Dlaczego sekator "Qualcast" nie chca odpalać ?

G
TAD. 2011-08-07 23:58

Dlaczego sekator "Qualcast" nie chca odpalać ?

Ostatnio kupiłem idący na rynek angielski , nowy sekator "Qualcast" .
Mam problem z jego odpaleniem. Można ciągnąć i ciągnąć na różnym położeniu ssania i to bez znaczenia czy ciepły czy zimny , silnik nie chce zapalić . Ale jak w końcu zapali ,to chodzi bardzo dobrze. Kompresje ma dobrą .Zapala też za pierwszym razem tuż po zatrzymaniu silnika , ale gdy postoi pół godziny , to już koniec z zapalaniem . Można ciągnąć bez końca , aż do znudzenia. Nie raz zacznie zapalać ,ale zaraz gaśnie ,zapala i gaśnie . Na nic kombinacje z gazem i z ssaniem . Gaśnie i tyle .
Zaznaczam ,że sekator jest nowy .Dwa , trzy razy po wielu trudach uruchomiony. Podejrzewam ,że przyczyna jest w zasilaniu paliwem , a właściwie w samym gaźniku , ponieważ iskra na świecy jest wyraźna . Wszystko jest szczelne , sprawdzone .
Myślę ,że na pewno coś chińczyki ,jak zwykle zresztą , niedopracowli przy gaźniku.
Mam pytanie ; czy ktoś wie jak zaradzic temu ? Co ewentualnie można by zmienic lub poprawić po chinczykach w tym prostym gażniku , aby ten silnik normalnie zapalał ??? Czy w ogóle jest na to sposób. A może jest możliwość wymiany gaźnika na lepszej jakości ?

G
rysz 2011-08-08 07:49

Re: Dlaczego sekator "Qualcast" nie chca odpalać ?

przyczyn może być dużo. Zakładając, ze narzędzie jest nowe eliminuje filtr powietrza. Zrób jednak próbę i wyjmij filtr powietrza i spróbuj ponownie odpalić. Podobnie zrobiłbym z filtrem paliwa (jeśli istnieje). Jeli to ni pomoże istnieje problem z paliwem (pompa lub dysze paliwa w gaźniku). W tym wypadku trzeba wyjąć gaźnik i przejrzeć go pod kątem dysz. Proponuje zaczerpnąć info u mechanika samochodowego - lepiej u starszego, który jeszcze pamięta silniki gaźnikowe. Pzdr

G
TAD. 2011-08-08 18:39

Gdyby gaźnik był taki jak w starszych samochodach , nie byłoby wówczas pytań. W tych maszynach ( tańszych kosach ,pilarkach , sekatorach np:Variolux itp.) wszystkie gaźniki są takie same i prostej konstrukcji ,nie mającej nic wspólnego ze wspomnianymi gaźnikami samochodowymi. Może własnie dlatego ,że są takie proste w konstrukcji , to tak wiele problemu wszystkim przynoszą przy zapalaniu silników.
Spróbuję go rozebrać i przejrzec pod kątem czystości. Nie robiłem tego ponieważ sekator jest nowy ,więc skąd tam brud ,ale wszystko możliwe.
Ponieważ takich przypadków jest mnóstwo , co wynika z przeczytanych różnych postów , więc myślałem ,że poradzono już sobie w jakiś być może sprytny sposób , aby zapalanie tych silników nie zniechęcało do dalszego użytkowania tego typu sprzętu.
Zważywszy ,że wspomniany sekator wykonany jest solidnie . Dwa pierścionki na tłoku , całość również jest solidna i jak dwa razy udało mi się go odpalić to chodził przez cały czas użytkowania znakomicie. Później musiałem prace przerwać i na tym niestety zakończyłem wszystko ,bo przy ponownym uruchamianiu nie miałem już siły go szarpać. Tzn . , zaskoczy i zgaśnie i tak cały czas...

G
rrrrr 2011-09-13 09:23

Wyregulować ilość mieszanego powietrza z paliwem.

G
Wojtek 2011-09-13 10:21

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1