duży zestaw vs kilka mniejszych zestawów narzędzi

G
cx432 2011-12-04 01:42

duży zestaw vs kilka mniejszych zestawów narzędzi

Witam,

Co wybrać? Walizkowy zestaw narzędzi typu "wszystko-w-jednym" (grzechotki, nasadki, 1/2, 3/8, 1/4, podstawowe płasko-oczkowe) czy kilka małych zestawów typu kasetka metalowa: 1/2, 1/4, płasko-oczowe.

Jak wybiorę walizkę to zaletą jest fakt posiadania prawie wszystkiego w jednym miejscu. Nawet jeśli coś mi zginie lub ulegnie zniszczeniu to mogę dokupić brakujący element (z tej samej lub innej firmy) i ciągle mieć pełen zestaw. Wadą jest to, że w przypadku walizki dobór elementów zawsze będzie pozostawiał wiele do życzenia. Tzn. w wielu przypadkach można zauważyć, że producent zapomniał o pewnych elementach w zestawie. Wiem, że na pewno prędzej czy później zdarzy się, że czegoś będzie brakować. Ale to nie problem, bo zawsze można dokupić kilka bitów czy nasadek (nietypowych metrycznych albo calowych).
Przykłady: Yato 3883, Yato 3888, JONNESWAY 94cz.

Jeśli wybiorę kilka zestawów to na pewno zaletą jest ich większa uniwersalność, czyli lepsze pokrycie wielkości nasadek w zestawie. Z czasem łatwiej jest skompletować zestaw narzędzi, który będzie zawierał wszystko co potrzebne. Na pewno wadą jest to, że kilka metalowych kasetek to większy problem z utrzymaniem porządku. W przypadku kiedy trzeba często przenosić narzędzia z pomieszczenia do pomieszczenia (albo budynku do budynku) to wybór kilku kasetek metalowych może być nieco kłopotliwy.
Przykłady: Proxxon 23080+23000+23821 lub Yato 1447+3875+płasko-oczkowe.

W sumie problem nieco "akademicki", bo prawda jest taka, że niezależnie od tego co się kupi to i tak większe znaczenie będzie mieć firma niż to czy nasadki są w jednej czy trzech walizkach. Ja narzędzi potrzebuję do celów amatorskich (nie firmowych). Więc teoretycznie walizka narzędziowa powinna być ok. Z drugiej strony, narzędzia to sprzęt kupowany na 20..30 lat więc może warto zastanowić się nad wyborem.

G
cx432 2011-12-04 09:54

Re: duży zestaw vs kilka mniejszych zestawów narzędzi

Z innych myśli jakie mi jeszcze przyszły to: metalowe kasetki są zwykle mocniejsze niż plastikowe walizki. W nich zawsze może nawalić albo zawias albo zapinanie. Pewnie nie stanie się to za rok lub dwa, ale np. za 10 lub 15. A wtedy trzeba będzie przełożyć setkę narzędzi gdzieś indziej.

W ogóle jak patrzę na zestawy narzędzi to mam wrażenie, że zestawy typu 90+ są raczej domeną tańszych, a nie droższych firm. No i też możliwe, że przynajmniej niektóre elementy z takiej zawartości mogą być wykonane z gorszej jakości materiałów niż te kupowane osobno (z tej samej firmy). No, ale nie wiem - może to tylko takie wrażenie.

G
Alojz 2011-12-05 06:32

Odnośnie trwałości walizek z tworzyw sztucznych (plastik to materiał wybuchowy;) np YATO ma walizkę z tworzywa, zaś zamki i zawiasy metalowe.

Odnośnie skompletowania zestawu to rzeczywiście też zastanawiam się nad tym, bo producenci mają skłonność do pakowania różnych nasadek a zapominają np o pokrętle kątowym jak już jest pokrętło to brak cardana (np https://www.yato-shop.pl/produkt/18402/zestaw-narzedziowy-1-2-25-cz-l.html)

Jeśli już kupić cały zestaw to dobrze popatrzeć czy można dokupić później np osobne bity czy nasadki jak coś się złamie/zużyje.

G
cx432 2011-12-07 23:30

Ostatecznie, po przemyśleniach kupiłem trzy zestawy firmy Proxxon: 23080+23000+23821. Zwraca uwagę spora waga zestawu 23000. Ale solidna walizka i narzędzia 1/2 muszą swoje ważyć. Cała paczka z tymi zestawami ważyła niecałe 10kg.

Do wyboru przekonały mnie: solidne metalowe walizki oraz większa uniwersalność trzech zestawów niż jednej wielkiej walizki plastikowej, w której byłoby wszystko, za wyjątkiem kilku podstawowych części. :)

W sumie mogłem też kupić podobne zestawy firmy Honiton: H1133 (lub H1143) + H4058 + jakieś klucze płasko-oczkowe Honitona. Nawet wyszło by odrobinę taniej, ale zestaw 1/2 nie ma 3 dodatkowych nasadek długich. Choć to raczej nie jest duża różnica. Podobne zestawy ma też Jonnesway.

1