elektronarzedzia dla elektryka

G
rafisz 2012-04-25 08:00

elektronarzedzia dla elektryka

witam wszystkich forumowiczy,
Panowie potrzebuje takich narzędzi jak odkurzacz, szlifierka kątowa na tarcze 125 mm, młotowiertarka z podkuwaniem i najlepiej z wymiennymi uchwytami (coś takiego jak gbh 2-26 dfr ale niekoniecznie akurat ten model), zwykła mała wiertarka, wkrętarka, sprzęt ma być używany na budowie w ekipie elektryków,
i teraz prośba o poradę - jakie modele wybrać, interesowałaby mnie jak najdłuższa gwarancja na firmę, wiadomo że ma być to sprzęt niezawodny, itp
z góry dziękuję za wszelkie propozycje

pozdrawiam

G
PanFleks 2012-04-25 10:58

Re: elektronarzedzia dla elektryka

Większość producentów profesjonalnych narzędzi (oprócz Makity i Hitachi) oferuje teraz 3 letnią gwarancję na firmę. 3 lata na fakturę dostaniesz także w Castoramie na MacAllistera, ale rozumiem, że rozmawiamy o innej klasie narzędzi ;-) DeWalt z serii XR też 3 lata, ale jedynie na akumulatorowe. 4
Odkurzacze dla kilku marek dostarcza ten sam producent. Do markowych producentów zawsze masz serwis i dostęp do części zamiennych, dlatego raczej nie opłaca się kupować marketówek, chyba, że nie przeszkadza Ci bieganie do sklepu i wymiana sztuka za sztukę.

Do podkuwania nadadzą się młotki klasy 2-3kg, ale do kucia polecane są SDS Maxy, a minimum to młot SDS Plus w układzie L.

W przypadku kątówek zwróć uwagę na zabezpieczenie przeciwpyłowe silnika, koszyczek izolujący wirnik oferują niemal wszyscy.

Akumulatorówki to temat rzeka, do prac budowlanych daruj sobie raczej te zasilane akumulatorem 10,8V. Jeśli prace będą lekkie, możesz zaryzykować z zestawem akku Boscha za około 1400 PLN - znajdziesz tam wkrętarkę, zakrętak udarowy, małą lisicę. Do prac elektrycznych i monterskich sprawdzi się idealnie. Chodzi o taki zestaw, o którym wspominam na blogu:

http://panfleks.blogspot.com/p/juz-wkrotce-na-blogu.html

Z mojego doświadczenia bardzo dobrze sprawdza się sprzęt Metabo, Makity (ale nie wszystko), DeWalt, i Boscha. Dzisiaj ma przyjechać do mnie młotek Milwaukee PLH20, ale ona raczej nie sprawdzi się w Twoich zastosowaniach.

Jeśli poczytasz bloga, dowiesz się jak akumulatorówki sprawdzają się pod kątem wydajności - różnice dotyczą szczegółów, na papierze wszystkie wyglądają bardzo podobnie.

Najbardziej rozbudowaną sieć serwisów ma Bosch i Makita. Najbardziej atrakcyjną ofertę jeśli chodzi o gwarancję ma w tej chwili chyba Metabo, ze względu na gwarancję (także na akumulatory).

Jedyna rzecz, jakiej nie polecam, to wybieranie do ciężkiej pracy najniższych modeli, nawet pomimo, że będzie to sprzęt profi. Np. metabowski KHE 24 jest rewelacją do domu, ale w pracy zawodowej będzie miał pewne ograniczenia. Podobnie Bosch serii 10,8V - są dobre i kompaktowe, ale nie do ciężkiej pracy.

Jak będziesz miał konkretne typy, dopisz do wątku - tak naprawdę nie wiemy jakim budżetem dysponujesz, a szklana kula dzisiaj jest wyłączona ;-)

G
rafisz 2012-04-25 13:00

ehh faktycznie zapomniałem o gotowce jaka mogę przeznaczyć, myślę ze jakieś 5-6 tys zł by się znalazło
pozdrawiam

G
PanFleks 2012-04-25 14:21

Kasa ładna na początek ;-)
Czy odkurzacz ma służyć do ogólnego sprzątania, czy także do gładzi?
Jeśli to drugie, to szukaj czegoś z otrzepywaniem filtra, jeśli mały odkurzacz do sprzątania, to u mnie bardzo dobrze sprawdza się Karcher z gniazdkiem na elektronarzędzia. Kosztuje parę stówek, może pracować z workiem lub bez.

Co do narzędzi - jeśli masz czas napisz do mnie na maila, którego znajdziesz na blogu, być może będę miał narzędzia, które przetestowałem, a mógłbym je odsprzedać. Co do szczegółów - prv.

Czy kątówkę chcesz też używać do robienia bruzd?

G
PanFleks 2012-04-25 14:21

Kasa ładna na początek ;-)
Czy odkurzacz ma służyć do ogólnego sprzątania, czy także do gładzi?
Jeśli to drugie, to szukaj czegoś z otrzepywaniem filtra, jeśli mały odkurzacz do sprzątania, to u mnie bardzo dobrze sprawdza się Karcher z gniazdkiem na elektronarzędzia. Kosztuje parę stówek, może pracować z workiem lub bez.

Co do narzędzi - jeśli masz czas napisz do mnie na maila, którego znajdziesz na blogu, być może będę miał narzędzia, które przetestowałem, a mógłbym je odsprzedać. Co do szczegółów - prv.

Czy kątówkę chcesz też używać do robienia bruzd?

1