Do czego służy aerator ?

G
Jasiu 2010-03-27 11:12

Do czego służy aerator ?

Witam,
o tej porze bardzo głośno się mówi o aeratorach.
Do czego jest tak naprawdę potrzebny aerator ?
Jakie są dobre aeratory spalinowe?
Dziękuje za info

G
snake 2010-03-27 11:21

Re:Do czego służy aerator ?

Aerator to nazwa urządzenia od czynności jaką się wykonuje nim, czyli aeracja.
Aeracja ( aerator ) - jest to napowietrzania trawnika ( części podziemnych darni) poprzez nakłuwanie!
Aerator napowietrza trawnik i pomaga się krzewieniu korzeni.
Wilgoć dociera do najgłębszych korzeni, przez co trawnik lepiej znosi trudne warunki takie jak susza, zgniatanie.
Polecam używanie aeratora

G
Tomi 2010-03-27 11:23

Re:Do czego służy aerator ?

Aeratory służą do aeracji trawników. Elementami roboczymi aeratora są ostro zakończone rurki, osadzone na obracającym się wale, wycinające w glebie otwory o średnicy 15-18 mm w warstwie nośnej do głębokości 8-10 cm. Wyrzucone wałeczki ziemi z darnią można rozkruszyć włóką lub wygrabić.
Pozdrawiam

G
Hobbysta 2010-03-27 11:28

Re: czyszczenie trawnika aeratorem

Polecam każdemu czyszczenie trawnika aeratorem każdej wiosny.
Robię to co roku.
Zbieram podczas tego bardzo dużo suchej trawy.

G
TyRYŚ 2010-04-09 21:16

Re: Do czego służy aerator ?

A ja w tym roku popracowałem trochę areatorem i stwierdzam, że to ciężka i fizyczna praca. Po kilku godzinach zmieniłem narzędzie na wertykulator i robota od razu przyspieszyła. Po przejechaniu całego trawnika wertykulatorem, miałem kilka taczek suchej trawy. Ponieważ wiąże się to z kolejną ciężko pracą tzn grabieniem - tu zastosowałem patent mojego sąsiada, a mianowicie, krótko po werytulacji traktuje trawnik kosiarką do trawy. Ruch powietrza powoduje ściągnięcie całej trawy z trawnika. Prosto, łatwo i wygodnie, Pzdr

1