Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Witam, Co wybrać? Walizkowy zestaw narzędzi typu "wszystko-w-jednym" (grzechotki, nasadki, 1/2, 3/8, 1/4, podstawowe płasko-oczkowe) czy kilka małych zestawów typu kasetka metalowa: 1/2, 1/4, płasko-oczowe. Jak wybiorę walizkę to zaletą jest fakt posiadania prawie wszystkiego w jednym miejscu. Nawet jeśli coś mi zginie lub ulegnie zniszczeniu to mogę dokupić brakujący element (z tej samej lub innej firmy) i ciągle mieć pełen zestaw. Wadą jest to, że w przypadku walizki dobór elementów zawsze będzie pozostawiał wiele do życzenia. Tzn. w wielu przypadkach można zauważyć, że producent zapomniał o pewnych elementach w zestawie. Wiem, że na pewno prędzej czy później zdarzy się, że czegoś będzie brakować. Ale to nie problem, bo zawsze można dokupić kilka bitów czy nasadek (nietypowych metrycznych albo calowych). Przykłady: Yato 3883, Yato 3888, JONNESWAY 94cz. Jeśli wybiorę kilka zestawów to na pewno zaletą jest ich większa uniwersalność, czyli lepsze pokrycie wielkości nasadek w zestawie. Z czasem łatwiej jest skompletować zestaw narzędzi, który będzie zawierał wszystko co potrzebne. Na pewno wadą jest to, że kilka metalowych kasetek to większy problem z utrzymaniem porządku. W przypadku kiedy trzeba często przenosić narzędzia z pomieszczenia do pomieszczenia (albo budynku do budynku) to wybór kilku kasetek metalowych może być nieco kłopotliwy. Przykłady: Proxxon 23080+23000+23821 lub Yato 1447+3875+płasko-oczkowe. W sumie problem nieco "akademicki", bo prawda jest taka, że niezależnie od tego co się kupi to i tak większe znaczenie będzie mieć firma niż to czy nasadki są w jednej czy trzech walizkach. Ja narzędzi potrzebuję do celów amatorskich (nie firmowych). Więc teoretycznie walizka narzędziowa powinna być ok. Z drugiej strony, narzędzia to sprzęt kupowany na 20..30 lat więc może warto zastanowić się nad wyborem.
Z innych myśli jakie mi jeszcze przyszły to: metalowe kasetki są zwykle mocniejsze niż plastikowe walizki. W nich zawsze może nawalić albo zawias albo zapinanie. Pewnie nie stanie się to za rok lub dwa, ale np. za 10 lub 15. A wtedy trzeba będzie przełożyć setkę narzędzi gdzieś indziej. W ogóle jak patrzę na zestawy narzędzi to mam wrażenie, że zestawy typu 90+ są raczej domeną tańszych, a nie droższych firm. No i też możliwe, że przynajmniej niektóre elementy z takiej zawartości mogą być wykonane z gorszej jakości materiałów niż te kupowane osobno (z tej samej firmy). No, ale nie wiem - może to tylko takie wrażenie.
Odnośnie trwałości walizek z tworzyw sztucznych (plastik to materiał wybuchowy;) np YATO ma walizkę z tworzywa, zaś zamki i zawiasy metalowe. Odnośnie skompletowania zestawu to rzeczywiście też zastanawiam się nad tym, bo producenci mają skłonność do pakowania różnych nasadek a zapominają np o pokrętle kątowym jak już jest pokrętło to brak cardana (np https://www.yato-shop.pl/produkt/18402/zestaw-narzedziowy-1-2-25-cz-l.html) Jeśli już kupić cały zestaw to dobrze popatrzeć czy można dokupić później np osobne bity czy nasadki jak coś się złamie/zużyje.
Ostatecznie, po przemyśleniach kupiłem trzy zestawy firmy Proxxon: 23080+23000+23821. Zwraca uwagę spora waga zestawu 23000. Ale solidna walizka i narzędzia 1/2 muszą swoje ważyć. Cała paczka z tymi zestawami ważyła niecałe 10kg. Do wyboru przekonały mnie: solidne metalowe walizki oraz większa uniwersalność trzech zestawów niż jednej wielkiej walizki plastikowej, w której byłoby wszystko, za wyjątkiem kilku podstawowych części. :) W sumie mogłem też kupić podobne zestawy firmy Honiton: H1133 (lub H1143) + H4058 + jakieś klucze płasko-oczkowe Honitona. Nawet wyszło by odrobinę taniej, ale zestaw 1/2 nie ma 3 dodatkowych nasadek długich. Choć to raczej nie jest duża różnica. Podobne zestawy ma też Jonnesway.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.