie trzeba czekac aby sie rozladowaly do konca mozna doladowywac kiedy sie chce aby tylko ladowax na max, nie lubia takze godzinami przebywac w ladowarce podlaczone.Co do samego narzedzia to nie mam pojecia jak sie sprawuje, choc jego osiagi sa bardzo dobre ( o ile sa prawdziwe) lecz duzy minus za 1 aku. Co do innych wkretarek to jest mnostwo w rozsadnej cenie tylko napisz ile chcesz wydac a na pewno cos sie znajdzie lepszego.

G
mruffa 2011-04-06 09:13

budżet mam max 400zł, przeglądając różne stronki najbardziej rzucił mi się w oczy jeden Bosh

http://www.narzedzia.com/bosch-professional-wiertarko-wkretarka-gsr-12-2-3-akumulatory,18596.html

jak na 12V wydaje mi się że ma bardzo przyzwoity moment no i duży plus to 3 aku. Oprócz tego jeszcze Kress

http://www.narzedzia.com/kress-akumulatorowa-wiertarko-wkretarka-122-as-set,8654.html

Tylko niestety nie są to wkrętarki z udarem, ale za to lepszych firm. NIe wiem na co postawić, na sprawdzoną i w miarę pewną markę, czy deklarowane parametry Ferm'a :/

G
JK. 2011-04-08 18:23

A po co ci ten udar w wkrętarce?;) Ten Ferm był dość mocy, ale troche wątpie w ten moment obrotowy.

G
Domi 2011-04-08 23:14

Ja bym wybral sprzet firmowy wiec kress lub bosch ale jezeli bardziej potrzebujesz wiertarki a sporadycznie cos skrecal to lepiej kupic wiertarke sieciowa z regulacja obrotow dzieki temu i wywiercisz i cos wkrecisz lubz czasem dokupisz lepsza wkretarke jeszcze jest kwestia z czego masz sciany w mieszkaniu bo jak z betonu to nawet najlepsze wiertarko wkretarki nie dadza rady.

G
andy1978 2011-11-27 21:39

Handluję takimi wkrętarkami. Sama wkrętarka i ładowarka są godne uwagi chociaż wkrętarka jest dość ciężka. Moment obrotowy jak i udar we wkrętarce zadziwiają. Niektóre wiertarki nie mają takiego udaru. Akumulator to natomiast porażka. Słabej jakości ogniwa. Po 2 latach wysiadają (bez względu na przepracowany czy przeleżany czas) Mam kilka kompletów ale z uszkodzonymi właśnie akumulatorami. Jak coś to pisać roman1978@tlen.pl

G
andy1978 2011-11-27 21:39

Handluję takimi wkrętarkami. Sama wkrętarka i ładowarka są godne uwagi chociaż wkrętarka jest dość ciężka. Moment obrotowy jak i udar we wkrętarce zadziwiają. Niektóre wiertarki nie mają takiego udaru. Akumulator to natomiast porażka. Słabej jakości ogniwa. Po 2 latach wysiadają (bez względu na przepracowany czy przeleżany czas) Mam kilka kompletów ale z uszkodzonymi właśnie akumulatorami. Jak coś to pisać roman1978@tlen.pl

1