DREMEL - wałek giętki

G
Piotr 2012-06-11 13:16

DREMEL - wałek giętki

Witam całkiem niedawno zakupiłem narzędzie multifunkcyjne Dremel 4000. W zestawie posiadam wałek giętki. W instrukcji jest podane, że nie powinno sie go używać bez specjalnego stojaka http://www.dremeleurope.com/dremelocs-pl/product/2791/235/przystawki-do-regulacji/statyw-wałka-giętkiego
czyli narzędzia po połączeniu z wałkiem nie powinno leżeć np na stole tylko wisieć w tej pozycji. Czy to na prawde jest konieczne ? Chciałbym już zacząć pracę bez dokupowania tego stojaka, ale nie wiem czy na pewno jest to bezpieczne dla narzędzia lub wałka. Wie ktoś coś na ten temat ?
Pozdrawiam.

G
Bel-ami 2012-06-11 23:28

Re: DREMEL - wałek giętki

Odpowiedź na takie pytanie najprędzej znajdziesz na jakiś forach modelarskich. Ale postaram się odpowiedzieć na ile moja wiedza pozwala. Taki wałek nie może być poskręcany czy pozaginany, musi mieć swobodę pracy. Uchwyt pomaga utrzymać tą swobodę pracy. Tak leżąc na stole to może coś przycisnąć ten wałek, gdzieś zahaczyć, zgiąć itd. Poza tym jest to wygoda użytkowania i trochę oszczędności miejsca. Tego typu stojaki są często dodawane do zwykłych najtańszych szlifierek wysokoobrotowych w zestawach. Jak więc może zajrzysz do jakiegoś sklepu modelarskiego, czy marketu budowlanego to może kupisz sam taki niefirmowy stojak za jakieś drobne, różnicy jakości dużej nie będzie.

G
JK. 2012-06-12 14:23

Albo samemu można zrobić sobie taki stojak. A na pytanie to czy trzeba - nie , ale jest on mocno wskazany do użycia. Bo gdy wałek będzie pracował z złej pozycji może byc również narażony na szybszą awarię. Poza tym tracimy wtedy sporo na mocy narzędzia, a samo narzędzie jest mocniej obciążane.

G
Piotr 2012-06-13 18:56

Dzięki za pomoc,. Poszukam po marketach. Jak na razie byłem w JULI i nie widziałem, ale szukam dalej. W ogóle zabawne jest słabe przeszkolenie tamtejszych pracowników. Nieźle sie nagadałem, żeby wytłumaczyć facetowi czego szukam. Pozdrawiam.

G
pirani 2013-02-08 20:00

Witam!
Uruchomiłem po raz pierwszy wałek giętki z Dremelem 300 wg instrukcji:2 min na pełnych obrotach. Po odkręceniu wałka przewód spiralny przenoszący obroty wysunął się z pancerza. Czy to jest normalne? Czy ten przewód nie powinien być jakoś zabezpieczony przed przesuwaniem wzdłuż osi wałka?

1