Efektywne ładowanie i użytkowanie wkrętarki

G
Grom546 2011-07-31 14:45

Efektywne ładowanie i użytkowanie wkrętarki

Witam,
Kupiłem dzisiaj Wkrętarką B&D GC1440SF (z Anglii) bateria 14V Nimh. Przeczytałem instrukcję dotyczącą ładowania baterii (napisali żeby na początku ładować 12h). Ale po wejściu na stronę producenta znalazłem instrukcję do tej samej wkrętarki i tam już było napisane żeby ładować 9h...
Lepiej ładować 12 czy jest ryzyko przeładowania i ładować 9?
Dodatkowo mam pytanie czy formatować baterię przez całkowite jej rozładowanie i naładowanie?
Będę używał wkrętarki pewnie raz na 4 miesiące, jak zapewnić największa żywotność baterii? Czy za każdym razem rozładowywać ją po użyciu do końca i potem ładować i następnie ładować tuż przed użyciem czy doładowywać co parę miesięcy.
Pozdrawiam

G
JK. 2011-07-31 16:20

Re: Efektywne ładowanie i użytkowanie wkrętarki

heh to B&D używa jeszcze takiego archaicznego systemu ładowania? Pożal się boże;]
- Ok jak już kupiłeś, to ładuj tak jak w instrukcji(obojętnie z której), coś się spieprzy, zareklamujesz. A co do ogniw NiHM jedno musisz pamiętać, że nie można je rozładowywać ma max... To nie Li-ion z zabezpieczeniem. Ładuj je w momencie gdy nie możesz już niczego wkręcić, ale jeszcze nieobciążona wkretarka się kręci. Aha i to się nazywa formowanie nie formatowanie.;)

G
Grom546 2011-07-31 17:06

Ok dzięki, a powiedz mi jeszcze czy baterię lepiej przechowywać po wcześniejszym jej naładowaniu czy rozładowaniu (nie do końca)

G
JK. 2011-07-31 20:59

Szczerze to ja NiCd zostawiam zawsze pełne do przechowywania, mam AEG Bs12x i baterie mają trzy lata, jedna jest prawie jak nowa.

1